Заснований на вимірюванні коефіцієнта заломлення. Цей метод є найшвидшим та універсальним для визначення сухих речовин у напоях.
Визначення сухих речовин виконується згідно з такими нормативними документами: ДСТУ ISO 2173:2007 «Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним методом», ДСТУ EN 12143:2003 «Соки фруктові та овочеві. Визначення вмісту розчинних сухих речовин. Рефрактометричний метод» і ДСТУ 8402:2015 «Продукти перероблення фруктів та овочів. Рефрактометричний метод визначання вмісту розчинних сухих речовин».
Суть методу: визначення сухої речовини продукту за показником заломлення світла. Під час дослідження передбачається проведення в пробі повної інверсії.
Завдяки новому поколінню рефрактометрів із термокомпенсацією застосування рефрактометричного методу стало ще привабливішим. Рефрактометри з термокомпенсацією дають змогу виміряти як коефіцієнт заломлення, так і %Brix, і видати результат, уже наведений до 20 °С.
Необхідне обладнання
Цифровий рефрактометр Easy R40, Mettler Toledo із програмованими функціями й таблицями концентрацій призначений для швидких вимірювань з автоматичним регулюванням температури в діапазоні від 10 до 65 °C. Компактна та міцна конструкція приладу дає змогу використовувати його в лабораторії або на виробництві. Методи вимірювань: nD, Brix, інвертований цукор, HFCS 42/55, інші користувацькі шкали.
Переваги рефрактометра:
Простий та інтуїтивно зрозумілий
Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс користувача та покрокові інструкції на дисплеї спрощують виконання повсякденних завдань, допомагають знизити кількість помилок оператора й зменшити час на його навчання.
Миттєвий запуск вимірювань
Аналіз розпочнеться одразу після додавання зразка – завдяки технології FastStart™ оператору не потрібно натискати кнопки.
Надійна перевірка якості
Для кольорового маркування прийнятих та відбракованих зразків у приладі можна налаштувати допуски вимірів. Вбудований термостат Пельтьє дає змогу отримувати точні результати незалежно від температури навколишнього середовища.
Технічні характеристики
Діапазон вимірювання, nD |
1,30–1,72 |
Точність вимірювання, nD |
± 0,0001 |
Повторюваність nD (±) |
5e-005 |
Діапазон вимірювання, %Brix |
0–100 |
Точність вимірювання, %Brix |
± 0,05 |
Діапазон температури |
10…65 °C |
Макс. кількість методів |
6 |
Користувацькі шкали |
Можливість програмування |
Кольорове маркування аналізу |
Так |
Автоматичне розпізнавання зразка |
Так |
Текстові підказки на дисплеї |
Так |
Мінімальна кількість зразка |
0,2 мл |
Дисплей |
Сенсорний дисплей на 4,3 дюйма |
Підключення |
3 х USB-A (принтер, миша, клавіатура, сканер штрихкодів) 1 x USB-B (ПЗ для ПК EasyDirect) |
ПЗ для ПК |
ПЗ для ПК EasyDirect |
Розміри |
170 x 156 x 273 мм |
Окрім рефрактометра, для визначення сухих речовин у напоях додатково знадобляться: ваги лабораторні з найбільшою межею зважування 1000 г, термометр, таймер, стакан скляний, скляні палички та фільтрувальний папір.