Деформація клейковини – показник пружності, який є одним із важливих елементів якості пшениці, що впливає на хлібопекарські властивості борошна.
Якість клейковини пшениці залежить від її здатності чинити опір до стискання й розтягування, як обернено пропорційного ступеня впливу. Клейковина не має бути надмірно щільною й занадто м’якою, пружність її має відповідати зафіксованим у нормативних документах нормам.
Якість клейковини пшениці в Україні регламентується стандартом ГОСТ 13586.1-68.
Індекс деформації клейковини (її якість) визначається за допомогою приладу ВДК (вимірювач деформації клейковини), здатного вимірювати пружність сирої клейковини. На сьогодні розроблені різні модифікації цього приладу, що дозволяють із різним ступенем точності визначати здатність клейковини чинити опір деформувальному впливу.
Вимірювач деформації клейковини ВДК-7 призначений для визначення якості клейковини зерна пшениці та пшеничного борошна за ГОСТ 27830-88, ГОСТ 13586.1-68 шляхом вимірювання її пружно-еластичних властивостей.
Під час впливу на зразок клейковини протягом 30 с прилад визначає її здатність чинити опір деформуючому навантаженню стиснення й виражає результат в одиницях ВДК з похибкою 0,5 ум. од. ВДК.
Переваги над аналогами:
Технічні характеристики
Межі вимірювання деформації клейковини | 0–150,7 ум. од. |
Маса тарованого навантаження | 120 г |
Допустиме відхилення маси тарованого навантаження | Від -5 до +2 г |
Час впливу деформувального навантаження на зразок клейковини | 30 ±1 с |
Час безперервної роботи приладу | Безперервно |
Похибка вимірювання величини деформації клейковини | ± 0,5 ум. од. |
Калібрувальне число | 150,7 ± 0,5 ум. од. |
Габарити | 200 х 110 х 240 мм |
Маса приладу | Не більше ніж 1,7 кг |
Варто мати на увазі, що для виконання вимірювань до цього приладу потрібне додаткове обладнання, список якого можна уточнити, звернувшись до фахівців нашої компанії!