Метод висушування за температури 102 ± 2°С

Цей метод підходить для більшості молочних продуктів і є арбітражним методом у визначенні масової частки вологи чи вмісту сухих речовин у молочних продуктах (ДСТУ 8574:2015 «Продукти молочні. Методи визначення масової частки вологи в молочних сухих і згущених продуктах та молоковмісних консервах»; ДСТУ 8552:2015 «Молоко та молочні продукти»; ДСТУ ISO 6731:2007 «Молоко, вершки, та згущене молоко»; ДСТУ ISO 8851-1/IDF 191-1:2007 «Масло вершкове»; ДСТУ ISO 2920:2005 «Сир альбумінний»; ДСТУ ISO 5534:2005 «Сир і плавлений сир»; ДСТУ ISO 5550 / IDF 78:2014 «Казеїни та казеїнати»; ДСТУ ISO 3728:2005 «Морозиво вершкове та молочне»).

отримати комерційну пропозицію

Суть методу базується на зважуванні молока або молочних продуктів до й після висушування (доведення до постійної маси) за температури 102 ± 2°С (за винятком альбумінового сиру, температура висушування якого становить 88 ± 2°С). Висушування проводять в умовах, які забезпечують рівномірність прогрівання (використання піску, марлі), а також не викликають змін компонентів молока.

Після висушування молока або молочних продуктів у певних умовах утворюється залишок, який називається сухою речовиною, або сухим молочним залишком (СМЗ). Без масової частки жиру сухий молочний залишок буде сухим знежиреним молочним залишком (СЗМЗ). Залежно від виду молочного продукту перед дослідженням зможе знадобитися незначна пробопідготовка – прогрівання продукту до 40°С і гомогенізація (особливо для продуктів із високим вмістом жиру).

Основне обладнання

З іншого обладнання, яким визначають масову частку сухих речовин та вологи, також необхідно буде мати: водяну баню (здатна підтримувати температуру 35–60°С), киплячу водяну баню, тигель або плоскодонні чашки з кришками, скляні палички, ексикатор, пісок кварцовий, силікагель.

В окремих випадках для прискорення процедури визначення вмісту вологи в продуктах застосовується дещо вища температура:

  • Рідкі молочні продукти (молоко-сировина, пастеризоване, стерилізоване, пряжене , УВТ-молоко, молочні напої) – температура 105 ± 2°С
  • Морозиво – температура 180 ± 2°С
  • Сухі молочні продукти – температура 125 ± 2°С