Визначення густини молочних продуктів пікнометричним методом

Через технологічну обробку густина молочних продуктів дещо відрізняється від густини молока. Тому ареометричний метод не можна використовувати для всіх молокопродуктів. У цьому випадку застосовують пікнометричний метод, який підходить для аналізу вершків і згущеного молока.

отримати комерційну пропозицію

Суть методу: молочні продукти й вода зважуються в одному й тому самому пікнометрі за однієї й тієї самої температури (20°С), і встановлюється вагове співвідношення між ними.

Переваги

  • Дає змогу провести визначення густини більшості молочних продуктів
  • Допомагає визначити густину із високою точністю

Особливості

  • Тривала процедура визначення
  • Необхідність у додатковому обладнанні

Необхідне обладнання: пікнометр рідинний ПР-2 і ПР-3 об’ємом 25 або 50 мл.

Пікнометр Гей-Люссака ПР-3

Пікнометр Гей-Люссака відповідає вимогам ISO 3507 для визначення густини розчину.

У процесі вимірювання об’єму рівень набраної рідини повинен досягати верхньої межі капіляра в притертій пробці. Пікнометр має плоске дно, вузьку пришліфовану горловину та скляну пробку в комплекті. На поверхню колби нанесений номінальний обсяг, температура заводського калібрування та матове поле для записів.

Для випуску надлишків рідини в пробці передбачено вузький капіляр.

Пікнометр Гей-Люссака виготовлено з термостійкого та хімічно інертного боросилікатного скла, що підходить для автоклавування.

Технічні характеристики пікнометра Гей-Люссака

Артикул Об’єм, мл Похибка ±, мл D, мм H, мм
1621/10 10 1 27 55
1621/25 25 2 40 75
1621/50 50 3 50 85
1621/100 100 5 57 100

Пікнометр рідинний ПР-2

Використовується для визначення густини рідини. Принцип роботи ґрунтується на зважуванні речовини, яка заповнює пікнометр до мітки на горловині, відповідно до номінального обсягу пікнометра. Виготовлено з хіміко-лабораторного скла та медичного скла.

Технічні характеристики пікнометра ПР-2

Артикул Об’єм, мл Похибка ±, мл H, мм
10006901 10 1 108
10006903 25 2 132
10006908 50 3 147
10006900 100 5 180

Пікнометр Рейсшауера ПР-1-25 мл (SIMAX)

Пікнометр виготовлено з боросилікатного термостійкого скла. Відповідає пікнометру ПР-1 згідно з нормативними документами. Об’єм 25 і 50 мл.

Технічні характеристики пікнометрів Рейсшауера

Артикул Об’єм, мл Шліф SJ H, мм
1622/25 25 10/13 105
1622/50 50 10/13 115

Також для визначення густини молочних продуктів знадобляться: ваги лабораторні, шафа сушильна, водяна баня, ексикатор, фільтрувальний папір, полотенця, ртутні та спиртові термометри.