Після шістнадцяти років незмінного панування старого стандарту на цукор у нього внесли суттєві зміни. ДСТУ 4623:2007 помер. Нехай живе ДСТУ 4623:2023! Крім того, маємо Наказ Міністерства аграрної політики № 592 від 02.11.2017, що теж регламентує певні вимоги до солодкого продукту. Між трьома документами є відмінності, що торкнулися категорій цукру, термінів його придатності й періодичності контролю показників. Щоб наочно продемонстровати ці відмінності, я склав дві таблиці.
Таблиця 1. Відмінності у вимогах до цукру в різних нормативних документах
ДСТУ 4623:2007 | Чинний ДСТУ 4623:2023 | НАКАЗ № 592 за нормами ЄС | |
Категорії цукру |
4 категорії Перша Друга Третя Четверта |
4 категорії Екстрабілий Білий цукор 1 категорії Білий цукор 2 категорії Напівбілий цукор |
3 категорії Екстрабілий Білий цукор Напівбілий цукор |
Гарантії виробника щодо термінів придатності | 4 роки від дати виготовлення | 5 років від дати (року) виготовлення | - |
Періодичність контролю показників | Кожна партія за органолептичними й фізико-хімічними показниками | - | |
Токсичні елементи – 1 раз на пів року. Мікробіологічні показники – 1 раз на квартал | Токсичні елементи, мікробіологічні показники й радіонукліди в рамках плану контролювання для операторів потужностей | - | |
Радіонукліди й пестициди в сировині | Радіонукліди й пестициди також дозволено контролювати тільки в сировині | - |
Вимоги до фізико-хімічних показників кристалічного цукру в новому стандарті теж зазнали змін. Порівняємо їх із вимогами Наказу № 592 у Таблиці 2.
Таблиця 2. Відмінності у вимогах до фізико-хімічних показників кристалічного цукру чинного стандарту та Наказу № 592
Назва показника | Екстрабілий цукор | Білий 1 категорії | Білий 2 категорії | Білий цукор | Напівбілий цукор | ||
ДСТУ 4623:2023 | Наказ № 592 | ДСТУ 4623:2023 | Наказ № 592 | ДСТУ 4623:2023 | Наказ № 592 | ||
Поляризація, %, не менш ніж | 99,8 | 99,7 | 99,7 | 99,7 | 99,7 | 99,5 | 99,5 |
Вологість, %, не більш ніж | 0,06 | 0,06 | 0,06 | 0,06 | 0,06 | 0,10 | 0,1 |
Кондуктометрична зола, %, не більш ніж | 0,0108 | 0,0108 | 0,027 | 0,04 | – | 0,05 | – |
Кольоровість у розчині, одиниць ICUMSA, не більш ніж | 22,5 | 22,5 | 45,0 | 90,0 | 67,5 | 195,0 | – |
Інвертний цукор, %, не більш ніж | 0,04 | 0,04 | 0,04 | 0,04 | 0,04 | 0,065 | 0,1 |
Як бачимо, для екстрабілого цукру вимоги до його фізико-хімічних показників є найбільш суворими, особливо для поляризації, кондуктометричної золи та кольоровості. Посилання на обладнання, яке визначає ці показники, залишу в кінці допису.
Також вимогою нового стандарту 2023 року є дослідження на вміст крохмалю та продуктів його деструкції в цукрі з цукрових буряків. Цей показник має пряму залежність від якості самої сировини, тобто цукрових буряків, а також додатково впроваджує граничну різницю цукру з цукрових буряків і цукру із цукрової тростини.
На цьому пригоди цукрової стандартизації не закінчуються. Вже з 1 липня 2024 року будуть уведені в дію два нові стандарти на методи випробувань. Перший – ДСТУ 4872:2023 «Цукор. Метод визначення золи» – встановлює кондуктометричний метод визначення масової частки золи в цукрі. Другий – ДСТУ 3945:2023 «Цукор. Метод визначення редукувальних речовин» – дає можливість визначити інвертні цукри за відповідними титриметричними методиками. Ці стандарти гармонізовані з офіційними методиками ICUMSA (Міжнародна комісія з уніфікації методів аналізування цукру).
Зазначу, що як би складно не звучали всі ці оновлення – у ХЛР Ви завжди знайдете обладнання для найсучасніших стандартизованих випробувань. А я та мої колеги допоможемо розібратись із методиками й підібрати оптимальні рішення саме для Вашої цукрової лабораторії.
Нижче я зібрав корисні посилання на прилади для визначення різних показників цукру. А також «підсолодив» свій допис відеороликом про визначення кольоровості й каламутності цукру за новим ДСТУ. Приємного перегляду.
Відео «Визначення кольоровості й каламутності цукру за ДСТУ»:
Корисні посилання:
Брошура «Цифровий рефрактометр PAL-3»
Брошура «Автоматичний поляриметр P850 Pro, HANON Instruments»
Брошура «Цифровий поляриметр із модулем Пельтьє ADP450, B + S (Bellingham + Stanley)»
Вакуумний насос для відфільтровування розчину цукру
Спектрофотометри на сайті apk.hlr.ua
Щиро Ваш
Євген Денисенко
Експерт галузевої групи «Харчова промисловість»