facebook
Перезапуск ДСТУ 3143 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови»: на що звернути увагу найперше?

Перезапуск ДСТУ 3143 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови»: на що звернути увагу найперше?

У рамках гармонізації з європейськими нормами в Україні посилюються вимоги до контролю якості й безпечності м’яса птиці. Для виробників це означає новий рівень відповідальності: від ретельної перевірки органолептичних та мікробіологічних показників  до контролю токсичних елементів і дотримання сучасних вимог гігієни.

Коротко й структуровано про головні зміни, а також про обладнання, яке забезпечить належне виконання вимог оновленого стандарту, читайте далі в блозі.

Поглиблення процесу інтеграції України до Європейського Союзу висуває вимоги щодо гармонізації нормативно-правової системи у сфері контролю якості й безпечності харчових продуктів, серед яких і м’ясо птиці. Ці кроки сприяють уникненню розбіжностей у процесі оцінювання якості м’яса птиці в зовнішній торгівлі та гарантують європейську якість для внутрішнього споживача.

Від 1 липня 2025 року в Україні почав діяти ДСТУ 3143:2025 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови», що прийшов на заміну застарілій редакції 2013 року.

Коротко про новий ДСТУ 3143:2025:

  • ГОСТи в минулому (майже)
  • Чіткі вимоги до утилізації продукції
  • Контроль діоксинів та ПХБ
  • Контроль сировини й матеріалів для виробництва м’яса птиці згідно з НАССР, ДСТУ 9027 та ін.
  • Нові вимоги до пакування і маркування

У таблиці наведено порівняльну характеристику окремих розділів попередньої та чинної редакцій стандарту, зокрема тих, що стосуються загальних технічних вимог і методів контролювання.

Таблиця. Порівняльна характеристика ДСТУ 3143 – редакцій 2013 і 2025 років

Зміни

Нормативний документ

ДСТУ 3143:2013

ДСТУ 3143:2025

5. 2. 2 Органолептичні показники

Згідно з ГОСТ 7702.0

Згідно з ДСТУ 4823.2

5.2.10 Допустима частка вологи після розморожування

До 4 %

До 1,5%, до 3,3 %, до 5,1 % (залежно від типу охолодження)

5.2.11 Мікробіологія

Згідно з Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 03.11.98 № 16.

Гігієнічні нормативи згідно з Наказом МОЗ України від 11.08.2006 № 558

Згідно з Наказом МОЗ України від 19.07.2012 № 548

5.2.13 Токсичні елементи

Контроль афлатоксину B-1,  гормональних препаратів,  антибіотиків.

Згідно з Наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 03.11.98 № 16.

МБТ № 5061-89

Додатково: нітрозаміни, пестициди, діоксин і ПХБ.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06.08.2013 № 695

5.2.14 (структурні зміни)

Контроль пестицидів.

Згідно з ДСанПіН  8.8.1.2.3.4-000 «Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ, грунті»

Токсичні елементи (свинець, кадмій, діоксини (ПХДД) і (ПХДФ) та ветеринарні препарати.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я від 13.05.2013 № 368.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23.12.2019 № 2646

5.2.15 Радіонукліди → пестициди

Контроль радіонуклідів.

Згідно з ГН 6.6.1.1-130

Контроль пестицидів.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.04.2023 № 625

5.2.16 Радіонукліди

Відсутній

Контроль радіонуклідів.

Згідно з ГН 6.6.1.1-130

 

5.3.3 – 5.3.5 (структурні зміни)

5.3.5 Вхідне контролювання сировини та матеріалів згідно з ГОСТ 24297

5.3.4 Вхідне контролювання сировини та матеріалів згідно з НАССР, ДСТУ 9027, програмою внутрішнього виробничого контролю.

11.1 Відбір проб

Згідно з ГОСТ 7702.0, ГОСТ 7702.2.0, ГОСТ 28825 та Постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2002 року № 833

Згідно з ДСТУ 7992

11.3 Органолептика

Згідно з ГОСТ 7702.0

Свіжість: органолептично згідно з ДСТУ 4823.2; хімічним аналізуванням –згідно з ДСТУ 8253

11.4 Температура м’яса

Згідно з ГОСТ 28498

Згідно з ДСТУ ISO 1771 або згідно з ДСТУ OIML R 133

11.5.1 – 11.5.2 Маса брутто / нетто

Згідно з ГОСТ 29329

Згідно з ДСТУ EN 45501

11.5.3 Від’ємні відхили від маси

Р 50-056 

Згідно з ДСТУ OIML R 87

11.6 Мікробіологія

Salmonella – згідно з ДСТУ ISO 6579, ДСТУ EN 12824 або ГОСТ 7702.2.3; 

бактерій роду Listeria – згідно з ДСТУ ISO 11290-1, ДСТУ ISO  11290-2 або ГОСТ 7702.2.5 або методичними вказівками, затвердженими Наказом МОЗ України 11.08.2006 № 559; 

кількість МАФАМ – згідно з ГОСТ 7702.2.1

Бактерії роду Salmonella – згідно з ДСТУ EN ISO 6579-1 і ДСТУ EN 12824

+

11.6.1 Відбір проб згідно з ДСТУ ISO 6887-2 і ДСТУ 7218

11.7 Токсичні елементи

ГОСТ 26932; ГОСТ 26934;  ГОСТ 26933; ГОСТ 26931; ГОСТ 26927;  ГОСТ 26930; ГОСТ 30178

Відбір проб згідно з ДСТУ 7670.

Наказ Міністерства охорони здоров’я від 13.05.2013 № 368.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 06.08.2013 № 695.

Регламент комісії (ЄС) 2017/644 від 05.04.2017

11.8 Антибіотики → гормональні препарати

Контроль антибіотиків згідно з МУ № 3049

Контроль гормональних препаратів згідно з ДСТУ 8085 або відповідно до вимог чинних НД

11.9 Афлатоксини → пестициди

Контроль афлатоксинів згідно з МУ № 4082

Контроль пестицидів згідно ДСТУ EN 12393-1, ДСТУ EN 12393-2 та ДСТУ EN 12393-3.

11.10 Гормональні препарати → радіонукліди

Контроль гормональних препаратів згідно з вимогами інструкції № 3202-85 (СРСР)

Контроль радіонуклідів у відповідає вимогам MB 6.6.1-10.10.1.7.158

11.11 Пестициди → волога після розморожування

Контроль пестицидів згідно з ДСТУ EN 12393-1, ДСТУ EN 12393-2 і ДСТУ EN 12393-3.

Контроль вологи, яка виділяється під час розморожування, згідно з ДСТУ 8377

11.12 Радіонукліди → вимоги до референс-методик

Контроль радіонуклідів відповідає вимогам MB 6.6.1-10.10.1.7.158

Вимоги щодо референс-методик відбору зразків та їх досліджень згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.10.2015 № 397 «Про затвердження Переліку референс-методик відбору зразків та їх досліджень (випробувань), що повинні застосовуватись в арбітражних дослідженнях об’єктів санітарних заходів»

11.13 Вміст жиру та білка

Масова частка жиру й білка згідно з ГОСТ 23042 і ГОСТ 25011

-

11.14 Вологість

Контроль вологи, яка виділяється під час розморожування, згідно з вимогами цього НД

-

11.15

Вимоги альтернативних методів досліджень згідно із чинним законодавством

-

Що пропонує ХЛР для контролю якості згідно з оновленим ДСТУ

ХЛР пропонує сучасне обладнання, реактиви та витратні матеріали, що відповідають як українським, так і європейським нормам контролю якості й безпечності харчових продуктів, а також методичну підтримку, надійний сервіс, навчання та багато іншого.  

Наші пропозиції зібрано на галузевому сайті АПК ХЛР у розділі «М’ясо та м’ясні продукти», де ви знайдете рішення для:

  • Проведення мультипараметричного аналізу (вологість, білок, жир, зольність, сіль, крохмаль та інше) з аналізатором SpectraStar™ XT-R від Unity Scientific
  • Арбітражних методів контролю якості (метод К’єльдаля, Сокслета, інших)
  • Вимірювання показників безпечності (антибіотики, алергени, мікотоксини тощо)
  • Контролю гігієни виробничих поверхонь із люмітестером Smart від Kikkoman
  • Визначення активності води
  • Контролю пакування тощо

Застосування сучасного обладнання дає змогу виробникам не лише виконувати норми ДСТУ 3143:2025, а й гарантувати споживачам високу якість і безпечність продукції, зміцнюючи власну конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках.

У наступному матеріалі поговоримо про зміни, які стосуються вимог щодо безпеки, охорони довкілля, маркування, пакування, транспортування й зберігання, тож слідкуйте за оновленнями.

Корисне посилання

Обладнання для дослідження м’яса та м’ясних продуктів

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
0.00%
Корисно 0 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар