Гомогенізація
Гомогенізація

Гомогенізація – процес зменшення неоднорідності сумішей, що складаються з твердих речовин, у плинному середовищі (рідинах або газах) шляхом подрібнення й рівномірного перерозподілу їх за обсягом. Якість гомогенізації може визначати якість результатів аналізу.

Дозування
Дозування

Дозування рідин у мікробіологічних дослідженнях можна проводити ручним способом або за допомогою автоматичних дозаторів. Матеріали для дозування мають бути стерильними (одноразовими або такими, що підлягають автоклавуванню).

Фільтрація
Фільтрація

Мембранна фільтрація – це метод відділення частинок або молекул від потоку рідини або газу за допомогою напівпроникної мембрани. Мембрана діє як бар’єр, пропускаючи одні молекули й утримуючи інші. Існує кілька різних типів мембранної фільтрації, включно з мікрофільтрацією, ультрафільтрацією, нанофільтрацією та зворотним осмосом. Вибір мембрани й методу фільтрації залежить від властивостей фільтрованого розчину і від бажаного результату. Мембранна фільтрація зазвичай використовується в обробленні води, харчових продуктів і напоїв, а також у медицині.

Зважування й розведення
Зважування й розведення

Суть серійного розведення полягає в послідовному зниженні концентрації розчину через встановлені коефіцієнти розведення за допомогою поживного бульйону.

Центрифугування
Центрифугування

Центрифуги в мікробіологічних дослідженнях покликані розділяти структуру рідких біопроб на їхні складові. Відбувається це на основі відцентрової сили. Адже речовини з різною щільністю й масою мають різну швидкість центрифугування. На дно посудини осідають найважчі їх складові. А ось легкі компоненти піднімаються на поверхню.