Визначення перекисного числа олії титриметричним методом

Найбільш оптимальним і ефективним рішенням для різних видів титрування є автоматичні титратори. Вони дають змогу виконати поставлені завдання з максимальною точністю й відтворюваністю, скоротивши до мінімуму час аналізу і вплив людського фактора.

отримати комерційну пропозицію

Одним із показників якості харчових олій та жирів є перекисне число. За величиною перекисного числа можна визначити ступінь свіжості олії та жирів та їхню придатність до використання. Перекисне число характеризує процес окислення олій під впливом кисню повітря. У результаті впливу кисню на жири відбувається накопичення різних продуктів розпаду, що погіршують їхні органолептичні властивості. Окислення жирів атмосферним киснем може відбуватися вже на стадії їх отримання і переробки. Також недотримання умов зберігання у процесі руху товару рослинних олій до споживача і у процесі реалізації може призвести до зниження його якості. Таким чином контроль якості рослинних олій повинен включати кілька етапів: контроль сировини, контроль на окремих технологічних етапах процесу виробництва і контроль на етапі реалізації.

Стандартну процедуру визначення перекисного числа проводять відповідно до вимог ДСТУ 4570:2006. Метод ґрунтується на реакції взаємодії продуктів окиснення олій та жирів (пероксидів і гідропероксидів) із йодистим калієм у розчині оцтової кислоти і хлороформу і подальшому кількісному визначанні йоду, що виділився, розчином тіосульфату натрію титриметричним методом.

Величина перекисного числа не повинна перевищувати 10,0 ммоль активного кисню / кг залежно від сорту і способу виробництва олії згідно з ДСТУ 4492:2017 «Олія соняшникова. Технічні умови».

Завдання, викладене в стандарті, можливо вирішити, використовуючи один прилад – сучасний потенціометричний титратор.

Автоматичні титратори серії Compact, Mettler Toledo

Титратори G10S і G20S поєднують в собі надійність і простоту в експлуатації і невеликі габарити. Вони призначені для виконання повсякденних завдань титрування. Дуже добре підходять для стандартного промислового лабораторного потенціометричного титрування та повсякденних завдань контролю якості.

Параметри контролю якості харчових продуктів:

  • Кислотність, кислотне число, вільні жирні кислоти
  • Перекисне число
  • Вміст мила
  • Число омилення
  • Йодне число

Технічні характеристики

    G10 G20
Титрування One Click Призначені для користувача ярлики на робочому столі користувача 4 12
Автоматичне розпізнавання Plug and Play Розпізнавання бюретки з титрантом і титром + +
Можливість автоматизації Rondolino (до 9 зразків) + +
Управління користувачами Групи користувачів «Експерт - Звичайний» + +
Методи та серії Максимальна кількість користувацьких методів 5 150
Зворотне титрування - +
Приводи бюреток Кількість приводів бюретки для дозування і титрування 1 1
Кількість приводів бюретки тільки для дозування - 1
Експорт і друк даних USB, сеть, PDF + +
Програмне забезпечення ПО LabX™ Titration Express - +
Номер по каталогу У комплекті з ручним стендом для титрування 30267117 30252669

* Традиційно аналіз на перекисне число виконується вручну за допомогою бюретки, колби й індикатора. Цей метод титрування можна використовувати при невеликій кількості аналізів. Однак одержувані при ручному титруванні результати не завжди відрізняються гарною відтворюваністю і часто залежать від людського фактора.

Вас також може зацікавити