Одним із найважливіших показників якості насіння соняшнику й соняшникової олії наразі вважається масова частка олеїнової кислоти, що суттєво підвищує споживчі властивості олії.
Суть методу полягає у визначенні на рефрактометрі масової частки олеїнової кислоти за показником заломлення олії, виділеної пресуванням із насіння соняшнику. Масова частка С-фосфоліпідів у насінні повинна бути не більше 0,4% і С-неомильних не більше 0,3%, показник заломлення масла – не більше 1,4717 і не менше 1,4697.
Згідно з чинним ДСТУ 9082:2021 Подсолнечник. Метод определения массовой доли олеиновой кислоты по показателю преломления масла до технічного обладнання висуваються такі вимоги:
Відповідно до згаданих вище вимог на ринку існують декілька типів рефрактометрів, що їм відповідають. Зокрема – Аббе-рефрактометри та цифрові лабораторні рефрактометри.
Шкали | Коефіцієнт заломлення nD, % Brix, вміст олеїнової кислоти*, користувацькі шкали |
Діапазон | 1.3200–1.7200nD, 0–100% Brix |
Роздільна здатність | 0.0001 nD, 0.01% Brix, 0.01 °C |
Точність | ±0.0001 nD, ±0.05% Brix |
Термостатування | 10–65 °C |
Додатково | Підключення до ПК, підключення до принтеру |
Температурний контроль | Вбудований Пельтьє термостат |
Можлива метрологія | Оцінка відповідності |
* – – налаштування користувацької шкали «Олеїнова кислота» сервісним спеціалістом.
Шкали | Коефіцієнт заломлення nD, % Brix |
Діапазон | 1.3000–1.7000nD, 0–95% Brix |
Роздільна здатність | 0.0002 nD, 0.1% Brix |
Точність | ±0.0002 nD, ±0.1% Brix |
Термостатування | Відсутнє |
Додатково | Цифровий термометр в комплекті |
Температурний контроль | Можливість доукомплектації рідинним термостатом |
Можлива метрологія | Калібрування |
Лабораторний рефрактометр Аббе являє собою настільний прилад для високоточного вимірювання показника заломлення. Оснащений вбудованим термометром, має можливість підключення до водопроводу, що допоможе підтримувати сталу температуру рідини. Комплектується футляром для транспортування, термометром 0…50 °C, калібрувальною пластиною з 0,5 мл калібрувальної рідини й регулювальним інструментом.
Діапазон вимірювання | Показник заломлення (nD) 1,3–1,7, 0–95 % Brix |
Точність вимірювання | nD ± 0,0002, ± 0,01 % Briх |
Маркування шкали | 0,0002 nD, 0,5 % Brix |
Інтервал вимірювання | 0…50 °С |
ВАЖЛИВО!!! Рефрактометри Аббе повинні мати можливість підключення рідинного термостату для термостатування призми рефрактометра під час вимірювання зі згаданою точністю. У цифрових лабораторних рефрактометрах термостатування призми під час вимірювання здійснюється вбудованою системою, такі рефрактометри для виконання вказаної задачі НЕ потребують доукомплектування рідинним термостатом.
Враховуючи всі характеристики обох типів рефрактометрів, для визначення вмісту олеїнової кислоти в олії лабораторний цифровий рефрактометр має ряд переваг порівняно з Аббе, зокрема:
Згідно з вимогами ГОСТу для визначення вмісту олеїнової кислоти НЕ ПІДХОДЯТЬ рефрактометри з такими характеристиками:
Діапазон температури | 8–40 °C |
Точність встановлення температури | ±0.2 °C |
Потужність охолодження/нагрівання | 15/30 Вт |
Насос | 20 л/год. |
Тип елементів контролю температури | Пельтьє |
Об’єм рідини | 200 мл |
Тип контролю | Аналогові клавіші |
Діапазон температури | 5–80 °C |
Точність встановлення температури | ±0.1 °C |
Потужність охолодження/нагрівання | 40/120 Вт |
Насос | 60 л/час |
Тип елементів контролю температури | Пельтьє |
Об’єм рідини | 250 мл |
Тип контролю | Сенсорний дисплей |