Метод регламентується ДСТУ 6082:2009 «Молоко та молочні продукти. Методи визначення густини». Підходить для таких рідких молочних продуктів, як молоко, сироватка та напої на її основі, у яких густина перебуває в межах 1015–1040 кг/м3. <--delimeter--> Ареометр для молока (лактоденсиметр) – це лабораторний скляний прилад; у його верхній частині розташовується вимірювальна шкала, за якою визначають рівень густини в молоці, а в нижній – баластні речовини у вигляді свинцевого дробу або ртуті. Баласт необхідний для правильного розташування ареометра в молоці. Ареометри перед використанням проходять перевірку. Постачаються з декларацією про відповідність і паспортом.
Окремі ареометри мають додаткову шкалу вимірювання температури речовини. Завдяки цьому отримують особливо точні результати, оскільки густина речовини безпосередньо залежить від його температури. Ареометр має певні межі похибки й високоточну вимірювальну шкалу. Це доступний багаторазовий прилад для якісних вимірювань.
Ареометр для молока і продуктів перероблення молока можна використовувати й у побутових умовах.
Характеристики | Значення |
Діапазон вимірювання густини, кг/м³ | 1020–1040 |
Ціна поділки шкали, кг/м³ | 0,5 |
Довжина, мм | 350 |
Матеріал | скло |
Характеристики | Значення |
Діапазон вимірювання густини, кг/м³ | 1015–1040 |
Ціна поділки шкали, кг/м³ | 1 |
Довжина, мм | 350 |
Діапазон вимірювання температури, °С | 0...+35 |
Ціна поділки температурної шкали, °С | 1 |
Матеріал | скло |
Окрім ареометра для визначення густини молока Вам знадобляться: мірний циліндр або інша ємність для проведення аналізу, термометр.