Лабораторні шейкери орбітальні (О) та горизонтальні (R) із завантаженням до 10 кг. Для зручності користування лабораторні шейкери оснащуються робочими платформами з універсальними тримачами, що дозволяють використовувати будь-які види посуду: круглі та конічні колби, склянки, чашки Петрі, пробірки, ділильні воронки і т. д. Утримувачі забезпечують надійну фіксацію і гарантують цілість.
Ґрунт – досить складний об'єкт, що поєднує в собі ознаки живої та неживої природи. Хімічне дослідження ґрунту зазвичай проводиться шляхом підготовки до аналізу завчасно відібраного зразка ґрунту і визначення складу ґрунтових витяжок – водної, кислотної, сольової. Від правильності приготування ґрунтових витяжок багато в чому залежать і результати дослідження ґрунтового зразка.
Водна витяжка використовується для визначення вмісту в ґрунті розчинних солей – хлоридів, сульфатів, карбонатів, гідрокарбонатів, солей кальцію і магнію – головним чином при оцінці засоленості ґрунту.
Сольова витяжка використовується для визначення величини рН, що є показником обмінної кислотності ґрунту.
Кислотна витяжка використовується для визначення вмісту в ґрунті нерозчинних у воді та сольовому розчині компонентів – головним чином важких металів, які можуть перебувати у ґрунті в різних формах і переходять в розчинні форми тільки в сильнокислому середовищі.
Підготовка витяжок ґрунту для аналізу відбувається за допомогою перемішувальних пристроїв – лабораторних шейкерів. Екстрагують сполуку з проб ґрунту, безпосередньо струшуючи проби на шейкері з екстрагентом при зазначеній в методиці швидкості протягом певного часу.
Перемішування речовин може відбуватися майже у будь-якому лабораторному посуді. Шейкер на відміну від ручних операцій із посудом може одночасно збовтувати кілька посудин, пробірок і склянок.
Існують моделі з різними характеристиками: вони відрізняються універсальністю платформ, широким діапазоном швидкостей обертання і різноманітністю вбудованих функцій.
Лабораторні шейкери призначені для швидкого й ефективного перемішування різноманітних розчинів і сумішей шляхом струшування ємностей із пробою на платформі.
Основні технічні характеристики
Модель | SHO-1, SHR-1D | SHO-2D, SHR-2D | |
Мотор | Brushless DC Motor | ||
Розміри приладу Д×Ш×В, мм | 250×330×150 | 400×480×160 | |
Розміри платформи, мм | 230×230 | 350×350 | |
Максимальна кількість ємностей на платформі | 50–100 мл (FHS100) | 9 | 20 |
200–300 мл (FHS250) | 7 | 16 | |
500 мл (FHS500) | 4 | 9 | |
1000 мл(FHS1000) | 6 | ||
Максимальне завантаження (кг) | 8 | 10 | |
Амплітуда струшування (мм) | 10, 15, 20 | 20, 30, 40 | |
Швидкість коливань на хвилину | 10–300 | ||
Контроль швидкості | Цифровий, із точністю до 5 об./хв, виведення даних на РК-дисплей (таймер, швидкість, поточний стан процесу) | ||
Дисплей | Цифровий РК-дисплей (таймер, швидкість, індикатор потужності) | ||
Програмні функції | 6 програм по 10 кроків | ||
Комплектація | Платформа не входить у комплект шейкера і замовляється додатково | ||
Потужність, Вт | 40 | ||
Вага (кг) | 14 | 20 | |
Електроживлення | 220 В, 50/60 Гц |