Розбір ДСТУ 4623:2023: «підсолоджуємо» перехід на нові стандарти в цукровій галузі

Розбір ДСТУ 4623:2023: «підсолоджуємо» перехід на нові стандарти в цукровій галузі

Радий вітати Вас, шановні поціновувачі нотаток завлаба та експертних рішень. А ось і друга частина нашого «Солодкого листопада».. Ми продовжуємо знайомитися з оновленнями у стандартах на цукор, що набули чинності 1 листопада 2023 року.

Після шістнадцяти років незмінного панування старого стандарту на цукор у нього внесли суттєві зміни. ДСТУ 4623:2007 помер. Нехай живе ДСТУ 4623:2023! Крім того, маємо Наказ Міністерства аграрної політики № 592 від 02.11.2017, що теж регламентує певні вимоги до солодкого продукту. Між трьома документами є відмінності, що торкнулися категорій цукру, термінів його придатності й періодичності контролю показників. Щоб наочно продемонстровати ці відмінності, я склав дві таблиці.

Таблиця 1. Відмінності у вимогах до цукру в різних нормативних документах

ДСТУ 4623:2007 Чинний ДСТУ 4623:2023 НАКАЗ № 592 за нормами ЄС
Категорії цукру

4 категорії

Перша

Друга

Третя

Четверта

4 категорії

Екстрабілий

Білий цукор 1 категорії

Білий цукор 2 категорії

Напівбілий цукор

3 категорії

Екстрабілий

Білий цукор

Напівбілий цукор

Гарантії виробника щодо термінів придатності 4 роки від дати виготовлення 5 років від дати (року) виготовлення -
Періодичність контролю показників Кожна партія за органолептичними й фізико-хімічними показниками -
Токсичні елементи – 1 раз на пів року. Мікробіологічні показники – 1 раз на квартал Токсичні елементи, мікробіологічні показники й радіонукліди в рамках плану контролювання для операторів потужностей -
Радіонукліди й пестициди в сировині Радіонукліди й пестициди також дозволено контролювати тільки в сировині -

Вимоги до фізико-хімічних показників кристалічного цукру в новому стандарті теж зазнали змін. Порівняємо їх із вимогами Наказу № 592 у Таблиці 2.

Таблиця 2. Відмінності у вимогах до фізико-хімічних показників кристалічного цукру чинного стандарту та Наказу № 592

Назва показника Екстрабілий цукор Білий 1 категорії Білий 2 категорії Білий цукор Напівбілий цукор
ДСТУ 4623:2023 Наказ № 592 ДСТУ 4623:2023 Наказ № 592 ДСТУ 4623:2023 Наказ № 592
Поляризація, %, не менш ніж 99,8 99,7 99,7 99,7 99,7 99,5 99,5
Вологість, %, не більш ніж 0,06 0,06 0,06 0,06 0,06 0,10 0,1
Кондуктометрична зола, %, не більш ніж 0,0108 0,0108 0,027 0,04 0,05
Кольоровість у розчині, одиниць ICUMSA, не більш ніж 22,5 22,5 45,0 90,0 67,5 195,0
Інвертний цукор, %, не більш ніж 0,04 0,04 0,04 0,04 0,04 0,065 0,1

Як бачимо, для екстрабілого цукру вимоги до його фізико-хімічних показників є найбільш суворими, особливо для поляризації, кондуктометричної золи та кольоровості. Посилання на обладнання, яке визначає ці показники, залишу в кінці допису.

Також вимогою нового стандарту 2023 року є дослідження на вміст крохмалю та продуктів його деструкції в цукрі з цукрових буряків. Цей показник має пряму залежність від якості самої сировини, тобто цукрових буряків, а також додатково впроваджує граничну різницю цукру з цукрових буряків і цукру із цукрової тростини.

На цьому пригоди цукрової стандартизації не закінчуються. Вже з 1 липня 2024 року будуть уведені в дію два нові стандарти на методи випробувань. Перший – ДСТУ 4872:2023 «Цукор. Метод визначення золи» – встановлює кондуктометричний метод визначення масової частки золи в цукрі. Другий – ДСТУ 3945:2023 «Цукор. Метод визначення редукувальних речовин» – дає можливість визначити інвертні цукри за відповідними титриметричними методиками. Ці стандарти гармонізовані з офіційними методиками ICUMSA (Міжнародна комісія з уніфікації методів аналізування цукру).

Зазначу, що як би складно не звучали всі ці оновлення – у ХЛР Ви завжди знайдете обладнання для найсучасніших стандартизованих випробувань. А я та мої колеги допоможемо розібратись із методиками й підібрати оптимальні рішення саме для Вашої цукрової лабораторії.

Нижче я зібрав корисні посилання на прилади для визначення різних показників цукру. А також «підсолодив» свій допис відеороликом про визначення кольоровості й каламутності цукру за новим ДСТУ. Приємного перегляду.

Відео «Визначення кольоровості й каламутності цукру за ДСТУ»:

Корисні посилання:

Брошура «Цифровий рефрактометр PAL-3»

Брошура «Автоматичний поляриметр P850 Pro, HANON Instruments»

Брошура «Цифровий поляриметр із модулем Пельтьє ADP450, B + S (Bellingham + Stanley)»

Вакуумний насос для відфільтровування розчину цукру

Спектрофотометри на сайті apk.hlr.ua

Щиро Ваш

Євген Денисенко

Експерт галузевої групи «Харчова промисловість»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
72.25%
Корисно 10 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар