Рефрактометричний метод визначення вологи в згущених молочних продуктах

Використовується для згущених молочних продуктів (ДСТУ 8574:2015 «Продукти молочні. Методи визначення масової частки вологи в молочних сухих і згущених продуктах та молоковмісних консервах»).

отримати комерційну пропозицію

Суть методу полягає у визначенні сухої речовини продукту за показником заломлення світла та обчисленні вологи за формулою. Це найшвидший метод визначення вологи й сухих речовин у молочних згущених і молоковмісних консервах.

Під час дослідження передбачається незначна пробопідготовка – нагрівання зразка впродовж 5 хвилин на киплячій водяній бані та подальше його охолодження до кімнатної температури та перемішування для отримання однорідної консистенції.

Необхідне обладнання: цифровий рефрактометр Easy R40 (Mettler Toledo) із  програмованими функціями й таблицями концентрацій, призначений для швидких вимірювань, з автоматичним регулюванням температури в діапазоні від 10 до 65°C. Компактна й міцна конструкція приладу дає змогу використовувати його в лабораторії або на виробництві. Методи вимірювань: nD, Brix, інвертований цукор, HFCS 42/55, Oechsle, таблиці температури замерзання, що визначаються показником заломлення. 

Переваги рефрактометра

  • Простий та інтуїтивно зрозумілий
    Інтуїтивно зрозумілий користувацький інтерфейс та покрокові інструкції на дисплеї спрощують виконання повсякденних завдань, допомагають знизити кількість помилок оператора й час на його навчання.
  • Миттєвий запуск вимірювань
    Аналіз розпочнеться одразу після додавання зразка – завдяки технології FastStart™ оператору не потрібно натискати кнопки.
  • Надійна перевірка якості
    Для кольорового маркування прийнятих і відбракованих зразків у приладі можна налаштувати допуски вимірювань. Вбудований термостат Пельтьє дозволяє отримувати точні результати незалежно від температури навколишнього середовища.

Технічні характеристики

Діапазон вимірювання, nD 1,30–1,72
Точність вимірювання, nD ± 0,0001
Повторюваність nD (±) 5e-005
Діапазон вимірювання, % Brix 0–100
Точність вимірювання, % Brix ±0,05
Діапазон температури 10…65°C
Макс. кількість методів 6
Користувацькі шкали Можливість програмування
Кольорове маркування аналізу Так
Автоматичне розпізнавання зразку Так
Текстові підказки на дисплеї Так
Мінімальна кількість зразка 0,2 мл
Мова інтерфейсу Англійська; китайська; німецька; іспанська; французька; італійська; португальська; російська
Дисплей 4,3-дюймовий сенсорний дисплей
Підключення 3 х USB-A (принтер, миша, клавіатура, сканер штрих-кодів) 1 x USB-B (ПЗ для ПК EasyDirect)
ПЗ для ПК EasyDirect
Розміри 170 x 156 x 273 мм

Окрім рефрактометра для проведення визначення частки сухих речовин в згущених молочних консервах додатково знадобляться: ваги лабораторні з найбільшою межею зважування 200 г, водяна баня, скляні палички.