Показник активності ферменту альфа-амілази в пшениці, житі, ячмені та продуктах їх переробки (борошні).
Альфа-амілаза – фермент, який активізується в процесі проростання зерна, здійснюючи сильний вплив на крохмаль та розщеплюючи його до простіших цукрів. Хлібопекарні властивості борошна з такого зерна різко погіршуються: випічка з цього борошна виходить більш сухою, меншого розміру і швидше псується.
Чим нижче число падіння, тим вища активність ферменту альфа-амілази.
Відповідно до визнаних методів вимірювання числа падіння обладнання складається з киплячої водяної бані та системи, що вводить у баню до двох пробірок для зразків.
Пробірки для зразків поміщаються в киплячу водяну баню, крохмаль починає клейстеризуватися, розчин стає більш в’язким. Суспензія перемішується для забезпечення однорідної клейстеризації зразка. Коли фермент альфа-амілаза починає розщеплювати крохмаль, в’язкість зразка зменшується.
Кількість розщеплених крохмальних зерен пропорційна активності альфа-амілази. Чим вища активність альфа-амілази, тим нижча в’язкість суспензії і тим швидше мішалка впаде на дно.
Знаючи фізичний зміст числа падіння, за його величиною можна легко визначити якість майбутніх хлібобулочних виробів:
Пропонуємо вашій увазі систему для визначення числа падіння Dualenzymaks від Makswell, що визначає активність альфа-амілази за методом Хагберга – Пертена.
Переваги системи Dualenzymaks від Makswell:
Прилад повністю відповідає вимогам нормативних документів: ААСС 56/818, ICC 107/1, ISO/DIS 3093.
Система створена для визначення активності альфа-амілази в зразках цільного зерна й борошна відповідно до вимог ДСТУ ISO 3093:2009.
Прилад Dualenzymaks має три програми визначення числа падіння на вибір:
Алгоритм роботи приладу полягає в перемішуванні зразка за допомогою шток-мішалок спеціальної конструкції, після чого шток-мішалки відпускаються у вільне падіння, а прилад визначає час, за який зразки досягнуть дна пробірки. Прилад розроблено для одночасного вимірювання двох зразків.
В аналізі числа падіння метод і тривалість струшування пробірок є важливими параметрами, які значно впливають на результати дослідження. Щоб забезпечити максимально точні й відтворювані результати, компанія Makswell розробила пристрій Shakemaks. Завдяки йому струшування пробірок завжди відбувається з однаковою швидкістю та протягом однакового часу.
Крім того, у разі використання струшувача Shakemaks час перемішування зразка в пробірці скорочується до 3 секунд.
Tubemaks – це зручний інструмент для очищення віскозиметричних пробірок після випробування для падіння. Він легко під’єднується до мережі водопостачання та завдяки своїй конструкції скорочує не лише час (до кількох секунд), але й витрати води, необхідної для очищення пробірок.
Для забезпечення високої якості подрібнення зерна компанія Makswell розробила унікальне рішення – молотковий млин Hamermaks. Дізнайтеся більше, зв’язавшись з експертом ХЛР.
Дивіться відео про систему Makswell для числа падіння