Збираємо пізні ярі, комплектуємо лабораторію вхідного контролю зерна

Збираємо пізні ярі, комплектуємо лабораторію вхідного контролю зерна

Друзі, вітаю!

Уже другий рік українські аграрії збирають урожай в умовах повномасштабної війни, щоденно отримуючи нові виклики у вигляді підвищення цін на ресурси, пошуку шляхів реалізації зерна, а подекуди – розв’язання питань особистої безпеки.

Чи може український аграрій якось полегшити свою роботу? Особливо тепер – під час збору пізніх ярих і активного обігу зерна. Так!

Отже, нині триває сезон збору пізніх ярих: соняшнику й кукурудзи – основних бюджетоутворюючих культур. Серед аграріїв неодмінно постає питання вигідної реалізації. Але через сезонне насичення ринку продукцією і, відповідно, спаду цін більшість підприємств планують закладати врожай на зберігання й очікувати задовільної пропозиції. Водночас якість зерна має суворо відповідати визначеним вимогам для кожної культури.

Критично важливими показниками для зберігання є вологість, вміст домішок, зараженість шкідниками й хворобами. Зазвичай параметри якості партій зерна, що надходять із поля, рідко відповідають вимогам і потребують доробки у вигляді сушіння й очищення.

Перевірка якості зерна на всіх технологічних етапах має реалізуватися окремим підрозділом господарства – вимірювальною лабораторією. Ми в ХЛР уже не раз і не два реалізовували проєкти зернової лабораторії: від ознайомлення з об’єктом – до забезпечення стабільної роботи обладнання. Без зайвої скромності скажу, що я та мої колеги «набили руку» в комплектації лабораторій відповідно до чинної нормативної документації. Наповнювали кожну лабораторію індивідуально, залежно від поставлених завдань.

Загалом, найпростіша лабораторія вхідного контролю повинна забезпечувати визначення вологості, засміченості й зараженості, ідентифікації ГМО. За потреби, розширення переліку показників якості можна досягти встановленням інфрачервоного аналізатора й додатково отримати: у кукурудзі – вологість, білок, крохмаль; у соняшнику – вологість й олійність.

А тепер детальніше…

Відбір проб – процес, від продуктивності якого залежить пропускна здатність лабораторії вхідного контролю. Використання механічного відбору актуальне для підприємства з помірним потоком надходження зерна, але за збільшення інтенсивності оптимальним варіантом є застосування автоматичного пробовідбірника. До речі, нещодавно ми поставили автоматичний пробовідбірник на Житомирщині й зняли про це ролик. Наступного разу обов’язково напишу про цей кейс, адже автоматичний пробовідбір – «маст хев» для сучасного аграрія.

Вимірювання вологості зерна здійснюють за арбітражним і експрес-методом, причому доречність кожного з них визначається конкретною ситуацією. Наприклад, для оперативного приймання партій зерна достатньо перевірити вологість на вологомірі зерна, що значно економить час приймання.

Для отримання таких показників, як білок, олійність, крохмаль, клейковина, зольність та інші – рекомендую лінійку інфрачервоних аналізаторів зерна.

Ну а розміщувати лабораторні приладдя зручно на спеціальних меблях.

Нижче я зібрав корисні посилання на обладнання, яке необхідне під всі описані вище завдання.

Якщо у Вас виникли питання – пишіть їх мені в приват, натиснувши «Зв’язатись з експертом». Або діліться своїм досвідом та ідеями в коментарях.

Корисні посилання:

Автоматичний і ручний відбір проб зерна

Визначення вологості різними способами

Обладнання для визначення смітної та зернової домішок

ІЧ-аналізатори

Кількісне та якісне визначення генетично-модифікованих організмів (ГМО)

Лабораторні меблі «Експерт» – добірка для аграрних лабораторій

Євгеній Іваницький

Експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар