25 приладів мікробіолога

Скільки приладів повинно бути в лабораторії? Я нарахувала 25. Ось частина цього списку.

Автоклави вертикальне і горизонтальне завантаження

Автоклави (вертикальне і горизонтальне завантаження)

АВТОКЛАВ

Автоклав – один із найважливіших елементів мікробіологічної лабораторії. Він використовується не тільки для стерилізації поживних середовищ і розчинів, а й для знезараження посуду і відпрацьованих матеріалів.

Принцип роботи автоклава схожий на принцип роботи домашньої скороварки. Максимальна температура, яку можна отримати при нагріванні води, становить 100 °C. Цього достатньо, щоб вбити бактерії, які не утворюють спор. Як же боротися з мікроорганізмами, які перечікують несприятливі умови у формі спор? Необхідно збільшити температуру. Якщо збільшити тиск в ємності, температура пари також збільшується. Саме це і відбувається в автоклаві.

Предмети, які необхідно стерилізувати, встановлюють в спеціальні кошики (найчастіше металеві). Без кошиків предмети будуть наполовину занурені у воду, що неприпустимо.

Автоклав герметично закривають, і починається нагрівання. Звичайний цикл стерилізації складає 15 хвилин при 121 °C. Час відраховують від моменту досягнення необхідних тиску та температури.

Після закінчення циклу стерилізації автоклав остигає, тиск всередині вирівнюється з атмосферним, і тільки після цього вміст можна витягати з автоклава. Системи захисту від передчасного відкривання є навіть на застарілих приладах.

Установка для варіння середовищ

Установка для варіння середовищ

УСТАНОВКИ ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ ЖИВИЛЬНИХ СЕРЕДОВИЩ

Приготування поживних середовищ включає в себе кілька етапів: розчинення, нагрівання, стерилізацію, розлив. Усі вони можуть здійснюватися в одному приладі (установці для варіння середовищ) і без участі оператора.

Морозильна камера лабораторна

Морозильна камера лабораторна

ХОЛОДИЛЬНИКИ ТА МОРОЗИЛЬНІ КАМЕРИ

Холодильник та морозильна камера служать для зберігання чутливих до температури речовин, розчинів, антибіотиків, сироваток і біохімічних реактивів. Також деякі стічні культури мікроорганізмів можуть зберігатися в холодильнику між посівами.

Крім того, в холодильнику зберігають готові стерильні живильні середовища, що дозволяє вберегти їх від висихання.

Зберігати поживні середовища та стічні культури в одному холодильнику заборонено.

Бокс біобезпеки

Бокс біобезпеки

БОКС БІОБЕЗПЕКИ

Бокс біобезпеки використовується для асептичного перенесення стерилізованих матеріалів, а також для посіву мікроорганізмів. Частинки пилу в повітрі і аерозолі містять мікроорганізми, які можуть потрапити у зразок або стерильні середовища і забруднити їх. Щоб цього уникнути при посіві, його проводять у стерильній зоні навколо полум'я пальника Бунзена або в спеціальному боксі біобезпеки. У бокс подається повітря, яке пройшло через HEPA-фільтр (High Efficiency Particulate Air filter – високоефективний фільтр для повітря, насиченого частками). Потік повітря спрямований вперед, за рахунок чого повітря ззовні потрапити в бокс не може. Таким чином всередині боксу досягається стерильність.

Залежно від класу небезпеки мікроорганізмів використовують бокси біобезпеки 2 або 3 класу.

ІЧ-стерилізатор петель

ІЧ-стерилізатор петель

ІЧ-СТЕРИЛІЗАТОР БАКТЕРІОЛОГІЧНИХ ПЕТЕЛЬ

Інфрачервоний стерилізатор петель зручний для використання в ламінарному боксі, оскільки під ламінарним потоком полум’я відхиляється, а ІЧ-стерилізатор відкритого вогню не має.

Інкубатор

Інкубатор

ІНКУБАТОР

Рясний ріст мікроорганізмів досягається вирощуванням їх в лабораторних умовах за сприятливої температури. Мікроорганізми сіють на відповідні поживні середовища та поміщають в інкубатор із заданою температурою. Більшість мікроорганізмів, патогенних для людини, ростуть за нормальної температури тіла людини – 37 °C.

В інкубаторі є термостат, який підтримує задану температуру, проте значення приблизні. Щоб отримати точну температуру, необхідно помістити всередину інкубатора термометр. Сучасні інкубатори самостійно регулюють нагрівання згідно запрограмованого значення. Таким чином, оператор звільняється від необхідності узгоджувати температуру, зазначену на термостаті, із температурою, яка фактично досягається в інкубаторі.

ЛІЧИЛЬНИК КОЛОНІЙ

При підрахунку мікроорганізмів вважається, що з однієї клітини в зразку утворюється одна колонія на щільному живильному середовищі. Таким чином, підрахувавши кількість колоній, можна оцінити кількість мікроорганізмів у початковому зразку.

Іноді колонії маленькі та щільно прилягають одна до одної. У такому випадку підрахунок вручну ускладнений. Значно простіше оцінювати результати, використовуючи лічильники колоній. Умовно можна виділити 3 типи лічильників:

Лічильник колоній зі збільшувальним склом

Лічильник колоній зі збільшувальним склом

Збільшувальне скло полегшує підрахунок колоній, а маркер залишає слід на чашці і автоматично рахує кількість позначок. Результат підрахунку фіксує цифровий лічильник на панелі приладу.

Лічильник колоній в формі ручки Fisherbrand

Лічильник колоній в формі ручки Fisherbrand

Маркер залишає слід на чашці й автоматично рахує кількість позначок. Результат підрахунку фіксує цифровий лічильник на ручці.

Автоматичний лічильник колоній

Автоматичний лічильник

Чашка встановлюється під об’єктив камери в корпусі приладу. Отриманий знімок аналізує програмне забезпечення і видає результат на монітор комп’ютера

Мікроскоп

Мікроскоп

МІКРОСКОП

Мікроскоп використовується для дослідження морфології, рухливості, а також біохімічних і флуоресцентних характеристик.

АВТОМАТИЧНІ АНАЛІЗАТОРИ

Прилади визначають кількість мікроорганізмів або ідентифікують видову приналежність різними методами (мічення антитілами, аналіз біохімічних показників, зміна електрофізичних або оптичних властивостей середовища і т.д.). Прилади використовують для скорочення часу отримання результатів, збільшення точності та зниження частки ручної праці.

СУХОПОВІТРЯНИЙ СТЕРИЛІЗАТОР

Використовується для стерилізації скляних виробів, наприклад, піпеток, пробірок, чашок Петрі. Рідини, наприклад, поживні середовища та розріджувачі, сухоповітряній стерилізації не піддаються, оскільки вони можуть втрачати воду внаслідок випаровування.

Скляні вироби стерилізують за 180 °C протягом 3 годин.

Стерилізатор старого зразка

Стерилізатор старого зразка

У старих моделях стерилізаторів температура контролювалася перемикачем, і для установки потрібної температури доводилося підбирати потрібне положення терморегулятора методом проб і помилок. Температура при цьому визначалася термометром, який містився всередину приладу.

Сучасний стерилізатор

Сучасний стерилізатор

У сучасних стерилізаторах цифровий дисплей і автоматичний регулятор температури дозволяють з легкістю встановити потрібну температуру.

Час стерилізації визначає цифровий таймер. Після завантаження двері зачиняються, і стерилізатор включається. Після проходження необхідного часу стерилізації прилад автоматично вимикається, але відкрити дверцята можна тільки після того, як температура всередині стерилізатора досягне кімнатної температури, інакше скляні вироби можуть тріснути.

Дезинфекційно-мийна машина

Дезинфекційно-мийна машина

ДЕЗИНФЕКЦІЙНО-МИЙНА МАШИНА

Добре вимитий посуд – це запорука достовірних результатів аналізу. Багато лабораторій воліють мити посуд вручну, використовуючи при цьому тонни води. Заощадити воду і працю працівників допоможуть дезинфекційно-мийні машини, схожі на побутові посудомийні машини, але зі спеціальними режимами стерилізації та штативами для лабораторного посуду.

У наступному матеріалі розповім про інші необхідні в лабораторії прилади. У Вас є що додати? Пишіть в коментарях!

Підписуйтеся на наші оновлення та отримуйте корисні поради і матеріали першими!

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
0.00%
Корисно 0 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити