Продукт | Показник | Метод | Поживні середовища |
Гігієнічні критерії виробничого процесу | |||
Молоко пастеризоване, сухе молоко, суха сироватка, морозиво, сухі суміші для дітей | Entero- bacteriaceae | ISO 21528 |
Агар поживний із хлоридом натрію Aгар жовчний із фіолетовим червоним та глюкозою (VRBG) ЕЕ-бульйон Глюкозний агар ВСР Агар для підрахунку на чашках |
Сир твердий із молока після термічної обробки, масло, вершки | E.coli | ISO 16649 |
Пептонно-сольовий розчинник (Maximum recovery diluent) Агар із триптоном, жовчю та глюкуронідом (TBX) |
Сир твердий із сирого молока, а також зрілі сири, м’які сири, сухе молоко, суха сироватка | Коагулазопо- зитивні Sta- phylococcus | EN/ISO 6888, ДСТУ ISO 5944, ДСТУ IDF 138 | Агар Байрд-Паркера (Baird-Parker) |
Сухі суміші для немовлят | Bacillus cereus | EN/ISO 7932 |
Агар з манітолом, поліміксином та яєчним жовтком (MYP) Кров’яний агар №2 |
Безпека харчових продуктів | |||
Сир, масло, вершки із сирого молока, сухе молоко, суха сироватка, морозиво, сухі суміші для дітей | Salmonella | EN/ISO 6579, IDF 93A |
Забуферена пептонна вода Модифіковане напіврідке середовище Раппапорта-Вассиліадіса Ксилозо-лізиновий агар (XLD) Хромогенний агар для Salmonella |
Сухі суміші для немовлят | Enterobacter sakazakii | ISO/TS 22964 |
Хромогенний агар для Enterobacter sakazakii |
Готові до споживання харчові продукти для немовлят | Listeria mono- cytogenes | EN/ISO 11290 |
Бульйон Фрайзера Агар Oxford Агар PALCAM |
Контроль якості харчових продуктів | |||
Молоко, молочні продукти | Дріжжі та пліснява | ДСТУ ISO 6611/IDF 94 | Агар Сабуро |
Кисломолочні продукти | Молочнокислі мікроорганізми | ДСТУ ISO 15214 | Агар MRS |
Кисломолочні продукти, бак- закваски | Біфідобактерії | ДСТУ IDF 149А, ISO 29981, IDF 220 | TOS-пропіонатний агар з мупіроциновою добавкою |
Сире молоко | Кількість мі- кроорганізмів | ДСТУ ISO 8553, IDF 100B | Агар поживний для підрахунку на чашках (Plate Count Agar) |
Кисломолочні продукти, масло вершкове, м’які розсольні сири | Сторонні мікроорганізми | ДСТУ ISO 13559 | Агар для підрахунку на чаш- ках без цукру |
Молоко та молочні продукти | Коліформи | ДСТУ IDF 73A |
Агар жовчний фіолетово-чер- воний із лактозою (VRBL) Агар MRS |