Весна прийшла: пора поговорити про вітаміни

Весна прийшла: пора поговорити про вітаміни

Радий вітати Вас, шановні поціновувачі нотаток завлаба та експертних рішень. Ох і погодка за вікном! Недарма кажуть, що лютий – найпохмуріший місяць. Чим же себе підтримати? Так, вітамінами! Навесні вони традиційно стають топтемою. От і я хочу сьогодні поговорити про ці біологічно активні органічні сполуки та контроль їх вмісту в харчових продуктах і кормах.

Ми називаємо їх «паливом» для хімічних реакцій, які відбуваються в кожній клітинці живих організмів. Вітаміни підвищують працездатність, витривалість, стійкість до інфекцій, а також необхідні для кращого функціонування обміну речовин. Відповідно, у разі посиленого фізичного навантаження, переохолодження організму, захворювань шлунково-кишкового тракту, під час вагітності виникає підвищена потреба у вітамінах.

Нестача вітамінів (авітаміноз) або їх повна відсутність (гіповітаміноз) може стати причиною серйозних проблем зі здоров’ям. Але й передозування (гіпервітаміноз) ні до чого доброго не приводить.

Тож важливо дотримуватися балансу й знати вміст вітамінів у продуктах харчування, кормах для тварин тощо.

За умови правильно складеного раціону денну норму вітамінів організм зазвичай отримує з їжі. Але для цього потрібно розуміти, які з них у яких продуктах містяться.

✓ Вітамін А (група ретиноїдів і каротиноїдів)

Ви з дитинства знаєте, що потрібно їсти моркву, адже в ній багато вітаміну А, такого корисного для зору. Але мало хто знає, що вітамін А є також чудовим антиоксидантом. Міститься він у таких продуктах: печінка яловича, печінка тріски, курага, масло вершкове, салати листові, вершки 35 %.

✓ Вітамін D (група кальциферолів)

Вітамін синтезується в людському організмі під впливом сонячних (тобто ультрафіолетових) променів. Звучить дуже просто, але насправді на сьогодні приблизно сьома частина всього населення планети перебуває в групі ризику з недостатності вітаміну D. Саме він сприяє засвоєнню кальцію і регулює баланс фосфору й кальцію. Вітамін D також бере активну участь у нормалізації роботи нервової, серцево-судинної та кровоносної систем, опорно-рухового апарату. Міститься в печінці тріски, оселедці, скумбрії, курячому жовтку, сирі.

✓ Вітамін Е (токофероли)

Вітамін Е – найважливіший для розвитку дитини в утробі матері (і для функції дітонародження взагалі). Він також нормалізує рівень холестерину, гормонів, покращує стан шкіри, зміцнює волосся, підвищує гостроту зору, нормалізує роботу імунної системи. Отримати його з їжею можна, споживаючи такі продукти: рослинні олії холодного віджиму, горіхи, насіння, авокадо.

✓ Вітамін К (група нафтохінонів)

Цьому вітаміну часто не приділяється достатньо уваги, тоді як він відіграє величезну роль для здоров’я сполучних тканин і нирок, а також нормального обміну речовин. Ще вітамін К забезпечує правильну взаємодію вітаміну D з кальцієм. Отримати його можна з таких харчових джерел: зелені й листкові овочі, печінка яловича, свинина, курятина, тверді та м’які сири.

✓ Вітаміни групи В

Ці вітаміни беруть активну участь у більшості внутрішньоклітинних процесів. Завдяки одним із них в організмі відбувається перетворення поживних речовин на енергію, інші беруть участь в обмінних процесах, треті сприяють загоєнню ран.... Список можна продовжувати, але суть одна: вітаміни групи В – дуже важливі для людини. А от які де шукати?

В1 (тіамін) – бобові та злакові круп’яні культури; В2 (рибофлавін) – печінка, молоко й молочні продукти, курячий жовток; В3, або РР (ніацин) – червоне м’ясо риби, листова зелень, яловичина, бобові; В4 (холін) – курячі яйця, яловичина, пшениця, висівки, горіхи, особливо волоські та кеш’ю; В5 (пантотенова кислота) – багато продуктів тваринного й рослинного походження (дріжджі, печінка, яєчний жовток, зелені частини рослин, морква, молоко та ін.); В6 (піридоксин) – м’ясо, риба, молоко, печінка великої рогатої худоби; В7 (біотин) – курячий жовток, печінка й нирки, горіхи, банани, гриби; В9 (фолієва кислота, від лат. fоlium – «лист») – переважно зелені листові овочі: салат, шпинат, зелень петрушки, кольорова й качанна капуста; помідори, яблука, картопля; В12 (кобаламін) – у значних кількостях міститься в печінці, нирках, рибних продуктах, яйцях, сої.

✓ Вітамін С (аскорбінова кислота)

Крім загальновідомого впливу на імунну систему, вітамін С бере участь в утворенні колагену (а значить, відповідальний за еластичність і тонус шкіри, перетворення триптофану в серотонін, забезпечуючи нам гарний настрій), а також у розщепленні холестерину – що очевидно робить здоровішими наші судини. Цей вітамін надходить в організм із таких продуктів: шипшини, болгарського перцю, чорної смородини, солодкого зеленого перцю, петрушки, черемші й кропу, обліпихи, суниці, ківі, цитрусових, яблук. Термооброблення руйнує вітамін С, а тому найбільш ефективний він за умови вживання свіжих продуктів.

З огляду на важливість вітамінів визначати їхній вміст у харчовій продукції зобов’язує Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» у частині наявності й точності інформації про харчовий продукт.

Оскільки вітаміни є нестабільними сполуками, які легко окислюються й руйнуються під час підготовки зразків, для отримання точних результатів необхідно встановити простий метод аналізу, який зменшує розпад вітамінів.

Для визначення вмісту вітамінів у харчових продуктах існує золотий стандарт серед методів випробувань – це метод високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ), який допомагає визначати декілька вітамінів одночасно.

Висока чутливість і точність цього методу забезпечують надійні результати. Крім цього, метод ВЕРХ дає можливість розділяти різні форми вітамінів (наприклад, під терміном «вітамін А» розуміють його похідні: all-trans-ретинол, 13-цис-ретинол, а також провітамін А – β-каротин та інші сполуки), що особливо необхідно в контролі за внесенням вітамінів у харчові продукти (це вказано в Наказі МОЗ № 1613 від 16.07.2020 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів»).

Для вирішення задач із дослідження вітамінів у харчовій продукції та в кормах для тварин компанія ХЛР пропонує обладнання для найсучасніших стандартизованих випробувань від нашого надійного партнера – південнокорейської компанії YOUNG IN Chromass. Я та мої колеги допоможемо розібратись із методиками й підібрати оптимальні рішення.

Будьте здорові й не кашляйте!

Бажаю Вам сил для здійснення мрій і життєвих планів!

Корисні посилання:

Інформація про обладнання компанії YOUNG IN Chromass

Контроль вмісту вітамінів в комбікормах

Щиро Ваш

Євген Денисенко

Експерт галузевої групи «Харчова промисловість»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар