Активна кислотність зумовлена іонами водню, які утворюються при дисоціації кислот і кислих солей молока. Концентрація іонів водню в біологічних об’єктах, у тому числі в молоці, є низькою, і її позначають в одиницях рН: молоко в середньому має рН=6,7 (6,6–6,8). ДСТУ 8550:2015 Молоко та молочні продукти. Вимірювання pH потенціометричним методом
Суть методу визначення активної кислотності молока базується на вимірюванні різниці потенціалів між двома електродами (вимірювальним і електродом порівняння), зануреними в аналізовану пробу.
Для визначення активної кислотності використовують лабораторні рН-метри.
Це сучасні лабораторні pH-метр дослідницького класу, які забезпечують високу точність і повторюваність досліджень.
Переваги:
Комплектація: pH-метр з окремим тримачем електроду, pH-електрод пластиковий «3 в 1», мінінабір буферних розчинів (4 шт. * 50 мл: pH 4.01, pH 7.00, pH 10.01 та розчин для зберігання).
Технічні характеристики:
Модель | AB23PH | AB33PH |
Діапазон вимірювання pH | 0,00 ÷ 14,00 | -2,00 ÷ 16,00 |
Роздільна здатність pH | 0,01 | 0,1/0,01 (на вибір) |
Точність pH | ± 0.01 | ± 0.01 |
Попередньо визначені групи буфера | 2 | 3 |
Діапазон вимірювання ОВП | ± 1999 мВ | ± 2000.0 мВ |
Роздільна здатність ОВП | 1 мВ | 1 мВ |
Точність ОВП | ± 1 мВ | ± 1 мВ |
Діапазон вимірювання T, °C | 0.0 ÷ 100.0 (32.0 °F ÷ 212.0 °F) | -5.0 ÷ 110.0 (23.0 °F ÷ 230.0 °F) |
Роздільна здатність T, °C | 0.1 (0.1 °F) | 0.1 (0.1 °F) |
Точність T, °C | ± 0.5 (±0.5 °F) | ± 0.5 (±0.5 °F) |
Калібрування | До 3 точок, 6 буферних розчинів (1.68, 4.01, 6.86, 7.00, 9.18, 10.01, 12.45) | До 3 точок, 7 буферних розчинів (1.68, 4.01, 6.86, 7.00, 9.18, 10.01, 12.45) |
Пам’ять | 99 результатів вимірювання | 1000 результатів вимірювання |
Дані останнього калібрування | Дані останнього калібрування | |
Розміри (Ш×Г×В)/вага | 210×142×51 мм / 0,38 кг | 210×142×51 мм / 0,5 кг |
Дисплей | Рідкокристалічний 5" із підсвіченням | Рідкокристалічний 6,5" із підсвіченням |
Входи | BNC, Cinch, NTC 30 kΩ | BNC, Cinch, NTC 30 kΩ, RS232, USB |
Вимірювальні канали | pH/ОВП з температурою | pH/ОВП з температурою |
Умови експлуатації | 5–40 ˚C температура, 5–80% відносна вологість | 5 - 40 ˚C температура, 5–80% відносна вологість |
Живлення | 110–240 В / 50 Гц | 110–240 В / 50 Гц |
Корпус | Пластик АБС | Пластик АБС |
Стаціонарний економічний рН-метр з універсальним комбінованим електродом та термодатчиком, призначеним для вимірювання величин рН, ЕРС і температури у рідинах в лабораторних умовах. Калібрується по трьох точках, із пам’яттю на 99 результатів досліджень та інтерфейсом RS232.
Переваги:
Технічні характеристики рН-метру FP20:
Діапазон вимірювання, pH | -2,00 ÷ 16,00 |
Дискретність, pH | 0,01 / 0,1 |
Точність, pH | ± 0,01 |
Діапазон, mV | ±1999 |
Дискретність, mV | 1 |
Відносна похибка, mV | ± 1 |
Температурний діапазон, °C | -5 ÷ 105 |
Дискретність, °C | 0,1 |
Точність визначення температури, °C | ± 0,3 |
Температурна компенсація | Авто/ручна |
Автоматичне розпізнавання буферу | Так |
Дисплей | 4.3" рідкокристалічний дисплей |
Живлення | Мережевий адаптер |
Підключення рН-електроду | BNC |
Калібрування | 5 точок |
Пам’ять | 200 вимірювань і поточне калібрування |