Через технологічну обробку густина молочних продуктів дещо відрізняється від густини молока. Тому ареометричний метод не можна використовувати для всіх молокопродуктів. У цьому випадку застосовують пікнометричний метод, який підходить для аналізу вершків і згущеного молока.
Суть методу: молочні продукти й вода зважуються в одному й тому самому пікнометрі за однієї й тієї самої температури (20°С), і встановлюється вагове співвідношення між ними.
Переваги
Особливості
Необхідне обладнання: пікнометр рідинний ПР-2 і ПР-3 об’ємом 25 або 50 мл.
Пікнометр Гей-Люссака ПР-3
Пікнометр Гей-Люссака відповідає вимогам ISO 3507 для визначення густини розчину.
У процесі вимірювання об’єму рівень набраної рідини повинен досягати верхньої межі капіляра в притертій пробці. Пікнометр має плоске дно, вузьку пришліфовану горловину та скляну пробку в комплекті. На поверхню колби нанесений номінальний обсяг, температура заводського калібрування та матове поле для записів.
Для випуску надлишків рідини в пробці передбачено вузький капіляр.
Пікнометр Гей-Люссака виготовлено з термостійкого та хімічно інертного боросилікатного скла, що підходить для автоклавування.
Технічні характеристики пікнометра Гей-Люссака
Артикул | Об’єм, мл | Похибка ±, мл | D, мм | H, мм |
1621/10 | 10 | 1 | 27 | 55 |
1621/25 | 25 | 2 | 40 | 75 |
1621/50 | 50 | 3 | 50 | 85 |
1621/100 | 100 | 5 | 57 | 100 |
Пікнометр рідинний ПР-2
Використовується для визначення густини рідини. Принцип роботи ґрунтується на зважуванні речовини, яка заповнює пікнометр до мітки на горловині, відповідно до номінального обсягу пікнометра. Виготовлено з хіміко-лабораторного скла та медичного скла.
Технічні характеристики пікнометра ПР-2
Артикул | Об’єм, мл | Похибка ±, мл | H, мм |
10006901 | 10 | 1 | 108 |
10006903 | 25 | 2 | 132 |
10006908 | 50 | 3 | 147 |
10006900 | 100 | 5 | 180 |
Пікнометр Рейсшауера ПР-1-25 мл (SIMAX)
Пікнометр виготовлено з боросилікатного термостійкого скла. Відповідає пікнометру ПР-1 згідно з нормативними документами. Об’єм 25 і 50 мл.
Технічні характеристики пікнометрів Рейсшауера
Артикул | Об’єм, мл | Шліф SJ | H, мм |
1622/25 | 25 | 10/13 | 105 |
1622/50 | 50 | 10/13 | 115 |
Також для визначення густини молочних продуктів знадобляться: ваги лабораторні, шафа сушильна, водяна баня, ексикатор, фільтрувальний папір, полотенця, ртутні та спиртові термометри.