facebook
Таємниці квіткового меду: ідентифікуємо пилок, визначаємо походження

Таємниці квіткового меду: ідентифікуємо пилок, визначаємо походження

Радий вітати Вас, шановні поціновувачі нотаток завлаба та експертних рішень. Сьогодні ми зануримося в чарівний світ квіткового меду, де кожна краплинка приховує неймовірні ботанічні таємниці. Чи знали Ви, що бджолиний мед – це не лише смакове диво, але й віконечко у світ рослин? Так, саме в пилку, що міститься в меді, заховано ключі до розкриття таємниць походження солодкого продукту. Запрошую разом дослідити мед, дізнаючись його походження.

Мед – диво природи

Цей багатогранний продукт не лише здатний дарувати нам смакову насолоду, але й містить у собі частинку природних ресурсів кожного регіону. Натуральна солодка речовина багата вітамінами, мінералами, амінокислотами й фітонутрієнтами, які роблять її корисною для здоров’я людини. Процес виробництва меду полягає в тому, що бджоли збирають нектар із квітів і переробляють його, додаючи ферменти. Від світлого акацієвого до темного гречаного, ці різноманітні назви меду свідчать про розмаїття квітів, з яких зібрано нектар, а також про його особливі властивості та вплив на наше здоров’я. І саме ботанічне походження меду робить його унікальним і допомагає краще зрозуміти, які конкретно рослини відвідують бджоли під час збору нектару й пилку.

Ботанічне походження, або про що кажуть нам назви меду

Ботанічне походження меду визначається видами рослин, з квітів яких бджоли збирали нектар для його виробництва. Це важливий аспект якості й корисних властивостей меду. Саме це робить його цінним продуктом для нас.

Мед може бути поділений на дві головні категорії: монофлорний і поліфлорний.

Монофлорний мед виробляється з нектару, зібраного бджолами з одного виду квітів або рослин. Це означає, що понад 90 % нектару, який збирається бджолами, походить з одного конкретного джерела. Монофлорний мед може мати різні назви залежно від виду квітів, з яких був зібраний нектар. Наприклад, акацієвий, липовий, соняшниковий, гречаний тощо. Такий мед часто вважається вищим за якістю, оскільки має більш виражений смак і аромат, а також більш виражені лікувальні властивості, пов’язані з хімічним складом квіткового нектару.

Поліфлорний – це вид меду, який виробляється з нектару, зібраного бджолами з різних видів квітів або рослин, що квітнуть у певному регіоні й протягом певного періоду. Це спричиняє різноманітність у смаку, ароматі й характеристиках.

Чому необхідно досліджувати ботанічне походження меду

Дослідження ботанічного походження меду є вкрай важливим. Згідно із Законом України «Про інформацію для споживачів» споживачі мають право на достовірну інформацію про мед, зокрема щодо характеристик, властивостей, складу, країни або місця походження. Також у Наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 червня 2019 року № 330 «Про затвердження вимог до меду» наводиться чітка деталізація щодо маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів у частині назви продукту, яка складається з походження (нектарний (квітковий) або падевий мед), способу виробництва (стільниковий мед, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований) мед, пресований мед) і вмісту пилкових зерен або ботанічного походження (монофлорний та поліфлорний квітковий мед). Тому й існують різні методи визначення ботанічного походження меду, навіть виникла ціла наука.

Мелісопалінологія: ключ до розуміння пилкового спектра меду

Кожен вид рослин має унікальні морфологічні ознаки свого пилку – форму, розмір, що дає змогу ідентифікувати джерело нектару й польові умови, в яких бджоли збирали нектар. Галузь науки, що вивчає походження пилку, який міститься в меді, називається мелісопалінологією. Мелісопалінологічний (пилковий) аналіз дозволяє за допомогою мікроскопічного дослідження ідентифікувати в меді пилкові зерна рослин різних видів, а також кількісно визначити їх відсотковий вміст.

Саме цей аналіз пилкового спектра є еталонним методом і надзвичайно важливим аспектом вивчення меду з кількох причин:

  1. Визначення ботанічного походження й забезпечення якості. Пилковий спектр меду дає змогу визначити, з квітів яких рослин збирали нектар бджоли для виробництва. Це важливо для забезпечення якості й визначення походження меду, бо так споживачі матимуть впевненість у тому, що вони отримують продукт високої якості з відомим походженням.
  2. Якість і чистота продукту. Дослідження пилкового спектра може виявити відсутність або наявність пилку рослин, котрі можуть бути потенційно алергенними для деяких людей. Це важливо для тих, хто шукає мед як продукт із мінімальним ризиком алергічних реакцій.
  3. Визначення властивостей меду. Різні види рослин мають різний склад фітонутрієнтів, антиоксидантів та інших корисних сполук. Дослідження пилкового спектра допомагає встановити, які саме рослини зробили свій внесок у склад меду, і зрозуміти його корисні властивості.
  4. Оцінювання екологічного середовища. Аналіз пилкового спектра може надати важливу інформацію про рослинність та екологічне середовище, де бджоли збирали нектар. Це може бути корисним для вивчення змін у рослинному складі регіону й оцінювання впливу людської діяльності на природу.

Отже, мед є справжнім дивом природи завдяки своїй унікальності й корисності. Для того щоб перевірити його відповідність стандартам якості, маємо проводити аналіз пилкового спектра меду.

Для вирішення завдань із дослідження пилкового спектра меду компанія ХЛР пропонує комплексне рішення на базі лінійки мікроскопів дослідницького класу Oxion від Euromex.

Також пропоную Вам ознайомитися з відео, в якому я власноруч проводжу пилковий аналіз. Приємного перегляду!

Корисні посилання

Лабораторні мікроскопи Euromex

Центрифуги Thermo Scientific

Відео

Смакуйте натуральний квітковий мед, і нехай сила та енергія будуть з Вами!

Щиро Ваш

Євген Денисенко,

експерт галузевої групи «Харчова промисловість»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
51.01%
Корисно 4 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар