Люмінометр Lumitester PD-30 Kikkoman

Чого не можуть люмінометри?

Викрутки створені для того, щоб добре робити одну річ: крутити шурупи. Але кмітливий людський розум це не зупиняє від використання викрутки в якості стамески, зубила, вилки для фондю, важеля, дверної ручки і т.д. Подібним чином люмінометри створені для того, щоб робити добре одну річ, – виявляти АТФ на поверхнях і в рідинах і визначати таким чином відносну чистоту цієї поверхні або рідини. Але їм знайшли ще одне застосування – визначати загальне мікробне число або залишкові кількості харчових алергенів. Чи виправдано це?

ЩО ВИЯВЛЯЮТЬ ЛЮМІНОМЕТРИ?

АТФ – джерело енергії в живих організмах. Оскільки всі напої та їжа були колись живими, вони містять АТФ. Мікроорганізми, такі як бактерії і гриби, також містять АТФ. Коли суміш харчових продуктів, напоїв і мікроорганізмів контактує з трубами, цистернами, ножами, обробними дошками та іншими поверхнями, на них залишається АТФ.

Говорячи простими словами, люмінометри дозволяють виявити органічні речовини, які залишилися на поверхнях після санітарної обробки. Підвищені кількості АТФ на поверхні – це сигнал про можливе проблемне місце, яке слід повторно очистити перед початком наступного виробничого циклу. Люмінометри відмінно справляються з виявленням АТФ, але не можуть визначити його джерело. Жоден люмінометр в світі не створюється для того, щоб розрізняти джерела походження АТФ.

Чим більше АТФ на поверхні або в рідині, тим більше світіння вловить люмінометр і тим більше число (RLU – одиниці вимірювання) відобразиться на екрані. Все просто!

Люмінометри – прості та швидкі індикатори чистоти виробництва, які легко пристосувати під потреби практично будь-якого виробництва. Вони встановлюють чіткі й об’єктивні стандарти, які дозволяють уникнути наслідків недостатньої санітарної обробки.

Відео «Швидкий контроль гігієни з люмінометрами Kikkoman»

КІЛЬКІСТЬ АТФ НЕ КОРЕЛЮЄ ІЗ ЗАГАЛЬНИМ МІКРОБНИМ ЧИСЛОМ (ЗМЧ)

Існує поширена помилка, що показання люмінометра повинні корелювати із загальною кількістю мікроорганізмів у зразку. Але це не так.

Припустимо, люмінометр показує 250 RLU, із яких 50 RLU – це внесок мікроорганізмів, а 200 RLU – залишкових кількостей харчових продуктів. При зміні виробничого процесу, продукту або типу санітарної обробки результат в 250 RLU може відповідати 200 RLU від мікроорганізмів і 50 RLU від харчових продуктів. При підрахунку загального мікробного числа цих двох випадків отримаємо різні кількості мікроорганізмів.

Показання люмінометра Внесок мікроорганізмів Внесок залишкових кількостей харчових продуктів Загальне мікробне число, КОЕ/см2
250 RLU 50 RLU 200 RLU 103
250 RLU 200 RLU 50 RLU 105

Крім того, різні мікроорганізми мають неоднакову кількість АТФ. У бактерій, наприклад, на кожну клітину припадає 1–10 фг (фемтограм = 10–15 г) АТФ, а у грибів – 100 фг. Кількість АТФ також залежить від виду, фази росту клітини, харчування та багатьох інших факторів.

Таким чином, невірно говорити про можливість перерахунку показань люмінометра в КУО на одиницю площі.

ЛЮМІНОМЕТРИ– НЕ НАЙКРАЩИЙ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ КОНТРОЛЮ АЛЕРГЕНІВ

Ще один приклад некоректного використання люмінометра – це включення його в програму контролю харчових алергенів. Розмірковують так: якщо весь або майже весь АТФ видалений з поверхні, значить, і харчові алергени також відсутні. Цей підхід поганий як мінімум з двох причин:

  1. Харчові алергени можуть існувати на поверхні в кількості, що у 100 разів перевищує норму, і при цьому все ще не виявлятися люмінометром.
  2. Встановлення занадто низьких допустимих значень люмінометра, щоб бути точно впевненими у відсутності алергенів, зобов’язує очищати поверхні ретельніше, ніж це потрібно. У такому випадку підприємство витрачає час, енергію і гроші даремно.

Бажання використовувати люмінометр для підрахунку загального мікробного числа та виявлення алергенів зрозуміло і закономірно, адже традиційні методи аналізу займають багато часу і вимагають спеціальних знань. Простота і швидкість – основні переваги люмінометрів. І все ж не варто забувати, що призначені вони для визначення чистоти поверхні. Про мікроорганізми та харчові алергени показання люмінометрів свідчать побічно і з високим ризиком помилкових результатів.

Для тих, хто використовує люмінометр, ми створили послугу діагностики та перевірки роботи приладу.

Залишилися питання – пишіть, і ми вирішимо їх.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
74.12%
Корисно 11 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
Оксана Басюк
03 жовтень 2020, 05:41
Завод по убою и переработки мяса птицы, моется спец.средствами производителя Эколаб. После мойки и дезинфекции показывает 14000 (от1 до 30 допустимо). А не мытая поверхность сухая показывает норму. Как быть?
Липкань Андрей
05 жовтень 2020, 17:00
Благодарю за вопрос, он действительно довольно часто поднимается среди новых пользователей. С удовольствием на него отвечу.

Немытая и сухая поверхность показывает некоторое количество активных бактерий и пищевых остатков – АТФ, и гораздо меньше АДФ и АМФ. Здесь хочу сделать очень важное замечание: при отборе смыва необходимо смочить сваб/тампон в дистиллированной воде или просто чистой от микробиологии и пищевых остатков, чтобы результат был более достоверным. Ведь поверхность сухая, и сваб/тампон изначально также сухой.

Почему после дезинфекции значение RLU прибора возрастает, когда количество активных бактерий сократилось под воздействием дезсредства? Очень важно помнить, что метод от Kikkoman идентифицирует АТФ, АДФ, АМФ, то есть не только активные бактерии, но и благоприятную среду для их размножения.

Два вариант развития сценария:

1. После применения дезсредства не проводится смывание/промывка его остатков, а также остатков микробиологии и пищевых остатков.
Как это работает? Дезсредство сокращает количество активных микроорганизмов путём разрушения их оболочки, из-за чего в самом процессе выделяется не только АТФ, но и АДФ, АМФ. Все зависит от метода и самого дезсредства: суммарное количество АДФ и АМФ может быть значительно больше значения АТФ до дезинфекции.
Решение: Необходимо интенсивно смывать с поверхности остатки дезсредств и остатки АТФ – сырые пищевые остатки и образовавшиеся после разрушения оболочки микроорганизмов АДФ и АМФ. Так как все это является благоприятной средой для активного размножения микроорганизмов, даже если там осталась 1 КОЕ или будет занесено извне.

2. После применения дезсредства проводится смывание/промывка его остатков, а также остатков микробиологии и пищевых остатков, но RLU значительно выше, чем до применения дезсредства.
Возможная причина: Недостаточно эффективный метод промывки оборудования или поверхностей, недостаточные объём воды и напор, вода изначально обсеменена микроорганизмами или пищевыми остатками АТФ, АДФ, АМФ.
Решение: Проверить воду, применяемую для промывки оборудования или поверхности, на уровень бакобсемененности Как это сделать? Используйте фильтр примерно 0,45 мкм: профильтруйте от 100 до 250 мл воды, далее возьмите смыв свабом от Kikkoman и проверьте значение RLU на приборе. Возможно уровень RLU воды выше, чем на поверхности.

Рекомендации: Обязательно проводить корреляцию с классическим методом микробиологии на начальном этапе при формировании точки «отчёт до дезинфекции и после», а в случае, если не смываете дезсредство, то и несколько раз в промежутке рабочей смены, чтобы выяснить уровень и скорость размножения микробиологии на поверхности. После проведения корреляции можно установить допустимый уровень RLU для каждой критической точки отдельно и опираться на него при работе в системе HACCP. В случае отклонения результатов от установленной нормы провести корректирующие действия.

Если необходимо обсудить вопрос более детально, пожалуйста, обращайтесь

С уважением,
Липкань Андрей
Руководитель направления
Группы контроля качества пищевых продуктов

додати коментар
Вас також може зацікавити