Визначення білизни борошна фотометричним методом

Білизна борошна – один із головних показників якості, що визначає ступінь вилучення периферійних частин зерна у виробництві борошна. Характеристика, що позначає сортність.

Для визначення білизни борошна експрес-методом застосовуються білизноміри. Це сучасні фотоелектричні прилади, що забезпечують чіткі метрологічні властивості. Вони проводять вимірювання відповідно до ДСТУ ГОСТ 26361:2019 (ГОСТ 26361-2013, IDT). Прилади вимірюють коефіцієнт відбиття поверхні спресованої проби борошна й порівнюють отримані показники з еталоном.

Аналізатор білизни борошна застосовується для оцінювання сортності борошна за білизною, в оперативному контролі технологічного процесу виробництва борошна на підприємствах борошномельної промисловості та для вхідного контролю якості борошна на хлібопекарських підприємствах.

Автоматичний аналізатор для контролю білизни борошна (БЕЛІЗ-1 / ЦУ ТЕП-II-6)

Використання білизномірів у процесі аналізу борошна дозволяє проводити:

  • Визначення білизни за коефіцієнтами відбиття між еталонним зразком і пробою борошна
  • Вхідний і технологічний контроль на хлібопекарських та кондитерських підприємствах
  • Формування сорту борошна під час виробництва
  • Визначення критерію потемніння різних партій борошна під час приготування тіста

Сфери застосування: борошномельні заводи, мінімлини, хлібопекарські підприємства, органи Державної хлібної інспекції, кондитерські фабрики.

Основні технічні характеристики

Діапазон вимірюваних коефіцієнтів відбиття, ум. од. приладу РЗ-БПЛ 1,0–100,0
Індикація результатів вимірювання, ум. од. приладу Р3-БПЛ Цифрова
Час виходу на робочий режим, хв 10
Межі допустимої абсолютної похибки, ум. од. ± 1,0
Час визначення білизни одного зразка, не більше, хв 1,0
Абсолютна похибка вимірювань, % 0,5
Потужність, не більше ніж, Вт 10
Маса, не більше ніж, кг 1,5
Габаритні розміри, мм 220 х 220 х 70
Гарантійний термін, місяців 12