Білизна борошна – один із головних показників якості, що визначає ступінь вилучення периферійних частин зерна у виробництві борошна. Характеристика, що позначає сортність.
Для визначення білизни борошна експрес-методом застосовуються білизноміри. Це сучасні фотоелектричні прилади, що забезпечують чіткі метрологічні властивості. Вони проводять вимірювання відповідно до ДСТУ ГОСТ 26361:2019 (ГОСТ 26361-2013, IDT). Прилади вимірюють коефіцієнт відбиття поверхні спресованої проби борошна й порівнюють отримані показники з еталоном.
Аналізатор білизни борошна застосовується для оцінювання сортності борошна за білизною, в оперативному контролі технологічного процесу виробництва борошна на підприємствах борошномельної промисловості та для вхідного контролю якості борошна на хлібопекарських підприємствах.
Використання білизномірів у процесі аналізу борошна дозволяє проводити:
Сфери застосування: борошномельні заводи, мінімлини, хлібопекарські підприємства, органи Державної хлібної інспекції, кондитерські фабрики.
Основні технічні характеристики
Діапазон вимірюваних коефіцієнтів відбиття, ум. од. приладу РЗ-БПЛ | 1,0–100,0 |
Індикація результатів вимірювання, ум. од. приладу Р3-БПЛ | Цифрова |
Час виходу на робочий режим, хв | 10 |
Межі допустимої абсолютної похибки, ум. од. | ± 1,0 |
Час визначення білизни одного зразка, не більше, хв | 1,0 |
Абсолютна похибка вимірювань, % | 0,5 |
Потужність, не більше ніж, Вт | 10 |
Маса, не більше ніж, кг | 1,5 |
Габаритні розміри, мм | 220 х 220 х 70 |
Гарантійний термін, місяців | 12 |