Законодавство у сфері контролю за безпечністю харчових продуктів постійно змінюється й доповнюється новими нормативами. У 2023 році Наказом МОЗ № 2113 були внесені зміни щодо контролю риби та рибних продуктів на вміст загальних азотлетких основ (TVB-N).
TVB-N – індикатор псування риби
Риба є одним із найбільш схильних до швидкого псування харчових продуктів через її особливий хімічний склад, тому важливо оцінювати свіжість цього продукту як із комерційної точки зору, так і з погляду безпеки й гігієни. Процеси розпаду білка, що відбуваються в рибі, призводять до збільшення кількості характерних речовин, таких як аміак і леткі сполуки азоту.
Саме тому вміст TVB-N (загальних азотлетких основ) є широко використовуваним індикатором псування риби.
Норми вмісту TVB-N
Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, а за результатами лабораторних досліджень показник TVB-N перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатку Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368.
До прикладу, для роду окуневих (Sebastes spp., Helicolenus dactylopterus, Sebastichthys capensis) цей показник не має перевищувати 25 мг нітрогену на 100 г м’яса; для видів, що належать до родини камбалових (Pleuronectidae), за винятком роду палтус (Hippoglossus spp.), – 30 мг N/100 г; для риб, які належать до родин лососевих, хекових і тріскових, – 35 мг N/100 г.
Контроль за всіма правилами
Світовий виробник Velp Scientifica розробив детальну інструкцію щодо визначення TVB-N у рибі, засновану на методі Конвея та Бірна (метод мікродифузії).
Принцип процесу базується на тому, що зразок підлужують оксидом магнію (MgO). Потім TVB-N визначають методом дистиляції з парою і титруванням.
Velp Scientifica потурбувались, щоб процедура була простою та зручною.
Особлива пробопідготовка для випробування не потрібна. Достатньо зважити 10 г риби й помістити в тестову пробірку з оксидом магнію і антиспінювачем, завантажити в прилад, а далі автоматична система дистиляції та титрування UDK 159 зробить усе за Вас.
Переваги методу Конвея і Бірна під час використання UDK 159:
Обирайте надійні рішення для контролю безпечності Вашої продукції разом із Velp Scientifica та «Хімлаборреактив». А я з радістю відповім на всі Ваші запитання, якщо такі виникли, – тисніть «Зв’язатись з експертом» і пишіть.
Корисні послання
Автоматична система дистиляції та титрування UDK 159 від VELP SCIENTIFICA
Ірина Кіріна,
куратор галузевих експертів ХЛР