Визначення масової частки олеїнової кислоти за показником заломлення олії

Одним із найважливіших показників якості насіння соняшнику й соняшникової олії наразі вважається масова частка олеїнової кислоти, що суттєво підвищує споживчі властивості олії.

Суть методу полягає у визначенні на рефрактометрі масової частки олеїнової кислоти за показником заломлення олії, виділеної пресуванням із насіння соняшнику. Масова частка С-фосфоліпідів у насінні повинна бути не більше 0,4% і С-неомильних не більше 0,3%, показник заломлення масла – не більше 1,4717 і не менше 1,4697.

Згідно з чинним ГОСТ 28238-89 Подсолнечник. Метод определения массовой доли олеиновой кислоты по показателю преломления масла до технічного обладнання висуваються такі вимоги:

  1. Шкала рефрактометра для відображення результатів – коефіцієнт заломлення (nD).
  2. Похибка виміру коефіцієнта заломлення – не більше ± 2·10-4.
  3. Термостатування призми рефрактометра під час вимірювання – вимагається, точність встановлення температури не більше 20 ± 0.2 °С.

Відповідно до згаданих вище вимог на ринку існують декілька типів рефрактометрів, що їм відповідають. Зокрема – Аббе-рефрактометри та цифрові лабораторні рефрактометри.

Цифровий лабораторний рефрактометр ATAGO RX-5000i

Шкали Коефіцієнт заломлення nD, % Brix, вміст олеїнової кислоти*, користувацькі шкали
Діапазон 1.32422–1.58000nD, 0–100% Brix
Роздільна здатність 0.00001 nD, 0.01% Brix, 0.01 °C
Точність ±0.00004 nD, ±0.03% Brix
Термостатування 5–75 °C
Додатково Підключення до ПК, підключення до принтеру, ПЗ FDA 21 Part 11
Температурний контроль Вбудований Пельтьє термостат
Можлива метрологія Оцінка відповідності

*  – – налаштування користувацької шкали «Олеїнова кислота» сервісним спеціалістом.

Аббе-рефрактометр Kruess AR4

Шкали Коефіцієнт заломлення nD, % Brix
Діапазон 1.3000–1.7000nD, 0–95% Brix
Роздільна здатність 0.0002 nD, 0.1% Brix
Точність ±0.0002 nD, ±0.1% Brix
Термостатування Відсутнє
Додатково Цифровий термометр в комплекті
Температурний контроль Можливість доукомплектації рідинним термостатом
Можлива метрологія Калібрування

Аббе-рефрактометр ULAB 2WAJ

Шкали Коефіцієнт заломлення nD, % Brix
Діапазон 1.3000–1.7000 nD, 0–95% Brix
Роздільна здатність 0.0004 nD, 0.2% Brix
Точність ±0.0002 nD, ±0.1% Brix
Термостатування Відсутнє
Додатково Цифровий термометр в комплекті
Температурний контроль Можливість доукомплектації рідинним термостатом
Можлива метрологія Калібрування

ВАЖЛИВО!!! Рефрактометри Аббе повинні мати можливість підключення рідинного термостату для термостатування призми рефрактометра під час вимірювання зі згаданою точністю. У цифрових лабораторних рефрактометрах термостатування призми під час вимірювання здійснюється вбудованою системою, такі рефрактометри для виконання вказаної задачі НЕ потребують доукомплектування рідинним термостатом.

Враховуючи всі характеристики обох типів рефрактометрів, для визначення вмісту олеїнової кислоти в олії лабораторний цифровий рефрактометр має ряд переваг порівняно з Аббе, зокрема:

  • Лабораторний цифровий рефрактометр має високу точність вимірювання, для прикладу, в моделі RX-5000i від ATAGO ± 2·10-5
  • Лабораторні цифрові рефрактометри мають вбудовану систему термостатування призми під час вимірювання – це відкидає потребу в окремій доукомплектації рідинним термостатом (як у випадку з Аббе-рефрактометрами), також це забезпечує більшу точність встановлення температури призми
  • Вбудоване програмне забезпечення лабораторного цифрового рефрактометру передбачає можливість встановлення користувацької шкали «Вміст олеїнової кислоти» – це означає, що користувач, поміщаючи зразок на призму та проводячи вимірювання, одразу отримуватиме результат відсоткового вмісту олеїнової кислоти, а не коефіцієнт заломлення, який потрібно переводити у вміст олеїнової кислоти на решті типів пристроїв
  • Лабораторний цифровий рефрактометр має вбудований сенсорний дисплей, що означає для користувача зручність експлуатації; можливість реалізації високої точності (незважаючи на заявлену високу точність Аббе-рефрактометрів, її досить непросто реалізувати, адже результат вимірювання визначається людським оком в окуляр рефрактометра, що може бути джерелом похибок чи розбіжностей в результатах); можливість встановлення користувацьких шкал; можливість запису останніх вимірювань в пам’ять пристрою; можливість автоматичного отримання середніх значень серій вимірювань
  • Оскільки формат отримання результату – цифровий дисплей, а потрібні дії для цього – нанесення зразку на чисту призму та натискання кнопки «ВИМІРЮВАННЯ» – помилка оператора виключається

Згідно з вимогами ГОСТу для визначення вмісту олеїнової кислоти НЕ ПІДХОДЯТЬ рефрактометри з такими характеристиками:

  1. Прилади не мають шкали «Коефіцієнт заломлення(nD)» або мають тільки шкалу Brix з наступним перерахунком в nD.
  2. Портативні рефрактометри або ручні окулярні рефрактометри – типово мають шкалу Brix та не мають можливості термостатування.
  3. Будь-які рефрактометри з термокомпенсацією. ТЕРМОКОМПЕНСАЦІЯ ≠ТЕРМОСТАТУВАННЯ. Можливе використання пристроїв ЛИШЕ з термостатуванням.
  4. Будь-які рефрактометри, що мають більшу за вказану у вимогах похибку.

Рідинні термостати для термостатування призм Аббе-рефрактометрів ULAB 2WAJ та Kruess AR4

Kruess PT31

Діапазон температури 8–40 °C
Точність встановлення температури ±0.2 °C 
Потужність охолодження/нагрівання 15/30 Вт
Насос 20 л/год.
Тип елементів контролю температури Пельтьє
Об’єм рідини 200 мл
Тип контролю Аналогові клавіші

Kruess PT80

Діапазон температури 5–80 °C
Точність встановлення температури ±0.1 °C 
Потужність охолодження/нагрівання 40/120 Вт
Насос 60 л/час
Тип елементів контролю температури Пельтьє
Об’єм рідини 250 мл
Тип контролю Сенсорний дисплей
Вас також може зацікавити