Метод дозволяє проводити визначення лактози в молоці та молочних продуктах за наявності інших цукрів. Він передбачає використання ряду ферментів для проведення гідролізу лактози, присутньої в молоці. ДСТУ 8059:2015 Продукти молочні. Визначення вмісту лактози та галактози спектрометричним методом.
Визначення показників молока за допомогою аналізаторів дозволяє скоротити час дослідження та кошти на придбання необхідної реагентики (ДСТУ ISO 9622:2013 Молоко незбиране. Визначення вмісту молочного жиру, білка та лактози. Настанова з експлуатації вимірювальних приладів для роботи в середній частині інфрачервоного спектра випромінення; ДСТУ 7057:2009 Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом).
Cистема аналітичних тестів для визначення показників якості і безпечності молока і молочних продуктів. Має високу кореляцію із арбітражними методами.
Відносно швидкий метод визначення лактози в молоці. На території України даний метод не регламентується нормативними документами.