Пробовідбірники повітря ORUM
Мар’яна Кузнєцова – провідний спеціаліст відділу загальнолабораторного обладнання ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Автоматичний мікробіологічний відбір проб повітря – рішення від компанії ORUM

Розповідаємо про різноманітні пробовідбірники, які задовольнять саме Ваші потреби у належному мікробіологічному відборі проб повітря, та про способи посіву проб повітря. А ще опишемо реальні переваги, які має активний відбір проб повітря з використанням автоматичних пробовідбірників.

Дивіться також відео із записом відповідного вебінару:

Чому важливо контролювати мікробіологічну чистоту повітря на харчовому виробництві?

В положеннях НАССР наголошується на важливості оцінки ризиків, пов’язаних із повітрям. Сигнал про підвищення рівня бактеріологічного забруднення повітря приміщень дозволяє вчасно вжити заходів і не допустити зниження якості продукції.

Через повітря можуть потрапляти хвороботворні бактерії, забруднюючи відкритий харчовий продукт. А мікробіологічний стан повітря є маркером дотримання гігієни персоналом, санітарної обробки на підприємстві, а також впливає на термін придатності продукції.

Автоматичні пробовідбірники повітря TRIO.BAS від італійського бренду ORUM, партнером якого вже 5 років є наша компанія, стандартизують та пришвидшують процес відбору повітря з можливістю контролю та документації процесу.

Які параметри свідчать про мікробіологічний стан повітря на харчовому виробництві?

Насамперед це:

  • Загальне мікробне число – індикатор санітарного стану
  • Кількість дріжджів та грибів – ключовий показник, що впливає на термін придатності
  • Кількість ентеробактерій – показник гігієни персоналу

Оцінку мікробіологічного стану повітря на виробництві рекомендовано проводити на початку, впродовж та після робочої зміни.

Активний і пасивний відбір проб: який краще?

Посів проб повітря на живильне середовище можливо здійснювати двома способами:

  • Седиментаційним або пасивним (коли чашка Петрі просто встановлюється на поверхні)
  • Аспіраційним (активним)

Пробовідбірники TRIO.BAS компанії ORUM працюють за методом Андерсена. Повітря, що містить мікроорганізми, протягом точно визначеного часу з постійною швидкістю всмоктується через отвори пробовідбірника діаметром 1 мм і потрапляє на агаризоване середовище чашки Петрі (або контактної чашки).

Седиментаційний спосіб посіву, незважаючи на свою доступність і простоту, має ряд недоліків. Мікроорганізми під дією сили тяжіння і потоку повітря разом з частинками пилу і краплями аерозолю осідають на поверхню живильного середовища. Таким чином, на чашку потрапляють в основному грубодисперсні фракції аерозолю. Часто колонію формує не одна клітина, а їхнє скупчення. До того ж, цим методом неможливо контролювати якість процесу відбору.

Альтернативою седиментаційної відбору є активний відбір проб повітря з використанням автоматичних пробовідбірників повітря

Очевидні переваги активного відбору TRIO.BAS:

  • Відбір точного об’єму проби повітря з високою швидкістю
  • Селективність відбору: через отвори визначеного діаметру на поживне середовище потрапляють переважно мікроорганізми
  • Чіткі колонії після інкубації
  • Контроль якості процесу відбору

Компанія ORUM має більш ніж 45 років досвіду в області мікробіологічного аналізу повітря

Саме ця компанія володіє патентом на винахід автоматичного відбору повітря аспіраційним методом. Уже більш ніж 70 клієнтів в Україні успішно користуються продукцією компанії ORUM.

Особливості пробовідбірників TRIO.BAS

Пробовідбірники TRIO.BAS складаються з корпусу – командного блоку та, залежно від моделі, можуть мати від однієї до 3 х аспіраційних головок відбору.

Пробовідбірники TRIO.BAS сумісні з пластиковими чашками 90 мм або 55 мм з агаризованим середовищем.

Зручне штикове з’єднання аспіраційних головок з нержавіючої сталі та антибактеріальний корпус з технополімеру є оптимальними для використання та дезінфекції цих приладів у мікробіологічній лабораторії.

Система потрійного паролю доступу, ідентифікації та передачи даних відбору на персональний комп’ютер забезпечують надійне документування даних відбору проб повітря. Доступні швидкості відбору повітря: 100 л/хв або 200 л/хв.

Асортимент пробовідбірників

TRIO.BAS є найновішим поколінням автоматичних пробовідбірників повітря з лінійкою із 20 моделей.

  • В асортименті компанії ORUM є пробовідбірники для моніторингу повітря в асептичних та чистих приміщеннях TRIO.BAS ISOLATOR. Для цих моделей притаманні аналогічні характеристики, що і для портативних систем, за винятком того, що аспіраційні камери відбору, так звані сателітні одиниці, розміщені віддалено від командного блоку TRIO.BAS

Довжина кабельного з'єднання – від 5 до 20 м – та кількість сателітних одиниць – від однієї до трьох – підбирається під задачі Вашої лабораторії.

Окрім TRIO.BAS ISOLATOR у корпусі з антибактеріального технополімеру доступні формати Multiflex та Isolator RABS у корпусі з нержавіючої сталі.

Дизайн сателітних одиниць забезпечує оптимальний відбір в зонах з обмеженим доступом. Передбачаються такі варіанти розміщення сателітів: встановлення на поверхні та кріплення в стіні в горизонтальному або вертикальному положеннях.

  • З метою оптимізації робочого місця в лабораторії доступні кастомізовані рішення для ізольованих приміщень, як, наприклад, TRIO.BAS REMOTE TUBE. Усі компоненти системи тут стерилізуються

Надзвичайно важливою є оцінка на мікробіологічну чистоту стисненого повітря, яке часто контактує з продуктом. Використання стисненого газу на виробництві також передбачає його мікробіологічний контроль.

Найпопулярніші гази, що використовуються на виробництві та можуть відбиратись за допомогою систем TRIO.BAS, – це стиснене повітря, змішаний газ, азот, CO2 та аргон. Вхідний тиск в системі залежно від моделей для стиснених газів має бути в межах від 2х до 10-ти бар.

Кисень – небезпечний газ, його відбір не рекомендується здійснювати звичайними мікробіологічними пробовідбірниками повітря.

  • Системи TRIO.GAS використовуються для мікробіологічного аналізу стиснених газів. Конструкція із нержавіючої сталі містить регулятор тиску, який дає можливість подачі газу на чашку зі швидкістю 100 л/хв. Система TRIO.GAS та портативний пробовідбірник TRIO.BAS забезпечують належне документування відбору стиснених газів.

Для відбору стиснених газів доступні такі моделі:

  • Універсальна модель GAS
  • Система FLUGAS для відбору в тому числі СО2 у діапазоні вхідного тиску від 2 до 10 бар
  • Та компактна система VERIGAS для задач відбору в обмеженому просторі

Система VERIGAS складається з одного автоматичного командного блоку та двох насадок для різних тестів:

  • Насадка EASYGAS – для відбору проб стисненого газу в чистій кімнаті
  • Насадка VERITEST – перевіряє рівень точності витрати у всіх автоматичних пробовідбірниках повітря

Система забезпечує простежуваність даних мікробіологічного відбору повітря та дозволяє документувати дані відбору на підприємстві згідно вимог ДСТУ ISO 17025.

P.A.C.A.S. Система дозволяє документувати:

  • Відбір проб повітря
  • Стиснені гази
  • Відбір проб з поверхонь

Вона складається із:

  • Програмного забезпечення BAS-Software
  • Пробовідбірника повітря
  • Та камери

Доступний також широкий спектр аксесуарів для оптимізації відбору проб повітря для мікробіологічного аналізу.

Прилади TRIO.BAS супроводжуються такою документацією:

  • Свідоцтво про калібрування від виробника
  • Свідоцтво про калібрування по ДСТУ ISO 17025 від ЦСМ

Авторизований сервіс і демоверсія пробовідбірника

На базі «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» діє авторизована сервісна служба компанії ORUM, яка може в будь-який час здійснити обслуговування та налаштування систем TRIO.BAS.

Також доступна демоверсія пробовідбірника TRIO.BAS, який Ви можете використати на своєму виробництві.

Якщо у Вас виникли питання:

Телефонуйте: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98

Пишіть: info@apk.hlr.ua

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
51.01%
Корисно 4 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити