Це основний метод визначення вмісту кухонної солі в молочних продуктах. Методику визначення солі в сирах викладено в ДСТУ ISO 5943/IDF 88:2007 «Сир та сири плавлені. Визначення вмісту хлориду. Метод потенціометричного титрування» та в маслі – ДСТУ ISO 1738:2005 «Масло вершкове. Визначення вмісту солі (контрольний метод)».
У технологічному процесі виробництва певних молочних продуктів, зокрема сирів, окремою процедурою є їх засолювання. Сіль регулює мікробіологічні, біохімічні й фізико-хімічні процеси, сприяє їх дозріванню та поліпшує якість продукції. Від вмісту солі в сирі залежать його смак, колір, запах і консистенція, тому визначення кухонної солі в молочних продуктах є відповідальною операцією технологічного контролю. Арбітражним методом визначення вмісту солі є титриметрія з використанням розчину нітрату срібла.
Суть методу ґрунтується на титруванні нітратом срібла іонів хлору з подальшим визначенням точки еквівалентності в реакції з індикатором (ДСТУ ISO 1738:2005) чи потенціометрією (ДСТУ ISO 5943 / IDF 88:2007).
Необхідне обладнання
Титрувальна бюретка Burkle з оригінальними дозаторами Bürkle.
Бюретка є універсальним приладом для лабораторних потреб, проведення аналізу в польових умовах, гальваностегії, водоочищення тощо. Точність дозування забезпечується спеціальною кнопкою, точне титрування здійснюється за допомогою мікрогвинта, а також високоточної форсунки. Градуювання відповідає класу B (точність відповідає DIN EN ISO 385).
Переваги
Можливі варіанти
Ємність бюретки, мл | Градуювання, мл | Точність, мл | Висота, см | Об’єм л | № арт. |
5 | 0,05 | ± 0,03 | 61 | 0.5 | 9695–1005 |
10 | 0,05 | ± 0,03 | 56 | 0.5 | 9695–1010 |
15 | 0,1 | ± 0,045 | 52 | 0.5 | 9695–1015 |
25 | 0,1 | ± 0,045 | 65 | 1 | 9695–1025 |
50 | 0,1 | ± 0,075 | 92 | 1 | 9695–1050 |
Цифрова бюретка Titrette (Brand GmbH) відповідає класу точності А звичайних скляних бюреток. Просте крапельне титрування, компактність і високоточне виконання, можливість підключення до портативного комп’ютера – лише деякі особливості цієї бюретки. Цифрова бюретка Titrette дає змогу виконувати титрування безпосередньо з флакона навіть в обмеженому просторі та без необхідності підключення до електроенергії, відповідно, титрувати можна не тільки в лабораторії, але й у польових умовах.
Прилад має дві конфігурації: стандартна та з можливістю підключення до ПК, коли результати титрування автоматично передаються на комп’ютер подвійним натисканням кнопки CLEAR. Це виключає помилки транскрипції для запису первинних даних та відповідає вимогам GLP. З кожним передаванням даних бюретка передає таку інформацію: титрувальний об’єм, серійний номер приладу, номінальний об’єм і значення налаштувань, а також наступну дату калібрування за графіком. Таким чином, усі вихідні дані збираються й виводяться на дисплей ПК. Цифрова бюретка працює з рідинами в температурному діапазоні +15…+40°С і густиною до 500 мм2/с.
Можливі варіанти
Об’єм | Стандартне виконання | З можливістю підключення до ПК |
10 мл | 4760141 | 4760241 |
25 мл | 4760151 | 4760251 |
50 мл | 4760161 | 4760261 |
Титратор автоматичний Compact G10S (Mettler Toledo) є міцною, простою в експлуатації та компактною конструкцією лабораторних титраторів.
Ключові характеристики
Технічні характеристики Compact G10S
Максимальна кількість методів | 5 |
Функції для кожного методу | 10 макс. |
Можливість встановлення додаткових бюреток | Немає |
Програмне забезпечення LabX | Немає |
Ярлики користувачів | 4 |
Метод визначення | Потенціометричний |
Користувацький інтерфейс One Click® | Так |
Титрування за Карлом Фішером | Ні |
Функції Plug & Play | Бюретки й датчики |
Паралельне титрування | Ні |
Підключення принтера | Так (USB) |
Максимальна кількість зразків для аналізу | 120 |
Підключення зчитувача штрих-коду | Ні |
Дисплей | Кольоровий 5,7-дюймовий VGA, сенсорний екран |
Мова інтерфейсу | Є російська |