Чистота

Визначення засміченості молока чи молочних продуктів механічними домішками дозволяє не лише встановити джерела його забруднення та запобігти їм у майбутньому, а й виявити слабкі ланки технологічного процесу на виробництві. За наявності великої кількості механічних домішок молочні продукти вважаються недоброякісними.

Суть методу: визначити здатність проби продукту проходити крізь фільтр із відокремленням меха­нічних домішок, а далі підрахувати й порівняти з еталоном тих частинок, що залишилися на фільтрі.

Обладнання

Основним і єдиним приладом, за допомогою якого визначається чистота молока й молокопродуктів на молокозаводах, є прилад ОЧМ «Рекорд».

Пристрій складається з фасонного стаканчика, тримача стаканчика, монтажної основи, сітки, кронштейна, мірного стакана ємністю 250 мл.

Підготовка до роботи

Прилад кріпиться до рівної поверхні та забезпечує відведення досліджуваної проби в ємність. Фільтр встановлюють на решітку приладу гладкою поверхнею доверху. Молоко, яке підлягає випробуванню, підігрівають до 35 ± 5°С, перемішують і виливають у посудину приладу.

Визначення ступеня чистоти молока

Після закінчення фільтрування порції молока нахиляють стаканотримач, обережно знімають ватний фільтр і кладуть його на лист білого пергаменту для просушування. Групу чистоти молока визначають через порівнювання фільтра із затвердженим еталоном.

Для дослідження також Вам знадобиться додаткове обладнання:

  1. Фільтри до приладу
  2. Посуд мірний об’ємом 250 мл
  3. Термометр спиртовий (0…100°С із ціною поділки ± 1°С)