facebook
«Золотий стандарт» для визначення ГМО в зерні

«Золотий стандарт» для визначення ГМО в зерні

Що таке якісний та напівкількісний тест на ГМО? У чому відмінність між ними? Які переваги кожного з тестів? І чому саме Gold Standard Diagnostics – «золотий стандарт» тестування зерна на ГМО? Із цими питаннями розбираємося сьогодні. 

Генетично модифіковані, або трансгенні, рослини – це рослини, у яких наявний ген замінено чужорідним геном з інших видів рослин, бактерій, грибів тощо. Метою генної інженерії в продовольчій сфері є підвищення врожайності культур, набуття стійкості до окремих пестицидів і патогенів. 

Вирощування ГМ-культур в Україні де-юре заборонено, але де-факто щороку площа посівів становить близько 200 млн га. Найбільшу популярність серед ГМ-культур мають соя, ріпак, також уже відомі випадки вирощування генетично модифікованих кукурудзи, люцерни й цукрових буряків.

Перед потраплянням на світові ринки, зерно ретельно перевіряється на присутність ГМО. На зерноприймальних пунктах таку перевірку виконують експрес-методом за допомогою спеціальних тест-смужок (є / немає) та ридера тестових смужок (визначення відсотка ГМО в партії). Такі методи визначення класифікують як якісний і напівкількісний тести. 

Якісний тест

Аналіз партій зерна за допомогою тест-смужки – це якісний тест, що дає змогу за 5 хвилин візуально ідентифікувати ГМ-продукцію завдяки прояву контрольної та тестової ліній. 

Переваги якісного тесту:

  • Швидкість – час реакції тест-смужки 5 хв
  • Інформативність – ціноутворювальний показник якості зерна
  • Практичність – для аналізу необхідно лише подрібнене зерно й дистильована вода

Один, але дуже суттєвий недолік цього аналізу – відсутність розуміння кількості ГМО в партії. Якісний тест дозволяє лише визначити наявність / відсутність такого зерна.

Крім того, інтенсивність забарвлення тестової лінії іноді буває вкрай оманлива за незначної кількості ГМО, тож візуально ідентифікувати таке зерно складно. Це підвищує ризик ввезення ГМ-продукції на підприємство та включення її до складу основної партії. 

Напівкількісний тест 

Напівкількісний тест із застосуванням спеціального приладу – зчитувача тестових смужок (ридера) від Gold Standard Diagnostics – допомагає дізнатися вміст ГМО у відсотках, коли перевіряється та ж сама тест-смужка після якісного аналізу. 

Прилад здатний виявити вміст ГМО з точністю до 0,05 %, а це одна насінина на 2000 не ГМ-насінин!

Переваги ридера: 

  • Портативність – створений для використання як у польових, так і в лабораторних умовах
  • Легкість у користуванні – не потребує високої кваліфікації персоналу для проведення аналізу
  • Додаткові можливості – ридер зчитує тест-смужки на ГМО, мікотоксини, алергени й гліфосат

Чому я рекомендую саме Gold Standard Diagnostics?

Gold Standard Diagnostics – європейський бренд, якому довіряють зерноприймальні термінали ЄС (зокрема порти Дунаю), Близького й Далекого Сходу.  

ТОВ «Хімлаборреактив» є офіційним дистриб’ютором Gold Standard Diagnostics в Україні.

Для визначення ГМО виробник пропонує максимально зручну й доступну методику аналізу, що характеризується:

  • Універсальністю тест-смужки: після якісного аналізу результат можна зчитати ридером
  • Відсутністю буферних розчинів та одноразових картриджів – тільки дистильована вода й багаторазовий адаптер для тест-смужок
  • Унікальною точністю в 0,05 %

Швидкість, точність і легкість аналізу – головні вимоги до експрес-тестів на виявлення ГМО. Gold Standard Diagnostics та «Хімлаборреактив» пропонують найоптимальніше рішення Ваших потреб!

Ознайомитися з ходом проведення аналізу можна за посиланням на відео.

Корисні посилання

Універсальні тест-смужки для виявлення ГМО

Дивитися відео «Якісний та кількісний аналіз сої на присутність ГМО»

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
0.00%
Корисно 0 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар