Більшість способів визначення вуглеводів у харчових продуктах ґрунтуються на методі титрування. Незначні відмінності в методиці аналізу, більш інформативний набір реактивів для візуалізації перебігу реакції та особливості фізико-хімічного стану об’єктів дослідження зумовили значну кількість титриметричних методів визначення вмісту вуглеводів у молочних продуктах. Для цього застосовують йодометричний метод, метод Бертрана та прискорений фериціанідний метод. Усі ці методи дають змогу провести визначення загального вмісту цукрів за використання як інвертованих форм, так і дисахаридів.
Суть методів полягає у здатності редукувальних цукрів відновлювати окремі хімічні елементи зі сполук, із подальшим кількісним їх визначенням шляхом титрування з використанням кольорових реакцій.
Оскільки методики проведення дослідження для всіх цих методів майже однакові, відповідно, і перелік обладнання – схожий, переважно вони відрізняються набором реактивів.
Необхідне обладнання:
Титрувальна бюретка Burkle з оригінальними дозаторами Bürkle.
Бюретка є універсальним приладом для лабораторних потреб, проведення аналізу в польових умовах, гальваностегії, водоочищення тощо. Точність дозування забезпечується спеціальною кнопкою, точне титрування здійснюється за допомогою мікрогвинта, а також високоточної форсунки. Градуювання відповідає класу B (точність відповідає DIN EN ISO 385).
Переваги
Можливі варіанти
Ємність бюретки, мл | Градуювання, мл | Точність, мл | Висота, см | Об’єм л | № арт. |
5 | 0,05 | ± 0,03 | 61 | 0.5 | 9695–1005 |
10 | 0,05 | ± 0,03 | 56 | 0.5 | 9695–1010 |
15 | 0,1 | ± 0,045 | 52 | 0.5 | 9695–1015 |
25 | 0,1 | ± 0,045 | 65 | 1 | 9695–1025 |
50 | 0,1 | ± 0,075 | 92 | 1 | 9695–1050 |
Цифрова бюретка Titrette (Brand GmbH) відповідає класу точності А звичайних скляних бюреток. Просте крапельне титрування, компактність і високоточне виконання, можливість підключення до портативного комп’ютера – лише деякі особливості цієї бюретки. Цифрова бюретка Titrette дає змогу виконувати титрування безпосередньо з флакона навіть в обмеженому просторі та без необхідності підключення до електроенергії, відповідно, титрувати можна не тільки в лабораторії, але й у польових умовах.
Прилад має дві конфігурації: стандартна та з можливістю підключення до ПК, коли результати титрування автоматично передаються на комп’ютер подвійним натисканням кнопки CLEAR. Це виключає помилки транскрипції для запису первинних даних та відповідає вимогам GLP. З кожним передаванням даних бюретка передає таку інформацію: титрувальний об’єм, серійний номер приладу, номінальний об’єм і значення налаштувань, а також наступну дату калібрування за графіком. Таким чином, усі вихідні дані збираються й виводяться на дисплей ПК. Цифрова бюретка працює з рідинами в температурному діапазоні +15…+40°С і густиною до 500 мм2/с.
Можливі варіанти
Об’єм | Стандартне виконання | З можливістю підключення до ПК |
10 мл | 4760141 | 4760241 |
25 мл | 4760151 | 4760251 |
50 мл | 4760161 | 4760261 |
Крім того, для проведення дослідження з обладнання знадобляться: ваги лабораторні з найбільшою межею зважування 200 г та похибкою 0,001 г, водяна баня, сушильна шафа, електроплитка, ексикатор, скляний посуд, термометр ртутний 0…100°C.
Реактиви:
Йодометричний метод – крохмаль, кислота соляна густиною 1,19 г/см3, гідроксид натрію, мідь сірчанокисла, йодистий калій, йод кристалічний, кальцій хлористий, калій двохромовокислий, метиленовий оранжевий, натрій вуглекислий безводний, натрію тіосульфат.
Метод Бертрана – мідь сірчанокисла, калій-натрій виннокислий (сегнетова сіль), гідроксид натрію, сірчана кислота, сульфат заліза(ІІІ)-амонія, натрій щавлевокислий, соляна кислота, перманганат калію, метилоранж.
Прискорений фериціанідний метод – гідроксид натрію (розчини – 20%, 1%, 2,5 н), соляна кислота (1,17–1,19 г/см3), цинк сірчанокислий, калій йодистий, тіосульфат натрію (0,1 н), фериціанід калію, мідь сірчанокисла, розчин хлоралгідрату метиленового блакитного, крохмаль.