facebook
Перезапуск ДСТУ 3143 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови»: на що звернути увагу найперше. Частина 2

Перезапуск ДСТУ 3143 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови»: на що звернути увагу найперше. Частина 2

Вітаю!

У першій частині мого блогу про перезапуск ДСТУ 3143:2025 ми детально розглянули зміни в розділах «Загальні технічні вимоги» і «Методи контролювання», які визначають ключові показники якості й порядок їх перевірки. Проте нова редакція ДСТУ 3143:2025 охоплює також інші важливі аспекти виробництва м’яса птиці – від вимог до безпеки та охорони довкілля до правил маркування, пакування, транспортування й зберігання. Ці розділи безпосередньо впливають не лише на процес виготовлення продукції, а й на її подальший шлях до споживача, забезпечуючи відповідність українських товарів міжнародним стандартам.

Тож пропоную до вашої уваги деталізовану таблицю зі змінами, які торкнулися зазначених вище пунктів.

Таблиця. Порівняльна характеристика ДСТУ 3143 редакцій 2013 і 2025 років:

Зміни

Нормативний документ

ДСТУ 3143:2013

ДСТУ 3143:2025

6.1 Виробництво м’яса

Згідно з ГОСТ 12.3.002,

 

Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 07.09.2001 № 70,

 

Наказом Держдепартаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 14.01.2004 № 4,

 

Наказом Мінм’ясомолпрому СРСР від 07.12.84

 

 

Згідно з Наказом Держдепартаменту ветеринарної медицини Мінагрополітики України від 14.01.2004 № 4,

 

Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 07.09.2001 № 70

 

або згідно з чинними нормативними документами

 

6.2 Технологічне обладнання

Згідно з ГОСТ 12.2.003

Згідно з ГОСТ 12.2.135

6.3 Рівень шуму

Згідно з ГОСТ 12.1.003 і ДСН 3.3.6.037

Згідно з ДСТУ 2867 та ДСН 3.3.6.037

6.4 Повітря робочої зони

Згідно з ГОСТ 12.1.005

Згідно з ДСТУ EN 482 або чинними нормативними документами

6.6 Пожежна безпека

Згідно з ГОСТ 12.1.004

Згідно з ДСТУ 8828

7.1 Стічні води

Згідно із СанПіН 4630

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1999 № 465

 

Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.12.2017 № 316

7.2 Охорона ґрунту від  забруднення  промисловими відходами

Згідно з ДСанПіН  145

Згідно з ДСанПіН 145-2011

 

або згідно з чинними нормативними документами

7.3 Шкідливі речовини в атмосфері

Згідно з ГОСТ 17.2.3.01 і ДСП 201

Згідно із Законом України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 № 2707-ХІІ,

 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.05.2024 № 813

 

або згідно з чинними нормативними документами

 

7.4 Утилізування м’яса птиці

Відсутність

Згідно з Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» від 14.01.2000 № 1393-XIV,

 

Законом України «Про управління відходами» від 20.06.2022 № 2320-ІХ,

 

Законом України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною» від 07.04.2015 № 287-VIII,

 

ДСТУ 4462.3.01 і ДСТУ 4462.3.02

8. Маркування

Згідно з Технічним регламентом  щодо правил маркування  харчових продуктів

Згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIIІ,

 

Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14.09.2022 № 684

 

9. Пакування

Згідно з ГОСТ 10354

ГОСТ 25951

ГОСТ 7730

ГОСТ 25250

ГОСТ  13513

ГОСТ 9078

Згідно з ДСТУ 7275

ДСТУ ГОСТ 9142

10. Правила транспортування та зберігання

-

Зміни в максимальних рекомендованих строках придатності замороженого м’яса птиці

Загалом, оновлений ДСТУ 3143:2025 «М’ясо птиці. Загальні технічні умови» комплексно регламентує процес виробництва м’яса птиці – від вимог до сировини й технологічного обладнання до утилізації відходів, маркування та умов зберігання. Для виробників це не просто чергове оновлення нормативів. Це можливість вивести виробництво на новий рівень, забезпечити стабільну якість і відкрити двері для експорту без додаткових бар’єрів.

Для ефективного впровадження цих змін ХЛР пропонує сучасне обладнання й методичні рішення. Звертайтеся до мене або моїх колег за консультацією і будьте впевнені у якості вашої продукції.

Корисні посилання

Рішення для контролю якості м’яса

Контроль газів у пакуванні

Стаття «Контроль тари та пакування на всіх етапах виробничого процесу»

Стаття «Вибір металодетектора для харчового виробництва: поради експертів ХЛР»

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
0.00%
Корисно 0 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар