Сіль – харчова добавка, що грає найважливішу роль у виробництві м’ясних продуктів. Сіль, крім прямого впливу на смак продукту й на колоїдно-хімічний стан м’ясних білків, має пряму та непряму консервувальну дію на м’ясо під час посолу.
Потенціометричний метод визначення солі
Сіль регулює мікробіологічні, біохімічні й фізико-хімічні процеси. Від вмісту її залежать смак, колір, запах і консистенція, тому визначення кухонної солі у м’ясних продуктах є важливою операцією технологічного контролю. Вміст солі визначають за вмістом хлорид-іонів із кухонної солі (NaCl).
Суть методу полягає в диспергуванні досліджуваної проби водою, підкисленні кратної частини суспензії та потенціометричному титруванні розчином нітрату срібла з використанням срібного електрода.
Визначення хлоридів у м’ясних продуктах потенціометричним методом регламентується ДСТУ ISO 1841-2:2004 «М’ясо та м’ясні продукти. Визначання вмісту хлоридів. Частина 2. Потенціометричний метод».
Необхідне обладнання
Титратор автоматичний Compact G20S (Mettler Toledo) є міцною, простою в експлуатації та компактною конструкцією серед лабораторних титраторів.
Ключові характеристики
Технічні характеристики Compact G20S
Максимальна кількість методів | 150 |
Функції для кожного методу | Макс. 12 |
Можливість встановлення додаткових бюреток | Так (одна, лише для дозування) |
Програмне забезпечення LabX | Так |
Ярлики користувачів | 12 |
Метод визначення | Потенціометричний |
Користувацький інтерфейс One Click® | Так |
Титрування за Карлом Фішером | Ні |
Функції Plug & Play | Бюретки й датчики |
Паралельне титрування | Ні |
Підключення принтера | Так (USB) |
Максимальна кількість зразків для аналізу | 120 |
Підключення зчитувача штрих-коду | Ні |
Дисплей | Кольоровий 5,7-дюймовий VGA, сенсорний екран |
Мова інтерфейсу | Є російська |