Масова частка води

Вологість меду характеризує його зрілість і визначає придатність для тривалого зберігання чи транспортування. Вміст води залежить від періоду медозбору, сорту меду, погоди під час відкачування, умов зберігання тощо. Також підвищений вміст вологи може бути ознакою фальсифікації.

отримати комерційну пропозицію

Вологість меду є характеристикою його зрілості й визначає придатність для тривалого зберігання чи транспортування. Вміст води залежить від періоду медозбору, сорту меду, погоди під час відкачування, умов зберігання тощо. Також підвищений вміст вологи може свідчити про ознаки фальсифікації.

У кожного продукту є власний поріг критичної вологості – межа, після якої відбуваються незворотні біохімічні зміни, зумовлені передусім активністю мікроорганізмів. Відповідно, існує діапазон вологості, у рамках якого продукт залишається стабільним. Із  часом зрілий мед кристалізується в однорідну масу й може зберігатися тривалий час без зміни якісних властивостей.

Зазвичай вологість квіткового меду в середньому становить близько 18 %. В Україні цей показник регламентується ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови» та встановлює рефрактометричний метод визначення. Аналогічно діє методика від Міжнародної комісії з меду (International Honey Commission).

Необхідне обладнання

  1. Цифровий лабораторний рефрактометр Easy R40, Mettler Toledo

Шкали Коефіцієнт заломлення nD і Brix
Діапазон 1,3200–1,7200 nD, 0–100 % Brix
Роздільна здатність 0,0001 nD, 0,01 % Brix, 0,01 °C
Точність ± 0,0001 nD, ± 0,05 % Brix
Термостатування 10…65 °C
Температурний контроль Вбудований термостат Пельтьє
Метрологія Оцінювання відповідності
Додатково Підключення до ПК, підключення до принтера
  1. Рефрактометр Аббе NOVEX 98.490, EUROMEX

Настільний прилад для рутинного вимірювання вологості меду. Оснащений вбудованим термометром і має можливість підключення до рідинного термостата для термостатування призми, що допоможе підтримувати необхідну температуру рідини.

Діапазон вимірювання Показник заломлення (nD) 1,3–1,7, 0–95 % Brix
Точність вимірювання ± 0,0002 nD, ± 0,01 % Briх
Маркування шкали 0,0002 nD, 0,5 % Brix
Інтервал вимірювання 0…50 °С

Згідно з методикою, вологість меду визначають за температури 20 °С. Якщо визначення проводять за температури нижчої або вищої, ніж 20 °С, запроваджують поправку – віднімають / додають 0,00023 на 1 °С від / до показника заломлення.

Рефрактометри Аббе повинні мати можливість підключення рідинного термостата для термостатування призми рефрактометра під час вимірювання зі згаданою точністю. У цифрових лабораторних рефрактометрах, як Mettler Toledo, термостатування призми під час вимірювання здійснюється вбудованою системою, тому такі рефрактометри для виконання зазначеного завдання НЕ потребують доукомплектування рідинним термостатом. У підсумку точність дослідження є найвищою, а час виконання – мінімальний.