«Корова тільна»: як і коли можна визначити
Наталя Глушакова – ТОВ «ЗІП-І», дистриб'ютор IDEXX в Росії
Олексій Колбасенко – доктор ветеринарних наук

«Корова тільна»: як і коли можна визначити

Усі фахівці, які займаються на с/г підприємствах відтворенням поголів'я ВРХ, знають, наскільки складно і важливо, щоб отелена корова через певний, і бажано короткий, проміжок часу знову стала тільною. Тому результат «корова тільна» гарантує виробникам продукції можливість для подальшого успішного виробництва. Тільну корову більше не потрібно інтенсивно спостерігати для виявлення ознак полювання, вона успішно завершить поточну лактацію і з початком тільності успішно «пройде» в наступний період лактації. Позитивний результат при визначенні тільності означає збільшення вартості корови і додатковий прибуток для виробника молока. Різні дослідження показують, що грошова вартість корови з початком тільності зростає на 250–450 євро, при цьому вартість корови тим вища, чим раніше після отелення вона знову стала тільною. Тому дуже важливим є раннє виявлення полювання, своєчасне і продуктивне осіменіння та раннє встановлення тільності.

Як можна раннє і точне встановлення статусу тільності дає інформацію для раннього повторного осіменіння в разі потреби або раннього початку лікування/гормональної стимуляції. 

Таким чином, визначення тільності є важливим інструментом в управлінні відтворенням стада:

  • Це допомагає визначати тварин, які потребують підвищеної уваги, наприклад, при визначенні полювання
  • Дає впевненість в успішності застосовуваних заходів для поліпшення репродукції
  • Надає цінну інформацію про те, які тварини залишаться в стаді і які повинні вилучатися зі стада
  • А також забезпечує інформацією про вартість окремої тварини, що розглядається залежно від тільності, що наступила

Є КІЛЬКА МЕТОДІВ ВИЗНАЧЕННЯ ТІЛЬНОСТІ

Ситуація, за якої всі тварини, що не повертаються в полювання і тому розглядаються як тільні, для більшості підприємств на сьогоднішній день не прийнятна. При цьому на підприємствах зі збільшуваними обсягами виробництва порушується ретельний контроль тварин і відсутня впевненість при прийнятті рішення про їх вибраковування.

Одним із методів встановлення тільності є ультразвукове дослідження (УЗД), яке на багатьох підприємствах замінило метод пальпації. Визначення тільності за допомогою УЗД за умови високої кваліфікації відповідного фахівця дозволяє досить точно визначати тільність, починаючи приблизно із 30 дня після запліднення. Із 55 дня тільності за допомогою УЗД крім серцебиття ембріона, встановленого раніше, можна також визначити стать плоду, що дає важливу інформацію для планування стад. Але при проведенні раннього дослідження на наявність тільності необхідно пам'ятати про можливість ранніх абортів або розсмоктування плода. Ці втрати тільності до певної міри є «нормальними» і можуть становити до 10% втрат між 28 і 60 днями тільності.

Нові можливості відкриваються при використанні методів діагностики, які не досліджують матку і плід, а продукти обміну речовин, що утворюються при тільності. Якщо до недавнього часу на ринку були тільки тести, засновані на визначенні гормону прогестерону, то тепер в нашому розпорядженні є методи, які визначають специфічні білки, що утворюються тільки в період тільності (ПАГ, глікопротеїни, асоційовані з тільністю). Прогестерон, який може бути виявлений у молоці, також утворюється і в неплідних тварин протягом лютеїнової фази, тому при застосуванні цього тесту існує велика ймовірність отримання хибних результатів і саме дослідження необхідно проводити кілька разів. Тести на основі ПАГ дають однозначні та швидкі результати при тестуванні плазми/сироватки крові, а також молока. Вони виробляються фірмою IDEXX і поставляються в лабораторії усього світу.

Таким чином, у ветеринарного лікаря або фахівця, відповідального за відтворення поголів'я, є альтернатива «класичним» методам дослідження: вони можуть відправити зразки крові або її сироватки в лабораторію і отримати протягом декількох годин результат дослідження на тільність. Точність досліджень становить 99,3% і є еквівалентною результатам, що отримуються за класичних методів дослідження. При цьому така точність досліджень гарантується вже з 28 дня після запліднення. Іншою можливістю є дослідження зразків молока. Цей тест може застосовуватися з 28 дня після запліднення і також гарантує точність результатів про статус тільності корови. Тобто на вибір є два лабораторних тести, і фахівець може віддати перевагу одному або другому залежно від того, який матеріал буде досліджуватися і з якого терміну після запліднення необхідно знати результат.

На особливу увагу заслуговує новітній тест фірми IDEXX, який також працює на основі визначення ПАГ у крові тварини. Перевагами цього тесту наряду із його абсолютною точністю є можливість виконання практично в будь-яких умовах і відсутність необхідності в будь-якому лабораторному обладнанні. Необхідними є тільки кімнатна температура (18–26 °C) і наявність дистильованої води. Цей тест точно визначає наявність тільності у тварини, починаючи із 28 дня після запліднення. При цьому в наборі є абсолютно все необхідне для проведення тесту.

Постановка тесту займає 1 годину 45 хвилин, і при цьому результат враховується візуально. Залежно від зміни кольору рідини в лунках мікропланшетів ми можемо з упевненістю сказати, тільна тварина чи ні. Для проведення цього тесту немає необхідності в певних навичках, і його може провести практично будь-яка людина.

Таким чином, нові тести на основі визначення ПАГ в крові або молоці розширюють можливості фахівців при діагностиці тільності й доповнюють традиційні методи досліджень. Також ці тести дозволяють контролювати тільність тварин через регулярні проміжки часу, що дуже важливо, особливо в першій третині тільності. Можливість визначення тільності при дослідженні зразків крові ідеально підходить в тих ситуаціях, коли паралельно повинні бути проведені інші тести крові, наприклад, дослідження на лейкоз, паратуберкульоз і т.д. Ці тести на тільність вже використовуються ветеринарними фахівцями, які вважають за краще відбір проб крові, ніж ректальне дослідження, або хочуть отримати ранній і високоточний результат. Зокрема, тести дають можливість швидкого втручання в тому випадку, якщо тварина з тих чи інших причин всупереч очікуванням виявляється не тільною.

Для багатьох підприємств буде цікава комбінація тестів: у той час як при дослідженні корів можна використовувати традиційні методи, для досліджень телиць швидкий відбір крові, наприклад, з хвостової вени, має великі переваги. Іншою можливістю є раннє встановлення тільності при аналізі крові, після якого через якийсь час можна провести УЗД для визначення статі теляти і стану яєчників корови. Таким чином, можна отримати додаткову інформацію і ще раз перевірити наявність тільності.

Якщо ці тести проводяться регулярно з певними інтервалами, що, наприклад, робиться на підприємствах в європейських країнах, то це може виключити або підтвердити ембріональну загибель чи аборт в кожному періоді тільності й також надати додаткову інформацію ветеринарному спеціалісту. 

Таким чином, слід зазначити, що метод встановлення тільності на підставі тестування крові або молока може добре доповнювати або заміняти існуючі методи дослідження. Підприємства, які не могли проводити регулярні дослідження тварин, тепер отримали нові можливості для раннього встановлення тільності і більш якісного управління відтворенням поголів'я.

Ми знаємо, що якісне управління відтворенням поголів'я є практично головним економічним рушієм кожного тваринницького холдингу, і тому діагностика тільності є занадто цінним інструментом, аби їм не користуватися або користуватися не регулярно. За допомогою якісної діагностики фахівці підприємства можуть адаптувати відтворення поголів'я залежно від потреб і можливостей, тим самим оптимізувати процеси і розвантажити себе з можливістю переключитися на інші ветеринарні питання на підприємстві.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
38.76%
Корисно 9 Не корисно 5
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити