Глюкозинолати

Глюкозинолати – це хімічні сполуки сірки, які містяться в олійних культурах (зокрема, в ріпаку) та є доволі токсичними речовинами. Вони негативно впливають на внутрішні органи (серце, щитовидну залозу, органи травлення, нирки, печінку).

Глюкозинолати синтезуються рослинами для захисту від вживання в їжу тваринами, адже придають неприємно-гіркий смак, а також створюють бар’єр від бактерій і комах-шкідників.

Частка ріпакової олії на світовому ринку складає 14% від обсягу олій, особлива її цінність в тому, що вона є джерелом важливих амінокислот та мікроелементів.

Незважаючи на те, що існують вже селективно виведені сорти ріпаку, які містять мінімальну кількість глюкозинолатів, інколи все ж зустрічаються випадки використання рослин з високим вмістом при виробництві олії, що може бути небезпечно. В процесі виробництва ці речовини можуть переходити в продукт, погіршуючи його властивості.

Референсним методом аналізу згідно ISO 9167-1-2015 є рідинна хроматографія з спектрофотометричним детектуванням. Цей метод не вимагає складної пробопідготовки до аналізу, включаючи такі методи, як екстрагування метанолом з наступною десульфацією, та надає достовірні результати.

Переваги Недоліки
Точність Тривалість аналізу
Селективність аналізу Висока кваліфікація працівників
Референтний метод Вибір реактивів високого ступеню чистоти
Не потребує додаткового інструментального підтвердження достовірності даних  

Контроль вмісту глюкозинолатів допомагає отримувати високоякісну та безпечну продукцію в подальшому.

Визначення глюкозинолатів в олійних культурах із використанням рідинної хроматографії регламентується нормативними документами:

Документ Опис
ДСТУ ISO 10633-1:2007 Макуха та шроти. Визначення вмісту глюкозинолатів. Частина 1. Метод із використанням рідинної хроматографії високороздільної здатності (ІSO 10633-1:1995, ІDT)
ДСТУ ISO 9167-1:2007 Насіння ріпаку. Визначення вмісту глюкозинолатів. Частина 1. Метод із використанням рідинної хроматографії високороздільної здатності (ІSO 9167-1:1992, ІDT)
Вас також може зацікавити