facebook
Контролюємо безпечність риби відповідно до законодавства

Контролюємо безпечність риби відповідно до законодавства

Законодавство у сфері контролю за безпечністю харчових продуктів постійно змінюється й доповнюється новими нормативами. У 2023 році Наказом МОЗ № 2113 були внесені зміни щодо контролю риби та рибних продуктів на вміст загальних азотлетких основ (TVB-N).

TVB-N – індикатор псування риби

Риба є одним із найбільш схильних до швидкого псування харчових продуктів через її особливий хімічний склад, тому важливо оцінювати свіжість цього продукту як із комерційної точки зору, так і з погляду безпеки й гігієни. Процеси розпаду білка, що відбуваються в рибі, призводять до збільшення кількості характерних речовин, таких як аміак і леткі сполуки азоту.

Саме тому вміст TVB-N (загальних азотлетких основ) є широко використовуваним індикатором псування риби.

Норми вмісту TVB-N

Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, а за результатами лабораторних досліджень показник TVB-N перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатку Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368.

До прикладу, для роду окуневих (Sebastes spp., Helicolenus dactylopterus, Sebastichthys capensis) цей показник не має перевищувати 25 мг нітрогену на 100 г м’яса; для видів, що належать до родини камбалових (Pleuronectidae), за винятком роду палтус (Hippoglossus spp.), – 30 мг N/100 г; для риб, які належать до родин лососевих, хекових і тріскових, – 35 мг N/100 г.

Контроль за всіма правилами

Світовий виробник Velp Scientifica розробив детальну інструкцію щодо визначення TVB-N у рибі, засновану на методі Конвея та Бірна (метод мікродифузії).

Принцип процесу базується на тому, що зразок підлужують оксидом магнію (MgO). Потім TVB-N визначають методом дистиляції з парою і титруванням.

Velp Scientifica потурбувались, щоб процедура була простою та зручною.

Особлива пробопідготовка для випробування не потрібна. Достатньо зважити 10 г риби й помістити в тестову пробірку з оксидом магнію і антиспінювачем, завантажити в прилад, а далі автоматична система дистиляції та титрування UDK 159 зробить усе за Вас.

Переваги методу Конвея і Бірна під час використання UDK 159:

  • Високий рівень точності й відтворюваності
  • Висока продуктивність
  • Світовий офіційний метод
  • Економія часу
  • Доступна вартість обладнання
  • Помірні експлуатаційні витрати
  • Практично не потребує нагляду

Обирайте надійні рішення для контролю безпечності Вашої продукції разом із Velp Scientifica та «Хімлаборреактив». А я з радістю відповім на всі Ваші запитання, якщо такі виникли, – тисніть «Зв’язатись з експертом» і пишіть.

Корисні послання

Автоматична система дистиляції та титрування UDK 159 від VELP SCIENTIFICA

Ірина Кіріна,

куратор галузевих експертів ХЛР

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар