facebook
Токсичність фумігантів – тримаємо під контролем!

Токсичність фумігантів – тримаємо під контролем!

Вітаю, шановні партнери!

Сьогодні порушимо питання прихованих ризиків на виробництві, що загрожують безпеці працівників галузі АПК. Зокрема, поговоримо про фуміганти.

У зв’язку з активним використанням пестицидів у сільському господарстві зростає загроза їх випадкового потрапляння до людського організму. Негативний вплив цих речовин проявляється в гострій фазі, а також може мати відтермінований ефект (через місяці, роки або навіть у наступних поколіннях).

Симптоми гострого отруєння пестицидами з’являються швидко (зазвичай протягом кількох хвилин), а їх інтенсивність залежить від типу хімікату, шляху потрапляння, дози й часу впливу. Серед поширених симптомів: нудота, головний біль, діарея, тахікардія та інше.

Довгостроковий вплив пестицидів на організм людини – одна з найактуальніших тем досліджень. Складність проведення клінічних випробувань пояснюється низкою причин: по-перше, це різноманітність діючих речовин, кількість яких постійно зростає, по-друге, надто короткий період застосування пестицидів, щоб довести їх негативний вплив.

Для початку розберімося в термінології

Фумігація – метод боротьби зі шкідниками (довгоносиками, зерноїдами, кліщами, борошноїдами тощо) шляхом повного заповнення зернової маси обсягом газоподібних пестицидів (фумігантів), які викликають загибель комах.

Фуміганти – препарати, що використовуються для боротьби чи профілактики поширення шкідників зерна. Діюча речовина фумігантів під час контакту з повітрям утворює отруйний газ, який проникає до організму шкідників через дихальні шляхи. Найпоширенішими діючими речовинами фумігантів є фосфід алюмінію (AlP) та фосфід магнію (Mg3P2), а діючим агентом – газ фосфін (PН3).

Фосфін – безбарвний, важчий за повітря газ, який проявляє надзвичайно токсичну дію не тільки на шкідливі організми, але й на тварин і людей. Навіть за низьких концентрацій фосфін зберігає токсичну дію, саме тому препарати на основі фосфіду алюмінію та фосфіду магнію відносять до 1 класу небезпеки (високонебезпечні пестициди).

Де існує небезпека?

Ризики отруїтися парами фосфіну виникають у разі контакту працівника із зерновою масою, наприклад:

  • Під час закладання фумігантів
  • У процесі приймання зерна (всмоктування парів фосфіну разом із зерном до лабораторії через автоматичний пробовідбірник)
  • Під час роботи на зерновому складі чи в силосі (відвантаження / розвантаження зерна, ручний відбір проб із зерномаси, інші технічні роботи)

Хто може отруїтися?

Найпоширеніші випадки отруєнь залишковою кількістю фумігантів спостерігаються в лаборантів або візирувальників зернової лабораторії.

Як виявити фосфін?

Згідно з вимогами Гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів, основним методом визначення залишкового вмісту фосфіну в зерновій продукції є індикаторні трубки Дрегера.

Слід зазначити, що метод розрахований на визначення залишкового вмісту діючого агента – фосфіну – в повітрі міжзернових проміжків. Тобто отримати концентрацію д. р. фосфіду алюмінію в зерні неможливо. Для ідентифікації пестицидів та їх концентрації використовують хроматографічні методи досліджень.

Головне питання: як контролювати?

Для контролю концентрації парів фосфіну у повітрі робочої зони, атмосферному повітрі й зерновій масі використовують газоаналізатори. З ними зручно контролювати перевищення норми токсичних газів як стаціонарно (на робочому місці), так і портативно (закріпивши на робочих одяг). У разі перевищення норми прилад подає звуковий сигнал.

ХЛР постачає якісні газоаналізатори виробництва Shenzhen YuanTe Technology Co., Ltd, моделі SKY 2000, SKY 3000, SKY 8000. Нещодавно за результатами дослідження, проведеного Державним підприємством «Укрметртестстандарт», ці три моделі газоаналізаторів отримали сертифікат відповідності Технічному регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (Постанова Кабінету Міністрів України від 13.01.2016 № 94).

Корисні посилання

SKY 2000

SKY 3000

SKY 8000 

Переваги газоаналізаторів і відповідність Технічному регламенту

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар