facebook
Робота лабораторій без перебоїв – з безперебійниками від ХЛР

Робота лабораторій без перебоїв – з безперебійниками від ХЛР

У будь-яких дослідженнях досягти точних і відтворюваних результатів можливо лише за умови стабільної роботи лабораторного обладнання. В Україні тепер часто виникають проблеми із цим, адже через вимкнення світла доводиться вдаватися до альтернативних способів живлення, і навіть з ними непросто забезпечити неперервну напругу для лабораторного обладнання, яке є високочутливим до будь-яких коливань. 

Як же вирішити цю проблему? Використовуючи джерела безперебійного живлення (ДБЖ). Сучасні моделі ДБЖ – це гарантія резервного живлення для стабільного функціонування Вашої техніки, а також захист її від нестандартних ситуацій в енергосистемі.

Читайте в нашому огляді про різновиди джерел безперебійного живлення, ключові характеристики для стабільної роботи обладнання, а також про оптимальні рішення для лабораторій.

Чим корисні «упси»?

Джерело безперебійного живлення, або «УПС» (від англ. UPS – uninterruptible power supply), – це пристрій, який у період відсутності електроенергії впродовж певного часу підтримує роботу під’єднаного до нього обладнання завдяки вбудованим акумуляторам. Крім цієї функції, окремі потужні моделі UPS можуть також вирівнювати стрибки напруги в мережі. Тому вони стануть у великій пригоді скрізь, де використовується дороге обладнання: у квартирах і будинках, в офісах, на підприємствах і в лабораторіях.   

Основні типи UPS на ринку

Нині в продажу є великий асортимент джерел безперебійного живлення, з різною конструкцією, функціоналом і вартістю. Це:

  • Пристрої з резервною схемою – standby (offline) UPS
  • Лінійно-інтерактивні – line-interactive UPS
  • Пристрої безперервної дії – online UPS

Розглянемо детальніше кожен різновид.

ДБЖ з резервною схемою – найпростіший й найдешевший варіант. Коли обладнання працює від загальної мережі, такий безперебійник перебуває в стані очікування. А після знеструмлення він перемикає живлення під’єднаного до нього обладнання на вбудовані акумулятори. Пристрій offline забезпечить Вам кілька хвилин автономної роботи, тому його є сенс брати, наприклад, для комп’ютерної техніки, щоб устигнути безпечно вимкнути її, зберігши важливі документи.

Основна перевага UPS резервної дії – невисока ціна. Однак такі ДБЖ не підійдуть для мереж із постійними перепадами напруги. Також їх не можна використовувати для обладнання з низьким допуском коливання напруги, оскільки час спрацьовування тут перевищує 10 мілісекунд. 

Лінійно-інтерактивні ДБЖ – дорожчий і більш просунутий варіант для забезпечення безперебійного живлення, який вирівнює незначні коливання напруги в мережі та вважається найбільш збалансованим. Основна конструкція така сама, як у пристроїв резервної дії, а відрізняються вони тим, що лінійно-інтерактивні не переходять у режим очікування. Завдяки цьому час переходу з одного режиму на інший становить 2–4 мілісекунди. А ще в разі безперервного подавання електроенергії такий безперебійник працює, не використовуючи ресурс своїх акумуляторів, відповідно, значно збільшується термін їх експлуатації. 

ДБЖ безперервної дії (online) – найсучасніші пристрої, що гарантують максимальний клас захисту. Робота такого безперебійника базується на схемі подвійного перетворення електроенергії: прилад отримує вхідну напругу, перетворює її на постійну, а далі формує вихідну напругу з характеристиками, необхідними для нормальної роботи електрообладнання. 

UPS для сталого функціонування приладів у лабораторії

Високоточні аналітичні прилади надзвичайно чутливі до коливань напруги електромережі. Щоб забезпечити надійну й безперебійну роботу такого обладнання, потрібні ДБЖ безперервної дії з правильною синусоїдою та гальванічною розв’язкою. 

Правильна синусоїда – це коли електроенергія, що подається до приладів, максимально відповідає якості електроенергії з мережі. Тоді не виникатимуть гармонічні спотворення, які можуть зашкодити  точності вимірювань і роботі приладів.

Гальванічна розв’язка – це коли прилади ізольовано від електричних перешкод і шумів, які часто виникають у мережі живлення. Тобто забезпечено додатковий рівень захисту від електричних стрибків і перешкод, що може мати критичну вагу для аналітичних вимірювань.

Переваги UPS із гальванічною розв’язкою 

Гальванічна розв’язка:

  1. Забезпечує повну ізоляцію між входом і виходом UPS. Так електричних шуми й перешкоди не переносяться з мережі живлення на під’єднане обладнання.
  2. Ефективно захищає прилади від імпульсних перешкод, високочастотного шуму й гармонічних спотворень, які можуть пошкодити чутливі електронні компоненти або вплинути на точність вимірювань.
  3. Завдяки ізоляції знижує ризик пошкодження обладнання через стрибки напруги, короткі замикання та інші електричні проблеми, які можуть виникати в зовнішній мережі.
  4. Допомагає підтримувати високу якість електроживлення, а це дуже важливо для чутливих приладів, оскільки забезпечується стабільна й чиста синусоїдальна напруга.
  5. Розділяє електричні кола, тим самим гарантує безпеку користувачів, запобігаючи можливому ураженню електричним струмом через несправності або витоки струму.
  6. Мінімізує вплив електромагнітних перешкод (EMI) та радіочастотних перешкод (RFI), що підвищує стабільність роботи приладів і точність вимірювань.

Найкращі рішення для надійної роботи від ХЛР

Якщо Ви прагнете стабільної роботи лабораторного обладнання, фахівці ХЛР рекомендують застосовувати ДБЖ безперервної дії з правильною синусоїдою і гальванічною розв’язкою. 

«Хімлаборреактив» постачає UPS від перевірених європейських виробників, зокрема французьких компаній Schneider Electric і LEGRAND. Це такі пристрої:

  • Трифазні з потужністю 10 кВт, 30 кВт, 40 кВт і 60 кВт
  • Однофазні з потужністю від 3 кВт до 10 кВт з акумуляторними шафами

Серія Easy від Schneider Electric – трифазні UPS, що залежно від потужності можуть забезпечити 15–30 хвилин автономної роботи. Для збільшення потужності можна паралельно встановити до п’яти ДБЖ. Є функція віддаленого керування з можливістю під’єднання через смартфон. У серії Easy виробник пропонує UPS потужністю 10–40 кВА (з внутрішніми акумуляторами / для зовнішніх батарей), 60–80 кВА (з внутрішніми акумуляторами) і 60–200 кВА (для зовнішніх батарей).

Серія DAKER DK PLUS від LEGRAND – однофазні й трифазні ДБЖ. Вони можуть встановлюватися в серверну шафу горизонтально або на стійці вертикально, а обертальний дисплей дає змогу сконфігурувати режими «вежа» і «стійка». Пристрої мають релейний інтерфейс із сухими контактами, захист від розряду, перенапруги й коротких замикань. У серії DAKER DK PLUS представлено ДБЖ з різною номінальною потужністю – 1, 2, 3 або 5 кВА.

Звертайтеся до сервісної служби ХЛР, і фахівці підберуть надійне джерело безперебійного живлення саме для Ваших виробничих потреб, чи це буде безперервна робота суперпотужного обладнання у великій лабораторії, чи автономна від центрального електропостачання робота Вашого комп’ютера. Співпраця з ХЛР – це гарантія стабільного функціонування Вашого бізнесу або лабораторії! 

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
9.45%
Корисно 1 Не корисно 1
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити