Визначення якості та безпеки рослинних масел
Сіроштан Ольга – фахівець групи харчових технологій відділу експертів ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Якість і безпека рослинних олій: як визначити швидко?

Кількісні показники

Кількісний вміст жиру – найважливіший показник технологічної цінності насіння олійних культур. Класичним способом визначення кількості жиру в насінні є отримання його етиловим ефіром в апараті Сокслета. Спосіб цей досить складний, тривалий, вимагає добре обладнаної лабораторії та кваліфікованих лаборантів.

Безпека

Регламентованими показниками безпеки для рослинних олій є кислотне і перекисне числа (як показники гідролітичного і окислювального псування олій) і масова частка ерукової кислоти (для олій з насіння хрестоцвітих).

Існують ще два показники, що мають відношення до безпеки рослинних олій, хоча вони в даний час офіційно не розглядаються як такі. Це анізидинове число і масова частка транс-ізомерів жирних кислот.

Слід зауважити, що анізидинове число як міра вторинних продуктів окислення олій вже нормується в стандартах на різні рослинні олії, але ще не має статусу показника безпеки. Що стосується транс-ізомерів жирних кислот, то вони законодавчо нормуються в якості показників безпеки для багатьох жирових продуктів, але ця вимога поки не поширюється на рослинні олії.

Кислотне число

Під показником кислотності (кислотним числом) розуміється кількість міліграмів КОН, які пішли на нейтралізацію 1 г олії, витягнутої з насіння. За кислотним числом судять про кількість вільних жирних кислот. Причинами високого кислотного числа олії може бути недозрілість насіння.

Найбільш же часта причина великого кислотного числа олії – псування насіння при зберіганні. При несприятливих умовах зберігання в насінні олійних культур відбувається розщеплення олії та її прогоряння, а також розпад інших речовин з утворенням сполук, що мають неприємний запах і смак. Ці продукти розпаду частково розчиняються в олії при її витяганні.

Підвищена кислотність олії може вказувати і на інші несприятливі зміни в насінні при його псуванні. При цьому збільшується відстій і знижується вихід рафінованої олії.

Класичний метод – процедура не з простих

До недавнього часу контроль якості та безпеки рослинних олій здійснювався різними стандартними методами, серед яких – як хімічні, так і приладові (газорідинна хроматографія).

Використовувані при цьому хімічні методи трудомісткі, тривалі й пов'язані із застосуванням різних реактивів, у тому числі і токсичних (наприклад, хлороформу). Що стосується методу газорідинної хроматографії, то він також вимагає пробопідготовки із застосуванням токсичного метилового спирту, а робота на хроматографі передбачає високу кваліфікацію персоналу.

Аналіз без труднощів

Тому логічно, що вчені поставили собі за мету розробити метод аналізу безпеки рослинних олій, позбавлений згаданих недоліків класичних стандартних методів. Результат такої роботи – CDR FoodLab® – аналітична система для визначення показників якості рослинних олій та тваринних жирів.

Система дозволяє значно прискорити процедуру проведення аналізу: одночасно можна аналізувати 16 зразків і контролювати виробничий процес, отримуючи чіткі й точні результати всього за кілька хвилин!

Складається CDR FoodLab® із термостатуючої і вимірювальної частин, а також наборів попередньо підготовлених одноразових реагентів.

Завдяки фотометричній технології на основі сучасних світлодіодних випромінювачів на фіксованих довжинах хвиль (від ультрафіолетового до видимого спектру) вимірювальна система гарантує високу чутливість, широкий діапазон вимірювань і хорошу відтворюваність результатів випробувань. Результати аналізу корелюються з еталонними методами.

Система призначена для використання не тільки в лабораторії, а й на виробництві й не вимагає від співробітників досвіду роботи в лабораторії.

Методи аналізу простіші за традиційні і виконуються в кілька етапів:

  1. Додавання зразка до готового реагенту.
  2. Просте у використанні програмне забезпечення підкаже користувачеві необхідні дії крок за кроком.
  3. Результати розраховуються, відображаються і роздруковуються автоматично.

Вільні жирні кислоти (FFA), перекисне число (PV), анізидинове число (AnV), мила – тепер Ви можете визначити їх за 5 хвилин простим способом із використанням готових низькотоксичних реагентів. І нарешті відмовитися від використання органічних розчинників, витяжних шаф, складних аналітичних приладів і методів.

Таблиця показників і результатів аналізів на системі CDR FoodLab®

Показник Діапазон вимірювання Роздільна здатність Збіжність Час аналізу
Вільні жирні кислоти 0.01–1.10% олеїнової кислоти 0.01% 0.02% 1 хв.
Вільні жирні кислоти 1.0–3.5% олеїнової кислоти 0.1% 0.2% 1 хв.
Вільні жирні кислоти 1.0–26.0% олеїнової кислоти 0.1% 0.5% 1 хв.
Перекисне число 0.01–5.50 meqO2/кг 0.01 meqO2/кг 0.1 meqO2/кг 4 хв.
Перекисне число 1.0–50.0 meqO2/кг 0.1 meqO2/кг 0.3 meqO2/кг 4 хв.
Перекисне число 4.0–550.0 meqO2/кг 0.1 meqO2/кг 3 meqO2/кг 4 хв.
Анизидиновое число 0.5–100.0 AnV 0.1 AnV 0.2 AnV 2 хв.
Йодне число в пальмовій олії 2-100 м/100г 1 г/100г 2 г/100г 2 хв.
Милá 1-3000 ppm 1 ppm 5 ppm 2 хв.
Поліфеноли в оливковій олії 200-1000 мг/кг тірозола 1 мг/кг тірозола 5 мг/кг тірозола 5 хв.

У Вас залишилися питання щодо експрес-методу, про який ми розповіли? Напишіть нам, і ми обов'язково відповімо.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
60.06%
Корисно 12 Не корисно 2
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
Лариса Ярошик
09 вересень 2021, 04:53
Доброго дня,
Підкажіть, будь ласка, скільки коштує CDR FoodLab® – аналітична система для визначення показників якості рослинних олій та тваринних жирів?
Сероштан Ольга
09 вересень 2021, 07:40
Доброго дня, Ларисо! CDR FoodLab® Touch коштує 6850 євро з ПДВ, CDR FoodLab® Junior – 3810 євро з ПДВ.
Дмитро
18 березень 2023, 18:08
Добрий день!
Який прилад краще використовувати для дослідженнь при виробництві соняшникової олії?
Яка вартість реактивів?
Менеджер сайта
20 березень 2023, 14:23
Зв'язуємося з вами для уточнення питань.
додати коментар
Вас також може зацікавити