Показник активності ферменту альфа-амілази в пшениці, житі, ячмені та продуктах їх переробки (борошні).
Альфа-амілаза – фермент, який активізується в процесі проростання зерна. Здійснює сильний вплив на крохмаль, розщеплюючи його до цукрів. Хлібопекарні властивості борошна з такого зерна різко погіршуються: випічка з цієї муки виходить більш сухою, меншого розміру і швидше псується.
Чим нижче число падіння, тим вища активність ферменту альфа-амілази.
Прилад для визначення числа падіння ПЧП-3 призначений для контролю одного з показників якості зерна, борошна та інших крохмаловмісних продуктів шляхом визначення активності альфа-амілази. Прилад реалізує метод, що ґрунтується на швидкій клейстеризації водної суспензії борошна в киплячій водяній бані та подальшому вимірюванні ступеня розрідження клейстеру під дією альфа-амілази, що міститься в пробі, по ГОСТ 30498 і стандарту ІСО 3093-82.
Новий ПЧП-3 не використовує пульт управління: в приладі впроваджена система управління однією кнопкою «ПУСК/СТОП», що звільняє користувача від необхідності виконання зайвих операцій під час роботи. Автоматизація всіх функцій в апаратах даного типу застосована вперше і дозволяє переривати і відновлювати роботу приладу на будь-якому етапі проведення вимірювань.
Рідкокристалічний монітор нового ПЧП-3 відображає всю необхідну для користувача інформацію: температуру води у водяній бані в режимі нагрівання, режими роботи програми та інструкції по операціях. Крім того, такі режими як: «Початок роботи», «Переривання режиму», «Великий розкид» і «Результат», супроводжуються відповідними звуковими сигналами.
Прилад ПЧП-3 за своїми технічними характеристиками, тривалістю визначення, а також одержуваними даними аналогічний приладу FN-1800 (Швеція).
Прилади для визначення числа падіння «ПЧП-3» зареєстровані в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки України під номером 14814-00. Свідоцтво №UA-MI/3-996-2007 від 21.03.2007 р.
Технічні характеристики приладу ПЧП-3
Діапазон визначення числа падіння | 60–900 |
Діапазон вимірювань інтервалів часу, с | 0–900 |
Температура у водяній бані, 0С | 100,0±1,0 |
Висота падіння шток-мішалок, мм | 68±1 |
Частота коливань шток-мішалок, Гц | 2,0±0,2 |
Об’єм дистильованої води, що заливається у водяну баню, л | 3,5±0,5 |
Витрата водопровідної води для охолодження кришки, л/хв. | 2 |
Максимально споживана потужність, кВт | 2 |
Електроживлення однофазна мережа, В, Гц | 220, 50 |
Габаритні розміри (ДхШхВ), мм | 440х170х600 |
Маса, кг | 25 |
Прилад для визначення числа падіння ПЧП-7 призначений для контролю одного з показників якості зерна, борошна та інших крохмаловмісних продуктів шляхом визначення активності альфа-амілази. Прилад реалізує метод, що ґрунтується на швидкій клейстеризації водної суспензії борошна в киплячій водяній бані й подальшому вимірюванні ступеня розрідження клейстеру під дією альфа-амілази, що міститься в пробі, по ГОСТ 30498 і стандарту ІСО 3093-82.
Істотна відмінність приладу ПЧП-7 від аналогів – вбудована система охолодження, яка не потребує підключення до джерела води і зливу, що дозволяє економити воду в об’ємах до 1000 літрів в день і робить прилад автономним в умовах сільськогосподарських і метрологічних лабораторій.
У приладі ПЧП-7 впроваджена система управління однією кнопкою «ПУСК/СТОП», що позбавляє користувача необхідності виконання зайвих операцій під час роботи. Автоматизація всіх функцій в апаратах даного типу застосована вперше і дозволяє переривати і відновлювати роботу приладу на будь-якому етапі проведення вимірювань.
Рідкокристалічний монітор ПЧП-7 відображає всю необхідну для користувача інформацію: температуру води у водяній бані в режимі нагрівання, режими роботи програми та інструкції по операціях. Крім того, такі режими як: «Початок роботи», «Переривання режиму», «Великий розкид» і «Результат», супроводжуються відповідними звуковими сигналами.
Прилади для визначення числа падіння «ПЧП-7» зареєстровані в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки України під номером 39628-08. Свідоцтво №UA-MI/3-1466-2012 від 03.09.2012 р.
Технічні характеристики приладу ПЧП-7
Діапазон визначення числа падіння | 60–900 |
Діапазон вимірювань інтервалів часу, с | 0–900 |
Температура у водяній бані, 0С | 100,0 - 0,5 |
Висота падіння шток-мішалок, мм | 68±1 |
Частота коливань шток-мішалок, Гц | 2,0±0,2 |
Об’єм дистильованої води, що заливається у водяну баню, л | 3,5±0,5 |
Максимально споживана потужність, кВт | 2,2 |
Електроживлення однофазна мережа, В, Гц | 220, 50 |
Габаритні розміри (ДхШхВ), мм | 550х170х600 |
Маса, кг | 30 |