Для оцінювання якості борошна проби відбирають мішковим щупом. З партій борошна для отримання середнього зразка проби відбирають не менше ніж із 5% від загальної кількості мішків.
Для лабораторного дослідження борошна від кожної партії відбирають спочатку вихідний, а потім «середній» зразок. Обидва зразки мають відображати якість усієї партії борошна.
Відбір вихідного зразка проводять спеціальним інструментом – щупом. Борошно ретельно перемішують і від нього відбирають «середню» пробу для відправлення в лабораторію. Вага «середнього» зразка має становити 400–500 г. Зразок борошна, направлений у лабораторію, обов’язково супроводжують відповідним документом.
Щупи мішкові використовуються в лабораторіях і на підприємствах зернопереробної, зернозаготівельної та харчової промисловості. Щупи призначені для відбору проб борошна, зерна, комбікормів, круп та іншої продукції під час підготовки їх до аналізів. Застосовуються для відбору проб із мішка, біг-бегу.
Щуп мішковий призначений для взяття проби сипучих продуктів із захисного тканинного мішка. Щуп вводять у мішок до його середньої частини жолобком униз, потім провертають на 180 градусів і обережно виймають. Отвори, що утворилися в тканині мішка, закладають, зсуваючи нитки мішковини вістрям щупа.
Довжина робочої частини, мм | Не більше ніж 310 |
Діаметр робочої частини, мм | Не більше ніж 13 |
Довжина поздовжнього паза, мм | Не більше ніж 250 |
Об’єм проби, см3 | Не більше ніж 15 |
Розміри, мм (довжина / діаметр) | Не більше ніж 435 / 30 |
Маса, кг | Не більше ніж 0,22 |