Найбільш оптимальним і ефективним рішенням для різних видів титрування є автоматичні титратори. Вони дають змогу виконати поставлені завдання з максимальною точністю й відтворюваністю, скоротивши до мінімуму час аналізу і вплив людського фактора.
Одним із показників якості харчових олій та жирів є перекисне число. За величиною перекисного числа можна визначити ступінь свіжості олії та жирів та їхню придатність до використання. Перекисне число характеризує процес окислення олій під впливом кисню повітря. У результаті впливу кисню на жири відбувається накопичення різних продуктів розпаду, що погіршують їхні органолептичні властивості. Окислення жирів атмосферним киснем може відбуватися вже на стадії їх отримання і переробки. Також недотримання умов зберігання у процесі руху товару рослинних олій до споживача і у процесі реалізації може призвести до зниження його якості. Таким чином контроль якості рослинних олій повинен включати кілька етапів: контроль сировини, контроль на окремих технологічних етапах процесу виробництва і контроль на етапі реалізації.
Стандартну процедуру визначення перекисного числа проводять відповідно до вимог ДСТУ 4570:2006. Метод ґрунтується на реакції взаємодії продуктів окиснення олій та жирів (пероксидів і гідропероксидів) із йодистим калієм у розчині оцтової кислоти і хлороформу і подальшому кількісному визначанні йоду, що виділився, розчином тіосульфату натрію титриметричним методом.
Величина перекисного числа не повинна перевищувати 10,0 ммоль активного кисню / кг залежно від сорту і способу виробництва олії згідно з ДСТУ 4492:2017 «Олія соняшникова. Технічні умови».
Завдання, викладене в стандарті, можливо вирішити, використовуючи один прилад – сучасний потенціометричний титратор.
Титратори G10S і G20S поєднують в собі надійність і простоту в експлуатації і невеликі габарити. Вони призначені для виконання повсякденних завдань титрування. Дуже добре підходять для стандартного промислового лабораторного потенціометричного титрування та повсякденних завдань контролю якості.
Параметри контролю якості харчових продуктів:
Технічні характеристики
G10 | G20 | ||
Титрування One Click | Призначені для користувача ярлики на робочому столі користувача | 4 | 12 |
Автоматичне розпізнавання Plug and Play | Розпізнавання бюретки з титрантом і титром | + | + |
Можливість автоматизації | Rondolino (до 9 зразків) | + | + |
Управління користувачами | Групи користувачів «Експерт - Звичайний» | + | + |
Методи та серії | Максимальна кількість користувацьких методів | 5 | 150 |
Зворотне титрування | - | + | |
Приводи бюреток | Кількість приводів бюретки для дозування і титрування | 1 | 1 |
Кількість приводів бюретки тільки для дозування | - | 1 | |
Експорт і друк даних | USB, сеть, PDF | + | + |
Програмне забезпечення | ПО LabX™ Titration Express | - | + |
Номер по каталогу | У комплекті з ручним стендом для титрування | 30267117 | 30252669 |
* Традиційно аналіз на перекисне число виконується вручну за допомогою бюретки, колби й індикатора. Цей метод титрування можна використовувати при невеликій кількості аналізів. Однак одержувані при ручному титруванні результати не завжди відрізняються гарною відтворюваністю і часто залежать від людського фактора.