Обираємо кваліфікацію хімічних реагентів

Обираємо кваліфікацію хімічних реагентів

Вибір відповідних реагентів належної якості є необхідною умовою для отримання точних і надійних експериментальних результатів лабораторних досліджень. Однак універсальних вказівок щодо процесу відбору не існує, і кожна лабораторія чи установа часто розробляє власні стандарти й процедури. Крім того, може бути важко оцінити численні доступні продукти від різних виробників. Я виділила два фактори, про які варто подумати, вибираючи реагенти для своїх експериментальних потреб.

1. Виберіть реагенти з відповідними ступенями чистоти.

Традиційно на території України користуються класифікацією хімічних реагентів, розробленою у період СРСР. І це певний час було виправдано, адже здебільшого хімічні реагенти виготовлялися в країнах пострадянського простору відповідно до ГОСТів. На сьогодні ж вітчизняні хімічні реагенти випускаються за ДСТУ або ТУ (технічні умови заводу-виробника).

За ступенем чистоти хімічні реактиви класифікують як::

  1. Технічні (т.) – вміст домішок понад 2 %.
  2. Чисті (ч.) – вміст домішок до 2 %.
  3. Чисті для аналізу (ч. д. а.) – вміст домішок до 1 %.
  4. Хімічно чисті  (х. ч.) – вміст домішок менш ніж 0,1 %.
  5. Особливо чисті (ос. ч.) – вміст домішок 0,01–0,00001 %.
  • Хімічно чисті ( «х. ч.») і продукти особливої чистоти (надвисокого очищення) використовуються для спеціальних цілей, наприклад, в оптичному скловарінні або для волоконної оптики.
  • Чисті для аналізу ( «ч. д. а.») дають можливість успішно проводити більшість аналітичних визначень.
  • Розчини з наближеною концентрацією (робочі розчини) можна готувати з реактивів марки «ч».
Кваліфікація реактиву Символ Вміст основної речовини, мас. % Вміст окремих домішок, мас. %
Чистий «ч» Не менее за 98 0,01–0,5
Чистий для аналізу «ч. д. а.» Не менее за 99 До 0,1
Хімічно чистий «х. ч.» Вище за 10-3–10-5
Особливо чистий «ос. ч.» Близько100 10-5–10-10

Важливо пам’ятати, що сьогодні на території України реагентів виробляється вкрай мало. Тож потрібно орієнтуватися на їх закордонну класифікацію і розуміти маркування імпортних позицій.

ACS grade – це показник дуже високої чистоти. Хімічні речовини класу ACS відповідають або перевищують стандарт чистоти, встановлений Американським хімічним товариством (ACS). Хімічні речовини класу ACS мають чистоту, котра дорівнює чи перевищує 95 %, і можуть використовуватися для будь-яких лабораторних або аналітичних застосувань, що мають суворі вимоги до якості.

Reagent grade – це також показник дуже високої чистоти, що відповідає або перевищує стандарт, установлений Американським хімічним товариством. Хімічні речовини класу реактивів можна використовувати в усіх наукових дослідженнях, де якість має вирішальне значення. Ці хімічні речовини прийнятні для використання в харчовій промисловості й медицині.

NF grade – хімічні речовини класу NF відповідають або перевищують стандарти, встановлені Національним формуляром (NF). Перед використанням необхідно визначити еквівалентні класи, переглянувши списки в книзі державних фармакопейних стандартів, яку спільно публікують USP і NF. Хімічні речовини класу NF найчастіше використовуються в освітніх цілях і як хімічні речовини проміжної якості вищого рівня.

Laboratory grade – хімічні речовини лабораторного класу мають відносно високу чистоту, хоча точний рівень домішок у них невідомий. Ці хімікати чудово підходять для навчання й тренувань, але можуть бути недостатньо чистими для використання в медицині, харчовій промисловості та виробництві ліків. Їх можна використовувати в загальних лабораторних роботах, де немає потреби в аналітичних реагентах.

Purified grade – очищені хімічні речовини не відповідають жодному офіційному стандарту чистоти. Ці речовини можуть містити домішки, які перешкоджають їх використанню в харчовій промисловості або медицині. Очищені хімікати, які також називають практичними або комерційними хімікатами, часто постачаються для комерційного або промислового використання, де їх зазвичай застосовують для якісного тестування або для низькосортних застосувань.

Technical grade – хімічні речовини технічного класу мають нижчий рівень чистоти, ніж очищені, і не придатні для використання в медицині, харчовій промисловості або для виготовлення препаратів у будь-якому вигляді. Ці хімічні речовини містять домішки й часто постачаються великими партіями для комерційного або промислового використання, де вони, як правило, застосовуються в низькосортних продуктах або для якісного тестування.

Зазначу, що більшість методів випробування безпосередньо продукції прописують використання реактивів кваліфікації «ч. д. а.», «х. ч.» тощо. Проте більшість із них мають примітку – «дозволено використання інших реагентів іншої кваліфікації, якщо їхня якість не гірша від зазначеної в нормативному документі». Отже, ознайомтесь із сертифікатом на імпортний реагент, порівняйте якість – і можете сміливо використовувати для потреб Вашої лабораторії.

2. Враховуйте специфіку методу.

Для деяких методів досліджень використовуються реагенти зі спеціальною кваліфікацією. Вона була розроблена для врахування декількох факторів: зниження ймовірності похибки в результатах досліджень і зручності користування в умовах лабораторії.

До таких методів, наприклад, належать<:/p>

  • Спектроскопія (UV-VIS, ААС, ICP-OES, ICP-MS) – реагенти не мають містити катіони металів і неорганічні аніони.
  • Рідинна хроматографія – реагенти мають бути вільними від твердих часточок і не містити речовин, що поглинаються UV-VIS-діапазоном.
  • Газова хроматографія.
  • Аналіз напівпровідників (кваліфікація VLSI, ULSI).

Тож, коли Ви обираєте реагентику для спеціалізованих методів, бажано, щоб на етикетці було відповідне маркування (наприклад, «Метанол для ВЕРХ»).

Корисні посилання

ХЛР – офіційний та ексклюзивний партнер найкращих світових виробників реактивів, поживних середовищ та посуду

Якщо у Вас виникли питання – тисніть «Зв’язатись з експертом» і пишіть мені.

Вдалих випробувань!

Ірина Кіріна,

куратор галузевих експертів ХЛР

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар