Молоко фальсифікат

Найдієвіші методи виявлення фальсифікату в молоці та молочній продукції

Останніми роками фальсифікація харчових продуктів стала проблемою світового масштабу. Зростання кількості населення, погіршення сировинної бази, зростаючий попит і пропозиція на продукти харчування, а також поява менш визначуваних методів фальсифікації – все це погіршує ситуацію.

Справжність, якість продуктів харчування і виявлення підробок стали пріоритетом як для виробників продуктів, так і для споживачів, оскільки фальсифікація призводить до втрати репутації і може становити небезпеку для здоров'я споживача.

Як фальсифікують молоко?

Дуже часто фальсифікують саме молочні продукти. Одним з основних цінних компонентів молочної продукції є молочний жир. Нерідко його замінюють немолочними жирами рослинного або тваринного походження. Наявність таких жирів псує якість, може підвищувати рівень холестерину і тригліцеридів у сироватці, а також вводить в оману споживача, який змушений платити за дешевий замінник, як за справжній якісний продукт.

Штрафи від АМКУ

Проблема фальсифікації молока і молочних продуктів досить гостро стоїть і в Україні. Нещодавно Антимонопольний комітет після масштабного дослідження ринку вершкового масла оштрафував виробників молочних продуктів на 30 млн грн саме за фальсифікат. Тому сьогодні Госспоживслужба і АМКУ активно закликають виробників до боротьби з фальсифікацією молочної продукції. Як експерт у комплексному формуванні лабораторних рішень для харчових підприємств ХЛР розповість, як можна боротися із фальсифікатом.

Хроматографічний метод для контролю вхідної сировини

Уже на першому етапі виробничого процесу – прийомі сировини – необхідно виключити можливість домішок сторонніх жирів. Хроматографічний метод дослідження дасть можливість бути впевненими в якості своєї продукції за рахунок контролю вхідного молока.

В Україні є три ключових способи визначення фальсифікації молочного жиру, які базуються на методі газової хроматографії:

  • Визначення тригліцеридного складу (ДСТУ ISO 17678:2016 – референсний метод). Дозволяє кількісно визначати домішки стороннього жиру. Метод використовує відмінності в складі тригліцеридів молочного жиру і тригліцеридів інших жирів, які виходять за межі діапазону і не характерні для молочного жиру. Застосовується тільки для молока корів і продуктів із нього, які не пройшли істотних змін складу. Ці застереження, викладені на початку стандарту, повідомляють у тому числі, що метод не може застосовуватися для ферментованих продуктів
  • Визначення жирно-кислотного складу. Суть полягає у вимірюванні метилових ефірів жирних кислот, розрахунку їхніх масових часток і подальшому порівнянні отриманих результатів з нормативними значеннями. Цей спосіб найкраще використовувати для виявлення грубих фальсифікацій – коли вміст рослинних жирів перевищує 20%. Обумовлено це тим, що вміст жирних кислот в натуральному молочному жирі може мати великий діапазон і залежати від харчування корів
  • Визначення складу стеринової фракції. Якщо в отриманих результатах аналізу молочної продукції присутні фітостерини, це свідчить про додавання в продукт рослинних жирів. Метод має високу точність, і при вмісті фітостеринів вище 2% дає можливість стверджувати про фальсифікації. Основним недоліком даного способу є трудомісткість підготовки зразків, а також деяка спірність одержуваних пограничних результатів, оскільки залежно від харчування корів в молоці можлива наявність фитостеринів натурального походження. Крім того, спосіб не підходить для застосування при фальсифікації жирами нерослинного походження

Визначення фальсифікату молочної продукції

ХЛР допоможе вибрати і впровадити найбільш підходящий для Вашого підприємства спосіб визначення фальсифікату

Фахівці ХЛР допоможуть:

  • Підібрати найбільш підходяще рішення
  • Впровадять методику проведення аналізу
  • Навчать роботі на приладі Ваш персонал
  • Нададуть подальшу сервісну і методичну підтримку

Якщо у Вас виникли питання, звертайтеся до фахівців ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.65%
Корисно 5 Не корисно 1
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити