Автоматичний автомобільний пробовідбірник зерна: робимо розумний вибір!
Нетеса Тарас – керівник групи харчових технологій відділу експертів ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Автоматичний автомобільний пробовідбірник зерна: робимо розумний вибір!

Хтось колись сказав, що вода в зерні – найдорожча вода у світі. Але навряд чи Ви захочете платити за цю воду. А також за домішки, сміття, каміння і землю... Потрібно знати про якість зерна, яке купуєте!

Починається аналіз з правильного відбору проби. І якщо вже на цьому етапі є прогалини, життєво необхідно розглянути питання автоматизації пробовідбору.

Відбір зразків автоматичним методом останнім часом все більш популярний в Україні. Для таких завдань служить досить великогабаритне обладнання – автоматичні автомобільні пробовідбірники. Навіть якщо у Вас на підприємстві такого ще немає, то швидше за все Ваші друзі, партнери або конкуренти його вже придбали.

Автоматичний пробовідбір має безліч переваг порівняно з ручним відбором:

  • Якість. Пробовідбірник наполегливо буде пробивати насип зерна до самого дна кузова. І не важливо, чи буде це добре висушена пшениця, чи мокра кукурудза або ж соя.
  • Репрезентативність. Проба відбирається до самого дна. Об’єм проби може бути більшим, ніж при ручному відборі, а це значить, що проба краще відображає реальний склад зерна.
  • Зручність. Проба з автомобіля потрапляє прямо в лабораторію. Її не потрібно носити відрами або мішками. І, відповідно, платити за це.
  • Безпека. Вашим співробітникам не доведеться забиратися через високі борти кузова, ризикуючи впасти зі щупом з причепа. Ні співробітнику, ні Вам ці проблеми не потрібні!
  • Швидкість. Як тільки автомобіль приїжджає на зважування, із нього відразу можна брати зразки. Для цього в лабораторії є пульт. При правильно налагодженій роботі прийняти один зерновоз можна за 5–8 хвилин. Як показує практика, відбір проби такої ж якості й об'єму однією людиною займе в рази більше часу (плюс шлях на кузов і назад, а також повернення в лабораторію разом із пробою).

І це далеко не всі плюси роботи з автоматичним пробовідбірником!

ЯКІ БУВАЮТЬ І НА ЩО ЗВЕРНУТИ УВАГУ

Типи пробовідбірників.

Існують два основні види пробовідбірників: стаціонарні (в народі «гусаки» або «чаплі») та рейкові.

  • Стаціонарні більш поширені, і їхній вибір ширший. Але з огляду на великі потоки зерна, можна сказати, що «гусаки» більше підходять невеликим підприємствам, оскільки не дозволяють відібрати пробу з автопоїздів без їх переміщення. Їхній операційний простір близько 8,5 м (при довжині телескопічної стріли 4,4 м). Приклад подібних пробовідбірників: Пробовідбірник автоматичний PCT (Vignoli, Італія)
  • Рейкові пробовідбірники. Це більш універсальні рішення, оскільки операційний простір значно більше, ніж у стаціонарних пробовідбірників і обмежений тільки довжиною рейки. При 12 м довжини рейки і 4,4 м довжини телескопічної стріли/руки – зона відбору в довжину більше 20 м. Крім того, деякі моделі можуть оснащуватися навіть більш довгими рейками. Приклад таких пробовідбірників: Пробовідбірник автоматичний на рейці 12 м PCR (Vignoli, Італія)

Які бувають щупи.

Існують кілька типів щупів, у яких є свої переваги і недоліки.

  1. Однопотоковий щуп. Найперший і простий у виконанні. При цьому він має і найбільшу проблему, якої усі намагаються уникнути, – «ефект пилосмока». Тобто пробовідбірник працює саме як пилосмок – турбіна створює вакуум, і при затягуванні повітря щупом захоплюється і саме зерно. Недолік у тому, що пробовідбірник затягує сміття не тільки із самого зерна, яке в нього потрапило, але і сміття із сусіднього зерна, яке до щупу не потрапило. Тому значення сміття завжди завищується. В даний момент більшість виробників відмовилися від використання подібних щупів, оскільки під час порівняння з ручним відбором клієнти і постачальники зерна часто конфліктують.
  2. Двопотоковий щуп. Зараз один із найбільш поширених. Поєднує досить просту конструкцію і при цьому широкі можливості. Сам щуп виконаний як конструкція «труба в трубі», а пробовідбірник має замкнутий контур пневматичної системи. По зовнішньому контуру щупа повітря нагнітається турбіною, при опусканні в насип зерна в нижній точці щупа повітряний потік захоплює зерно і по внутрішній трубі турбіною затягує в приймальний бункер. Особливість в тому, що пробовідбірник затягує тільки те зерно (і сміття), яке потрапило під тиском всередину щупа і тільки потім підхоплюється повітряним потоком. Тому немає ефекту «пилосмока», результати порівнянь максимально близькі до ручного відбору. Існує думка, що є проблеми із відбором дуже щільного зерна (волога кукурудза або соя), але це вирішується використанням достатньо потужної турбіни.
  3. Шнековий щуп. Досить поширений в Європі. Щуп всередині оснащений шнеком, який «вбурюється» в насип зерна, а у верхній частині зерно засмоктується турбіною і потрапляє в приймальну ємність. Відсутній «ефект пилосмока». Вважається максимально універсальним, оскільки може відбирати і зерно, і шроти/макухи, і корми. При цьому виробники стверджують, що шрот і макуха під час відбору проби розмелюються, а от зерно під час розмелювання не руйнується. А як досягається такий вибірковий ефект – ніхто пояснити не може. Крім того, бувають випадки, коли щуп забивається, тоді очистити його досить проблематично (однопотоковий і двопотоковий простіше). Оскільки конструкція має додатковий двигун, поломок потенційно може бути більше.
  4. Щілинний (імітує ручний списоподібний). Також поширений в деяких регіонах. Відсутній «ефект пилосмока». Як і шнековий, він має додатковий привод відкриття/закриття щілин, тому потенційно більш дорогий в обслуговуванні. Він максимально близький за конструкцією до ручних багаторівневих щупів. Відповідно, може відбирати все те, що і ручний пробовідбірник. Головне, щоб дуже великі частки не застрягли під час транспортування по трубопроводу в приймальну ємність.

На наш погляд, найбільш універсальними, надійними і найменш витратними під час експлуатації є саме пробовідбірнки із двопотоковими щупами. У них відсутній «ефект пилосмока», як у однопотокових, але при цьому конструктивно вони простіші, ніж шнекові та щілинні.

Відео «Як працюють однопотоковий та двохпотоковий щупи автоматичних пробовідбірників зерна»

Щуп якої довжини Вам потрібен?

Це залежить від висоти бортів зерновозів, які до Вас приїжджають. Як правило, їхня довжина варіюється від 1,6 м до 3,0 м. Можна сказати, що для України сформувався стандарт – 2,7 м, що обумовлено максимальною висотою транспортного засобу – 4,0 м.

Вибір пробовідбірника починається із визначення його типу (стаціонарний або рейковий), визначення типу щупа і його довжини.

Поставка автоматичного пробовідбірника зерна – це не стандартне «коробкове рішення», завжди є нюанси. Тому наші інженери допоможуть Вам підібрати правильне рішення і завжди готові відповісти на Ваші питання. Пишіть: info@apk.hlr.ua. Телефонуйте: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
66.69%
Корисно 12 Не корисно 1
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити