У рамках гармонізації з європейськими нормами в Україні посилюються вимоги до контролю якості й безпечності м’яса птиці. Для виробників це означає новий рівень відповідальності: від ретельної перевірки органолептичних та мікробіологічних показників до контролю токсичних елементів і дотримання сучасних вимог гігієни.
Коротко й структуровано про головні зміни, а також про обладнання, яке забезпечить належне виконання вимог оновленого стандарту, читайте далі в блозі.
Поглиблення процесу інтеграції України до Європейського Союзу висуває вимоги щодо гармонізації нормативно-правової системи у сфері контролю якості й безпечності харчових продуктів, серед яких і м’ясо птиці. Ці кроки сприяють уникненню розбіжностей у процесі оцінювання якості м’яса птиці в зовнішній торгівлі та гарантують європейську якість для внутрішнього споживача.
Від 1 липня 2025 року в Україні почав діяти ДСТУ 3143:2025 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», що прийшов на заміну застарілій редакції 2013 року.
Коротко про новий ДСТУ 3143:2025:
У таблиці наведено порівняльну характеристику окремих розділів попередньої та чинної редакцій стандарту, зокрема тих, що стосуються загальних технічних вимог і методів контролювання.
Таблиця. Порівняльна характеристика ДСТУ 3143 – редакцій 2013 і 2025 років
Зміни |
Нормативний документ |
|
ДСТУ 3143:2013 |
ДСТУ 3143:2025 |
|
5. 2. 2 Органолептичні показники |
Згідно з ГОСТ 7702.0 |
Згідно з ДСТУ 4823.2 |
5.2.10 Допустима частка вологи після розморожування |
До 4 % |
До 1,5%, до 3,3 %, до 5,1 % (залежно від типу охолодження) |
5.2.11 Мікробіологія |
Згідно з Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 03.11.98 № 16. Гігієнічні нормативи згідно з Наказом МОЗ України від 11.08.2006 № 558 |
Згідно з Наказом МОЗ України від 19.07.2012 № 548 |
5.2.13 Токсичні елементи |
Контроль афлатоксину B-1, гормональних препаратів, антибіотиків. Згідно з Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 03.11.98 № 16. МБТ № 5061-89 |
Додатково: нітрозаміни, пестициди, діоксин і ПХБ. Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06.08.2013 № 695 |
5.2.14 (структурні зміни) |
Контроль пестицидів. Згідно з ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000 «Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті» |
Токсичні елементи (свинець, кадмій, діоксини (ПХДД) і (ПХДФ) та ветеринарні препарати. Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.05.2013 № 368. Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.12.2019 № 2646 |
5.2.15 Радіонукліди → пестициди |
Контроль радіонуклідів. Згідно з ГН 6.6.1.1-130 |
Контроль пестицидів. Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.04.2023 № 625 |
5.2.16 Радіонукліди |
Відсутній |
Контроль радіонуклідів. Згідно з ГН 6.6.1.1-130
|
5.3.3 – 5.3.5 (структурні зміни) |
5.3.5 Вхідне контролювання сировини та матеріалів згідно з ГОСТ 24297 |
5.3.4 Вхідне контролювання сировини та матеріалів згідно з НАССР, ДСТУ 9027, програмою внутрішнього виробничого контролю. |
11.1 Відбір проб |
Згідно з ГОСТ 7702.0, ГОСТ 7702.2.0, ГОСТ 28825 та Постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2002 року № 833 |
Згідно з ДСТУ 7992 |
11.3 Органолептика |
Згідно з ГОСТ 7702.0 |
Свіжість: органолептично згідно з ДСТУ 4823.2; хімічним аналізуванням –згідно з ДСТУ 8253 |
11.4 Температура м’яса |
Згідно з ГОСТ 28498 |
Згідно з ДСТУ ISO 1771 або згідно з ДСТУ OIML R 133 |
11.5.1 – 11.5.2 Маса брутто / нетто |
Згідно з ГОСТ 29329 |
Згідно з ДСТУ EN 45501 |
11.5.3 Від’ємні відхили від маси |
Р 50-056 |
Згідно з ДСТУ OIML R 87 |
11.6 Мікробіологія |
Salmonella – згідно з ДСТУ ISO 6579, ДСТУ EN 12824 або ГОСТ 7702.2.3; бактерій роду Listeria – згідно з ДСТУ ISO 11290-1, ДСТУ ISO 11290-2 або ГОСТ 7702.2.5 або методичними вказівками, затвердженими Наказом МОЗ України 11.08.2006 № 559; кількість МАФАМ – згідно з ГОСТ 7702.2.1 |
Бактерії роду Salmonella – згідно з ДСТУ EN ISO 6579-1 і ДСТУ EN 12824 + 11.6.1 Відбір проб згідно з ДСТУ ISO 6887-2 і ДСТУ 7218 |
11.7 Токсичні елементи |
ГОСТ 26932; ГОСТ 26934; ГОСТ 26933; ГОСТ 26931; ГОСТ 26927; ГОСТ 26930; ГОСТ 30178 |
Відбір проб згідно з ДСТУ 7670. Наказ Міністерства охорони здоров’я від 13.05.2013 № 368. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 06.08.2013 № 695. Регламент комісії (ЄС) 2017/644 від 05.04.2017 |
11.8 Антибіотики → гормональні препарати |
Контроль антибіотиків згідно з МУ № 3049 |
Контроль гормональних препаратів згідно з ДСТУ 8085 або відповідно до вимог чинних НД |
11.9 Афлатоксини → пестициди |
Контроль афлатоксинів згідно з МУ № 4082 |
Контроль пестицидів згідно ДСТУ EN 12393-1, ДСТУ EN 12393-2 та ДСТУ EN 12393-3. |
11.10 Гормональні препарати → радіонукліди |
Контроль гормональних препаратів згідно з вимогами інструкції № 3202-85 (СРСР) |
Контроль радіонуклідів у відповідає вимогам MB 6.6.1-10.10.1.7.158 |
11.11 Пестициди → волога після розморожування |
Контроль пестицидів згідно з ДСТУ EN 12393-1, ДСТУ EN 12393-2 і ДСТУ EN 12393-3. |
Контроль вологи, яка виділяється під час розморожування, згідно з ДСТУ 8377 |
11.12 Радіонукліди → вимоги до референс-методик |
Контроль радіонуклідів відповідає вимогам MB 6.6.1-10.10.1.7.158 |
Вимоги щодо референс-методик відбору зразків та їх досліджень згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.10.2015 № 397 «Про затвердження Переліку референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об’єктів санітарних заходів» |
11.13 Вміст жиру та білка |
Масова частка жиру й білка згідно з ГОСТ 23042 і ГОСТ 25011 |
- |
11.14 Вологість |
Контроль вологи, яка виділяється під час розморожування, згідно з вимогами цього НД |
- |
11.15 |
Вимоги альтернативних методів досліджень згідно із чинним законодавством |
- |
Що пропонує ХЛР для контролю якості згідно з оновленим ДСТУ
ХЛР пропонує сучасне обладнання, реактиви та витратні матеріали, що відповідають як українським, так і європейським нормам контролю якості й безпечності харчових продуктів, а також методичну підтримку, надійний сервіс, навчання та багато іншого.
Наші пропозиції зібрано на галузевому сайті АПК ХЛР у розділі «М’ясо та м’ясні продукти», де ви знайдете рішення для:
Застосування сучасного обладнання дає змогу виробникам не лише виконувати норми ДСТУ 3143:2025, а й гарантувати споживачам високу якість і безпечність продукції, зміцнюючи власну конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках.
У наступному матеріалі поговоримо про зміни, які стосуються вимог щодо безпеки, охорони довкілля, маркування, пакування, транспортування й зберігання, тож слідкуйте за оновленнями.
Корисне посилання
Обладнання для дослідження м’яса та м’ясних продуктів
Євгеній Іваницький,
експерт галузевої групи «Агро»