Як Ви знаєте, одним з основних напрямів зовнішньоекономічної політики України є інтеграція до Європейського Союзу. Проводиться планова кампанія з модернізації українського законодавства, зокрема зміни стосуються галузі стандартизації. Україна поступово впроваджує європейські нормативні документи як національні стандарти. Тож сьогодні я розкажу Вам про зміни до нормативної бази документів згідно з Наказом № 285 «Про пакетне прийняття європейських нормативних документів CEN/CENELEC».
Отже, від 31.12.2023 року набудуть чинності 20 268 європейських нормативних документів як національні стандарти України. Зміни стосуватимуться багатьох сфер економіки, серед них і АПК. Давайте розглянемо зміни, що торкнуться визначення вологості зерна та вмісту домішок.
Визначення вологості зерна
Контрольний метод: термогравіметричний (визначення різниці в масі насіння до й після висушування у сушильній шафі зі сталою температурою).
Набуває чинності ДСТУ EN ISO 712:2022 «Зернові культури та продукти із них. Визначення вмісту вологи. Еталонний метод» – на заміну чинного ДСТУ ISO 712:2015 «Зернові та продукти з них. Визначення вмісту вологи. Контрольний метод». Цей стандарт встановлює метод визначення вологості в зернових культурах та продуктах їх перероблення: борошні, крупах, окрім кукурудзи й бобових.
Для кукурудзи починає діяти ДСТУ EN ISO 6540:2022 «Кукурудза. Визначення вмісту вологи меленого та цільного зерна» (на сьогодні діє ДСТУ ISO 6540:2007), адже метод за ISO 712 може застосовуватися лише з поправками через специфічні розміри й будову зерен, а також часто високу вологість у період збирання (30 % і більше). Це тягне за собою певні труднощі попереднього підсушування й подрібнювання зерна. У цьому стандарті описано арбітражний і робочий методи визначення.
Для визначення вологості олійних культур (соняшнику, сої, ріпаку) з нового року буде застосовуватися ДСТУ EN ISO 665:2022 (EN ISO 665:2020, IDT; ISO 665:2020, IDT) «Насіння олійних культур. Визначення вмісту вологи та летких речовин». Він прийде на зміну чинном ДСТУ ISO 665:2008 «Насіння олійних культур. Визначення вмісту вологи та летких речовин» (ISO 665:2000, IDT).
Нижче залишу посилання на комплексні рішення від ХЛР для визначення вологості. Там Ви знайдете все: як для арбітражного методу (висушування в сушильній шафі), так і експрес-аналізатори високої якості й точності від всесвітньо відомих виробників.
Окрім зазначених вище ДСТУ, зустрічайте абсолютну новинку – ДСТУ EN 15948:2022 (EN 15948:2020, IDT) «Зернові культури. Визначення вологи та білка. Метод спектроскопії ближнього інфрачервоного діапазону в цілих зернах». Нижче пропоную ознайомитися з лінійкою ІЧ-аналізаторів, які чудово втілять у життя методи, описані цим стандартом.
Визначення вмісту домішок
Контрольний метод: ситовий аналіз домішок.
З нового 2023 року набувають чинності такі нормативні документи на визначення вмісту домішок:
ДСТУ EN 15587:2022 «Зернові та продукти з них. Визначення домішок у пшениці (Triticum aestivum L.), твердій пшениці (Triticum durum Desf.), жита (Secale cereale L.), тритикале (Triticosecale Wittmack spp) та кормовому ячмені (Hordeum vulgare L.)»
Необхідне обладнання: набір сит із довгастими отворами 3,5 мм × 20,0 мм; 2,2 мм × 20,0 мм; 2,0 мм × 20,0 мм; 1,9 мм × 20,0 мм; 1,8 мм × 20,0 мм; 1,0 мм × 20,0 мм, відповідно до специфікації ISO 5223 (підбираються залежно від культури).
ДСТУ EN 16378:2022 (EN 16378:2013, IDT) «Зернові культури. Визначення вмісту домішок у кукурудзі (Zea mays, L.) та сорго (Sorghum bicolor, L.)»
Необхідне обладнання: сита з круглими отворами діаметром 4,5 мм і сито шириною щілини 1,0 мм × 20,0 мм (відповідно до специфікацій ISO 5223). Додатково на кукурудзу прописано стандарт кольоротипу S3030 Y30R, за допомогою якого визначають зерно, уражене теплом.
ДСТУ EN ISO 658:2022 (EN ISO 658:2002, IDT; ISO 658:2002, IDT) «Насіння олійних культур. Визначення вмісту домішок» (на сьогодні діє ДСТУ ISO 658:2006)
Необхідне обладнання: сита з круглими отворами діаметрами 0,5; 1,0; 2,0 мм.
Я і мої колеги допоможемо Вам підібрати сита відповідно саме до Ваших вимог. Посилання на обладнання – нижче.
Окремо хочу зазначити, що у визначенні домішок особливо важлива точність зважування проби – ретельно підбирайте ваги!
Тисніть «Зв’язатися з експертом» – і ставте мені запитання!
Точних і очікуваних Вам результатів!
Корисні посилання:
Рішення для визначення вологості зерна
ІЧ-аналізатори для ДСТУ EN 15948:2022
Обладнання для визначення вмісту домішок
Євгеній Іваницький
Експерт галузевої групи «Агро»