Визначення чистоти і відходу насіння

Під чистотою насіннєвого матеріалу розуміють вміст в ньому насіння основної культури, виражений у відсотках до наважки, взятої для аналізу.

Чистота – один із важливих показників якості насіннєвого матеріалу, який повинен бути чистим, вільним від домішок. Хороший посівний матеріал повинен мати насіння основної культури не менше 99% і відходів не більше 1%; така партія насіння відноситься по чистоті до I класу.

Для дослідження насіння на чистоту із середнього зразка виділяють наважки, кількість і розмір яких встановлений методикою для кожної культури.

Наважку насіння в проході через сито і залишок з кожного сита (сход) розбирають вручну, виділяючи відповідно до стандарту дві основні групи: насіння основної культури і відхід, що складається з різних домішок. Зміст відходу у відсотках характеризує ступінь засміченості даної партії насіння.

Основне обладнання

Лабораторний розсів

Розсівання лабораторний урл 3

За допомогою розсіву РЛУ-3 можна визначити зараженість сировини комахами і коморними шкідниками в явній формі, сміттєві та зернові домішки, фракційний склад зерна, а також якість помелу борошна, що теж нерідко визначає вартість кожної партії продукції.

Прилад відрізняється низьким рівнем шуму, а також має систему захисту від пилу і повітря, що виходить від самого пристрою.

Розсів РЛУ-3 використовується в лабораторіях елеваторів, хлібоприймальних і зернопереробних підприємств, на хлібозаводах, у кондитерській, харчовій, комбікормовій і тютюновій промисловостях, у сільському господарстві, фармакології та хімічній промисловості.

Прилад складається з: корпусу, робочого столу з пристроєм для установки і кріплення сит, механізму приводу робочого столу, панелі управління на торцевій стінці корпусу розсівання.

Конструкція опор, розташованих на робочому столі, передбачає установку одного або трьох комплектів сит діаметром обичайки 200 мм, що включає три сита, піддон і кришку, або одного комплекту сит діаметром обичайки 300 мм.

Вдосконалене кріплення сит в розсіві РЛУ-3 дозволяє швидше і простіше робити заміну сит на відміну від аналогічних лабораторних розсівів.

Розсів значно полегшує працю лабораторних досліджень. Його доцільно провести при великій кількості аналізів зерна, особливо в період заготівельної компанії.

Технічні характеристики:

Модель РЛУ-3 універсальний
Частота коливань, 1/хв. 120/200±10%
Амплітуда коливань, мм 25
Споживана потужність, Вт 15

Сита лабораторні

Cита лабораторні

Використовуються в процесі пробопідготовки зразків для лабораторних досліджень, пов'язаних із визначенням хімічного складу і фізичних властивостей зерна і зернопродуктів.

  1. Матеріал обичайки – нержавіюча сталь.
  2. Основні діаметри – 120, 200, 300 мм.

Поліамідні, ГОСТ 4403-91.
Металотканні, ГОСТ 6613-86.
Металоткані (сітка н/ж), ГОСТ 3826-82, 3306-88, ТУ 14-4-507-99.
Металопробивні (круглі відп.), ТУ 23.2.2068-94.
Металопробивні (щілиновидні відп.), ТУ 5.897-11722-95, ТУ 23.2.2068-94.

Допоміжні інструменти та обладнання

Дошка розбірна (аналізна) і комплект приладдя

Дошка розбірна зернова

Дошка розбірна призначена для розбору проб і відділення комах і кліщів. Використовується при проведенні аналізів якості борошна, крупи, зерна і т.д. Має білий і чорний скляні боки з виїмкою для висипання продукту.

Розмір робочої поверхні – 335х235 мм.

Габаритні розміри – 405х305 мм.

Шпатель зерновий металевий

Шпатель зерновий металевий

Призначений для розбору зразків зерна, відділення домішок та ін. Має два скошені боки різної ширини.

Совочки лабораторні

Совочки лабораторні

Призначені для відбору проб і необхідні в більшості аналізів, що проводяться за ГОСТами, при визначенні якості й стану борошна, крупи і зерна.

Основне призначення:

  • Совочок №1 – для визначення засміченості зерна
  • Совочок №2 – для висипання наважок розмеленого зерна (борошна) в бюкси
  • Совочок №3 – для заповнення склянки вологоміра

Чашечки лабораторні

Чашечки лабораторні

Призначені для тимчасового розміщення та зважування проб і наважок. Застосовуються в більшості аналізів, що проводяться за ГОСТами, при визначенні якості борошна, крупи, зерна.

Основне призначення:

  • Чашечка №1 – для визначення засміченості зерна (V = 50 см3)
  • Чашечка №2 – для просушування проб зерна (V = 120 см3)
  • Чашечка №3 – для просушування проб зерна (V = 280 см3)

Лупа зернова

Лупа зернова

Дозволяє ретельно проводити аналіз зараженості зерна шкідниками і визначати його якість. Спеціальний обідок не дає розсипатися об'єктам, які розглядаються.