facebook
Визначення жиру методом екстракції
 Визначення жиру в сировині методом екстракції

Одним зі способів визначення жиру в сировині та готовій продукції є екстракція різними розчинниками. Сьогодні широко використовують аналітичний метод екстракції Рендалла, який є вдосконаленим методом Сокслета і має ряд переваг, а саме: скорочення часу екстракції, економія розчинника.

отримати комерційну пропозицію

Вміст жиру нормується технічними умовами, тому цей показник систематично контролюють як в сировині, так і в готовій продукції.

Арбітражним методом визначення жиру в сировині та готовій продукції є екстракція різними розчинниками. Екстракція розчинником знайшла своє широке застосування в кінці ХІХ століття. На сьогоднішній день існує кілька методів. Це:

  • Сокслет – так звана холодна екстракція
  • Твіссельман – гаряча екстракція, її ще називають безперервною екстракцією, коли гарячий розчинник протікає через зразок
  • Рендалл – також гаряча екстракція, коли зразок знаходиться в киплячому розчиннику

Сьогодні одним із найбільш використовуваних аналітичних методів екстракції є метод Рендалла. Даний метод має багато спільного з методом Сокслета, а саме:

  • Галузь застосування
  • Точність результатів
  • Відповідність результатів

При цьому Рендалл має ряд переваг:

  • До 7 разів швидше
  • Низьке споживання розчинника (відновлення розчинника)
  • Низька вартість аналізу

Пропонуємо Вам напівавтоматичний і автоматичний екстрактори жиру компанії Velp Scientifica, що працюють відповідно до методу Рендалла.

 Екстрактори жиру компанії Velp Scientifica
SER 148/6 и SER 148/3

Серія SER 148 забезпечує повну безпеку лаборанта відповідно до вимог IP55 і низьку витрату розчинника, що також гарантує низьку вартість аналізу. Міцна конструкція та велика кількість програм роблять прилади серії SER 148 надійним вибором для лабораторії, яка зацікавлена в скороченні часу для аналізу порівняно з традиційним методом Сокслета.

Основні технічні характеристики SER 148

Конструкційний матеріал нержавіюча сталь, покрита епоксидною фарбою
Макс. об’єм екстракційної чашки 150 мл
Дисплей Робоча температура / встановлювані параметри
Робоча температура від 100 до 260 °C
час занурення, промивання та відновлення розчинника від 0 до 999 хв.
Об'єм зразків Від 0,5 до 15 г (в основному 2-3 г)
Регенерація розчинника Від 50 до 75%
Відтворюваність (відносне стандартне відхилення) ≤ 1%
Інтерфейс RS232
Потужність 500 Вт (SER 148/3) або 950 Вт (SER 148/6)
Габарити (ШxВxГ) 480x620x390 (SER 148/3)
700x620x390 мм (SER 148/6)
Вага 30 кг (SER 148/3)
40 кг (SER 148/6)

Автоматизований екстрактор жиру
SER 158/6 и SER 158/3

SER 158 – повністю автоматизований екстрактор, що поєднує в собі сучасні технології, точність та інтелектуальне управління даними. Оператор повинен просто підготувати зразок і почати аналіз одним кліком миші. Функція автоматичного відключення дозволяє працювати цілодобово і без вихідних. Інноваційна система ControlPad може самостійно управляти чотирма блоками SER 158 і відображати результати розрахунку на вбудованому блоці управління. SER 158 використовує технологію TEMS™ для значної економії часу, енергії, грошей і простору, привносячи внесок VELP в охорону навколишнього середовища.

Основні технічні характеристики SER 158

Кількість позицій 3 позиції (SER158/3) або 6 позицій (SER158/6)
Макс. потужність 21 зразок/день/пристрій (SER158/3) або 42 зразок/день/пристрій (SER158/6)
масштабованість 12-поз. (до 4 пристроїв) (SER158/3) або 24-поз. (до 4 пристроїв) (SER158/6)
Дисплей 7” сенсорний екран
використовувані розчинники можливість використовувати різні розчинники
відновлення розчинника > 90%
автоматизовано занурення, вилучення, промивання, відновлення, охолодження
підсвічення LED відображає 3/6 активних позицій
нагрівальний елемент склокераміка з незалежним вкл./викл. позицій
Об’єм зразка від 0,5 до 15 г в гільзі 33x80 мм (зазвичай 2-3 г)
ущільнювачі Вітон, бутил і вафлон
Конденсатори Титановий (запатентований VELP)
інтерфейс 3 виходи USB, кабель ПК
розрахунок результату автоматично, зберігається на ControlPad
споживання води от 1.0 л/хв.
Габарити (ШXВXГ) 358x546x450 мм (SER158/3)
546x546x450 мм
Габарити з пультом управління 358x546x570 мм (SER158/3)
546x546x570 мм (SER158/6)
вага 29 кг (SER158/3)
(SER 158/пульт упр.) 36 кг  (SER158/6)
джерело живлення 115/230– 50/60 В-Гц
Споживання енергії 630/850 Вт

Також варто відзначити, що існує сирий жир (так званий crude fat) і загальний жир (так званий total fat). Справа в тому, що в продуктах рослинного і тваринного походження існують як вільні жири, так і пов'язані. Чим же відрізняється процедура визначення сирого і загального жиру? Справа в тому, що для визначення загального вмісту жиру пряма екстракція розчинником неефективна. Попередньо необхідно проводити кислотний або лужний гідроліз, залежно від досліджуваного зразка. Для цього пропонується гідролізатор HU6 компанії Velp Scientifica.

Гідролізатор HU6, Velp Scientifica

Розроблений спеціально для проведення кислотного/лужного гідролізу зразків харчових продуктів та кормів, що передує визначенню в них загального вмісту жиру. Якщо проби мають високий вміст жиру, вони повинні бути відповідним чином підготовлені. HU 6 дозволяє одночасно проводити гідроліз 6 зразків за мінімальних затрат праці. Гідроліз здійснюється в присутності соляної кислоти протягом години за температури 170 °C. Потім гідролізована проба фільтрується в скляні тиглі і промивається теплою деіонізованою водою для видалення залишків соляної кислоти. Тепер проба готова до екстракції на приладі SER 148.

Основні технічні характеристики HU 6

Конструкційний матеріал Нержавіюча сталь, покрита епоксидною фарбою
К-ть зразків 6 зразків
Встановлення температури, зворотній відлік На дисплеї
Дисплей LCD
Кількість програм 20
Мови I, F, ENG, E, D, T
Діапазон температури Від кімнатної до 200 °C
Точність, стабільність та рівномірність температури нагрівального блоку ± 0.5 °C
Потужність 1350 Вт
Габарити (ШxВxГ) 355x590x450 мм
Вага 14,5 кг
Вас також може зацікавити