За допомогою спеціальних тестів і поживних середовищ виявляють ферменти й метаболіти мікроорганізмів, що дає змогу візуально відрізнити близькоспоріднені або морфологічно подібні види. Використання високоякісних матеріалів – запорука надійності, зручності й простоти проведення підтверджувальних тестів.
Імунохроматографічні тести
Інноваційні тести для виявлення патогенних бактерій і токсинів, які вони виробляють, діють як мінілабораторії, видаючи остаточний результат через 20 хвилин після збагачення зразка. Для експрес-виявлення в харчових продуктах:
Ознака | Метод виявлення | Мікроорганізми |
Ферментація манітолу | Сольовий агар із манітолом | Staphylococcus |
Ферментація вуглеводів | Агар із феноловим червоним та вуглеводами | |
Тип гемолізу | Кров’яний агар | Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus |
Реакція на індол | Реактив Ковача | E. coli |
Гідроліз ескуліну | Жовчно-ескуліновий агар | Enterococcus |
Відновлення сірки, реакція на індол, рухливість | Середовище SIM | Enterobacteriaceae |
Відновлення NO3 до NO2 | Нітратне середовище, цинковий пил | Грампозитивні, грамнегативні |
Цитохромоксидазна активність | Оксі-тест, смужки | Enterobacteriaceae, Pseudomonas |
Плазмокоагулазна активність | Плазма кроля | Staphylococcus aureus |
Ферментація цитрату | Цитратний агар за Сіммонсом | Enterobacteriaceae |
Уреазна активність | Агар за Крістенсеном із сечовиною | Proteus |
Рухливість | Середовище для визначення рухливості | Грампозитивні, грамнегативні |