Екстракційні методи визначення жиру в харчових продуктах – найбільш точні: вони, як відомо, є арбітражними, тобто визнані та схвалені провідними світовими установами та організаціями, і українськими в тому числі, а їхні результати не підлягають сумніву. У той же час такі методи потребують значного часу аналізу та уваги оператора. Зі статті Ви дізнаєтеся, яким чином ці методи можна максимально пришвидшити та автоматизувати завдяки сучасним розробкам.
Вам сподобається відео:
Сьогодні все більшою популярністю користуються експрес-методи. Їхніми основними перевагами є час аналізу та простота пробопідготовки або й узагалі її відсутність. Але при цьому арбітражним продовжує залишатись екстракційний метод. Розглянемо його більш детально.
Метод ґрунтується на відмінностях в розчинності різних компонентів досліджуваного зразка. Що це означає? Те, що підібравши розчинник, який розчиняє в собі тільки певний компонент речовини (в даному випадку жир), не розчиняючи всіх інших, ми можемо вилучити (екстрагувати) і кількісно визначити його вміст в тому чи іншому продукті.
Екстракція розчинником знайшла своє широке застосування в кінці ХІХ століття. На сьогоднішній день існує кілька способів її реалізації. Найбільш відомі:
Найбільш відомим і широко застосовуваним у нас є метод Сокслета. Хоча сьогодні все більшою популярністю користуються системи, що працюють за методом Рендалла (його ще називають вдосконаленим методом Сокслета).
Якщо порівнювати ці два методи, то бачимо, що в них є багато спільного, а саме: галузь застосування, точність та повторюваність результатів.
При цьому метод Рендалла має ряд незаперечних переваг, таких як скорочення часу екстракції в 5–7 разів і відновлення розчинника. Сучасні прилади здатні відновити більше 90% розчинника. Саме тому сьогодні більшість світових виробників лабораторного обладнання (Velp, FOSS, Buchi, Gerhardt, Behr та інші) для екстракції жиру виробляють обладнання, яке працює саме за методом Рендалла.
Маючи багаторічний досвід співпраці з багатьма виробниками аналітичного обладнання, наша компанія зупинила свій вибір на обладнанні світового лідера – італійської компанії Velp Scientifica. Тут володіють майже 40-річним досвідом виробництва високоякісного аналітичного лабораторного обладнання, яке відповідає останнім тенденціям ринку.
А за більш ніж 10 років співпраці з Velp Scientifica ХЛР успішно реалізував понад 90 проєктів по оснащенню лабораторій аналітичним обладнанням цієї компанії. Зокрема, близько двох десятків проєктів – це реалізація екстракційного методу для аналізу жиру в лабораторіях підприємств олійноекстракційної, комбікормової, м’ясопереробної та зернової галузей, центрах та лабораторіях контролю АПК.
Саме на прикладі автоматичних та напівавтоматичних екстракторів від VELP Scientifica далі розглянемо усі етапи та особливості методу Рендалла.
Спочатку, власне, про сам жир, який ми екстрагуємо. Слід розділяти два поняття:
Справа в тому, що в продуктах рослинного і тваринного походження існують як вільні жири, так і зв'язані. Що таке зв'язані жири? Це жири, які в своєму природному стані хімічно пов'язані з іншими компонентами, такими, наприклад, як білки і вуглеводи. Методики по визначенню жиру методом екстракції, які були описані в ГОСТах для багатьох харчових продуктів ще за часів Радянського Союзу і використовуються сьогодні, по суті визначають тільки кількість сирого жиру, у той час як у багатьох міжнародних методах описані процедури по визначенню загального вмісту жиру.
Чим же відрізняється процедура визначення сирого жиру і загального? Справа в тому, що для визначення загального вмісту жиру пряма екстракція розчинником неефективна. Попередньо необхідно проводити кислотний або лужний гідроліз, залежно від досліджуваного зразка. Його завданням є руйнування клітинної мембрани зразка і, відповідно, зв’язків між ліпідами та іншими компонентами речовини.
Варто відзначити, що при проведенні гідролізу молекули жиру також видозмінюються. В процесі реакції вони розпадаються на гліцерин і жирні кислоти і вже в такому стані екстрагуються.
На картинці Ви можете бачити напівавтоматичний та автоматичний екстрактори.
Сам процес екстракції складається з трьох основних етапів, а саме: занурення, промивання та відновлення розчинника. Після цього екстракційну склянку з екстрагованим жиром необхідно висушити в сушильній шафі та провести розрахунок вмісту жиру в досліджуваному зразку.
Далі подивимося, що відбувається зі зразком на кожному етапі екстракції в напівавтоматичному аналізаторі SER148.
На першому етапі зразок занурюється в киплячий розчинник. Розпочинається активна фаза екстракції, під час якої зі зразка вимивається основна частина жиру, понад 90%. Для реалізації цього етапу оператор за допомогою спеціальних важелів занурює гільзу або тигель зі зразком у розчинник, вмикає подачу охолоджувальної води в конденсатори та режим нагрівання розчинника. При цьому запірний кран під конденсатором повинен бути у відкритому положенні, як показано на малюнку.
Через 15–60 хвилин, залежно від досліджуваного зразка, прилад сигналізує оператору, що час переходити до наступного етапу аналізу, а саме, до промивання.
Для цього зразки необхідно підняти над розчинником таким чином, щоб дно гільзи або тигля було вище рівня розчинника в екстракційній склянці. На цьому етапі зі зразка та зі стінок гільзи або тигля вимиваються залишки жиру.
Цей етап триває від 30 до 60 хвилин, залежно від досліджуваного зразка. Після чого прилад подає оператору звуковий сигнал, що час переходити до стадії відновлення розчинника.
Для цього оператор повинен закрити запірний кран під конденсатором. Після чого випаруваний із екстракційної склянки розчинник збирається в спеціальну ємність та може бути повторно використаний. По завершенню процедури відновлення розчинника оператору необхідно дістати екстракційні склянки з екстрагованим жиром із приладу та висушити їх в сушильній шафі. Як правило, процес екстракції триває близько 3–3,5 годин.
Після висушування зразка оператор має всі дані, які необхідні для розрахунку результатів. Вміст жиру розраховується за такою формулою: від ваги екстракційної склянки з екстрактом жиру віднімається вага склянки, а потім отримане значення ділиться на вагу зразка перед початком аналізу.
Переходимо до автоматичного екстрактора. Як ми бачимо, в ньому процес екстракції складається з 5 етапів. До вже відомих занурення, промивання і відновлення додаються етапи видалення та охолодження. Головна відмінність від напівавтоматичної системи полягає в тому, що в цьому приладі перехід від одного етапу до іншого відбувається в автоматичному режимі та не потребує присутності оператора.
Якщо у Вас виникли запитання, звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.