Визначення вологи та летких речовин методом висушування

Призначена для широкого спектру завдань. Шафи виготовлені з високоякісної нержавіючої сталі й оснащені системою примусового охолодження зовнішніх стін.

отримати комерційну пропозицію

Вода в продуктах харчування, її вміст та активність є найважливішими чинниками, що впливають на стійкість продуктів під час зберігання. В продуктах із низькою вологістю (олії та жири рослинні та тваринні, наприклад) можуть відбуватися процеси окиснення жирів, неферментативне потемніння, втрата водорозчинних речовин, ферментативне псування.

У харчових продуктах вода може бути у вільному і в зв'язаному стані. Вільна вода знаходиться у вигляді дрібних крапель на поверхні або в масі продукту. З олій та жирів, наприклад, вільна вода легко видаляється при висушуванні. Густина вільної води – близько одиниці, температура замерзання 0 °С, у ній нормально розвивається мікрофлора. За рахунок вільної води відбуваються усушка, втрата маси і якості продуктів.

Зв’язаною називають воду, молекули якої більш-менш міцно з'єднані з іншими речовинами продукту. Зв'язана вода доволі важко видаляється з продуктів.

Вільна і зв'язана вода при зберіганні та переробці харчових продуктів може переходити з одного стану в інший і викликати зміну їхніх властивостей.

В Україні визначення вологи та летких речовин або власне вологи в жирах тваринних і рослинних та оліях регламентується ДСТУ 4603:2006, ДСТУ ISO 662:2004, ДСТУ EN ISO 8534:2019, а у світі – AOCS Official Method Ca 2e-84, AOCS Ja 2b-87, ISO 8534:2017. Один із методів, який застосовують для визначення вологи та летких речовин (вільної вологи) у цих стандартах, – метод із використанням сушильної шафи або аналізаторів вологості.

Суть методу полягає в нагріванні дослідної проби за температури від 100 °С до 105 °С до повного видалення вологи і летких речовин та визначання втрати маси. Діапазон вимірювання – від 0,01 % до 1,0%.

СУШИЛЬНІ ШАФИ LABEXPERT

Сушильні шафи Labexpert призначені для широкого спектру завдань:

  • Сушіння, нагрівання та термічна обробка різних продуктів, виробів і матеріалів
  • Підготовка досліджуваних зразків у лабораторіях будь-якої спрямованості
  • Забезпечення температурних умов для різноманітних випробувань

Шафи виготовленні із високоякісної нержавіючої сталі, можуть бути оснащені непрограмованим контролером OptiControl або програмованим контролером MultiContol для більш зручної та автоматизованої роботи приладу.

Робочий об’єм – від 15 до 150 л.

Особливості:

  • Електронне управління процесом нагрівання та підтримки температури
  • Робочий діапазон температур: кімнатна температура +5 °C ... +300 °C
  • Програмований контролер власної розробки дозволяє працювати із п’ятьма програмами по п’ять сегментів в кожній, обладнаний РК-дисплеєм і ергономічним енкодером, який спрощує роботу оператора
  • Регульована швидкість нагрівання (контролер дозволяє регулювати швидкість нагрівання при роботі в програмному режимі)
  • Дискретність встановлення температури: 0,1 °С
  • Вентиляційна засувка робочої камери з електромеханічним приводом (для моделей, обладнаних контролером типу MultiControl)
  • Візуальний індикатор небезпечної температури в камері
  • Система обмеження несанкціонованого доступу до органів управління і нагрівальної камери (MultiControl)
  • Двошарова мінеральна термоізоляція з відображаючим шаром
  • Конструкція нагрівального відсіку з подвійними стінками для більш рівномірного розподілу температури в об’ємі

Переваги:

  • Контролери власної розробки зі зручною системою навігації
  • Використання прецизійних датчиків температури типу Pt100
  • Система примусового перемішування повітря нагрівальної камери з можливістю регулювання швидкості перемішування (MultiControl)
  • Спеціальна форма нагрівального елементу та його розташування
  • Регульований, незалежний термостат для захисту від перегріву
  • Система примусового охолодження зовнішніх стінок сушильної шафи
  • Матеріал стінок нагрівальної камери – сталь AISI 304
  • Система примусового охолодження зовнішніх стінок сушильної шафи
  • Можливість комплектації сушильних шаф (починаючи з обсягу камери 30 л і вище) двома полицями для зразків
  • Можливість комплектації всіх сушильних шаф лінійки більш доступним, непрограмованим контролером власного виробництва OptiControl
  • Наявність фірмового програмного забезпечення LabЕxpert Oven для дистанційного керування і збору даних (для моделей, обладнаних контролером типу MultiControl)
Модель шафи Тип контролера Діапазон робочих температур, оС Точність підтримки температури, оC Нестабільність температури в об'ємі,оC Об'єм робочої камери, л Маса, кг Габаритні розміри Габаритні розміри робочої камери Споживана потужність, кВт Комплектація, ширина
Ширина, мм Глибина, мм Висота, мм Ширина, мм Глибина, мм Висота, мм
3015 Непрограмований (OptiControl) КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 15 30 500 406 583 290 205 255 0,75 1 полиця
3030 КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 31 41 595 461 650 385 250 325 1,0 2 полиці
3050 КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 55 51 595 571 720 385 360 395 1,5 2 полиці
3100 КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 105 67 645 661 860 440 440 540 2,5 2 полиці
3150 КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 153 85 700 683 1010 495 440 705 3,0 2 полиці
3015МС Програмований (MultiControl) КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 15 30 500 406 580 290 205 255 0,75 1 полиця
3030МС КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 31 41 595 461 650 385 250 325 1,0 2 полиці
3050МС КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 55 51 595 571 720 385 360 395 1,5 2 полиці
3100МС КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 105 67 645 661 860 440 440 540 2,5 2 полиці
3150МС КТ +10 ....300 Не менше ± 0,5 Не менше ± 2 153 85 700 683 1010 495 440 705 3,0 2 полиці
Вас також може зацікавити