facebook
Як раніше – не буде: нові стандарти в цукровій галузі

Як раніше – не буде: нові стандарти в цукровій галузі

Вітаю, шановні поціновувачі експертних новин. Сьогодні в нотатнику завлаба я поділюся з Вами інформацією із солодким присмаком. Ітиметься про нові стандарти на цукор, які набули чинності буквально вчора – 1 листопада 2023 року.

Мушу зазначити, наша національна стандартизація невпинно поліпшується. Багато національних стандартів адаптуються до європейських вимог і положень Кодексу Аліментаріус (міжнародні харчові стандарти ФАО / ВООЗ). Не обійшла національна стандартизація своєю увагою і цукрову галузь. З огляду на розширення експорту цукру це надзвичайно важливо для вітчизняних виробників.

Перші кроки до оновлення стандартизації були зроблені ще шість років тому, коли Міністерство аграрної політики запровадило положення Директиви Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 року про певні види цукру, призначені для харчового споживання, у відповідному Наказі № 592 від 02.11.2017. А 1 листопада 2023 року набули чинності нові національні стандарти цукрової галузі.

Що змінюється?

Насамперед упроваджується низка стандартів на методи випробувань. ДСТУ 3661:2023 «Цукор. Метод визначення поляризації» приходить на заміну ДСТУ 3661-97 (ГОСТ 12571-98). Забезпечити відповідність стандарту ми можемо разом із чудовими приладами – поляриметрами. Наприклад, автоматичним поляриметром P850 Pro виробництва HANON Instruments або цифровим поляриметром із модулем Пельтьє ADP450, B + S. Посилання на брошури з інформацією про це обладнання я залишу нижче.

Ще один новий стандарт на метод випробувань – ДСТУ 3659:2023 «Цукор. Метод визначення вологості за втратою маси під час висушування», замінює ДСТУ 3659-97 (ГОСТ 12570-98) і пропонує нам використати гравіметричний метод із добре відомими сушильними шафами. На нашому сайті ми підібрали найкращі моделі шаф – переходьте за посиланням нижче.

І нарешті під звуки фанфар на сцену виходить найважливіший стандарт на цукор як харчовий продукт. Він постає перед нашими шановними виробниками в оновленому вигляді – як ДСТУ 4623:2023 «Цукор. Технічні умови» і впроваджується на заміну ДСТУ 4623:2006 (ГОСТ 31361-2008). Про основні технічні вимоги й положення, а також відмінності я розкажу Вам наступного разу.

А тепер ще трохи «солодкої» інсайдерської інформації!

Знаю, що наразі триває розроблення ще двох галузевих нормативних документів: ДСТУ 4872:20_ «Цукор. Метод визначення золи», який замінить ДСТУ 4872:2007 «Цукор білий. Метод визначення золи», і ДСТУ 3945:20_ «Цукор. Метод визначення інвертного цукру. Метод 1 та 2» на заміну ДСТУ 3945-2000 (ГОСТ 12575-2001 «Цукор. Методи визначення редукувальних речовин»). Тож про них Ви дізнаєтеся з моїх найближчих дописів – для «Нотаток завлаба» наступає солодкий листопад : )

Корисні посилання:

Брошура «Автоматичний поляриметр P850 Pro, HANON Instruments»

Брошура «Цифровий поляриметр із модулем Пельтьє ADP450, B + S (Bellingham + Stanley)»

Детальніше про поляриметри

Сушильні шафи

Коментуйте, пишіть в особисті, натиснувши «Зв’язатись з експертом», – усім обов’язково відповім!

Щиро Ваш

Євген Денисенко

Експерт галузевої групи «Харчова промисловість»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
70.08%
Корисно 9 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар