Безпечне очищення лабораторного посуду: практичне керівництво

Безпечне очищення лабораторного посуду: практичне керівництво

Скляний лабораторний посуд постійно контактує з різними речовинами. Для безпечного повторного використання виробів потрібне їх надійне очищення. Також ефективне очищення подовжить термін служби Вашого посуду.

Розглянемо основні поради з обробки лабораторного посуду від європейського лідера, виробника DWK Life Sciences GmbH (відомого під брендами DURAN, WHEATON, KIMBLE).

Процес очищення лабораторного посуду для повторного використання часто називають повторною обробкою. Її можна виконувати як вручну, так і з використанням автоматизованого миючого обладнання або їхньої комбінації. У цій статті описано основні етапи ефективної повторної обробки, а також загальні поради щодо безпечного очищення скляного посуду.

Знайомство з лабораторною обробкою скляного посуду

Повний цикл очищення або повторна обробка зазвичай складається з чотирьох етапів, хоча не всі вони завжди необхідні.

1. Початкове очищення. Цей крок забезпечує видалення будь-яких забруднень із поверхонь лабораторного скляного посуду з використанням при необхідності сумішей хімічних реактивів.

2. Нейтралізація. При необхідності цей процес проводиться для нейтралізації залишків будь-яких хімікатів, що використовуються на поверхнях посуду під час очищення. Оскільки в процесах очищення зазвичай використовуються лужні хімічні речовини, то для їхньої нейтралізації використовуються кислотні хімічні речовини.

3. Ополіскування. На цьому етапі видаляються будь-які розчинені/відшаровані забруднення і використовувані хімічні речовини з поверхонь скляного посуду.

4. Дезінфекція. Цей етап необхідний лише в разі, якщо цього вимагає класифікація безпеки в лабораторії чи конкретний процес. Метою дезінфекції є зменшення кількості патогенних мікробів та активних вірусів на поверхні лабораторного посуду та, за необхідності, зменшення забруднення до ступеня, який вважається безпечним.

Основні поради щодо очищення лабораторного посуду

Незалежно від того, чи відбувається повна обробка чи ні, ручна вона чи автоматична, існує ряд порад, які допоможуть забезпечити ефективне та безпечне очищення лабораторного посуду та посуду з пластиковим покриттям.

Ось дванадцять порад, які допоможуть Вам у повсякденній роботі:

1. Посудомийні машини можуть використовуватись для автоматичної повторної обробки. Опорні стійки мають бути в хорошому стані. Опорні штифти повинні бути покриті неабразивним матеріалом для запобігання контакту металу зі склом, а отже, і утворення подряпин.

2. Для ручного очищення використовуйте лише щітки із пластмасовою серцевиною та м'якою неабразивною щетиною. Можна використовувати м'які чисті губки чи інші протирочні матеріали. Не використовуйте щітки або протирочний матеріал із абразивними волокнами. Вони можуть подряпати скло.

3. Зробіть огляд скляного посуду після очищення та викиньте його, якщо він подряпаний, потрісканий або якимось чином пошкодився.

4. Доступні безліч комерційних очисників для скляного посуду. Виконуйте інструкції виробника щодо використання цих продуктів, оскільки деякі з них викликають корозію і можуть пошкодити лабораторне скло.

5. Органічні розчинники є прийнятними засобами для чищення, якщо потрібне їх використання.

6. Не замочуйте скляний посуд із пластиковим покриттям або пластиковими деталями на тривалий час, це може скоротити термін їхньої служби. Не залишайте використаний скляний посуд із пластиковим покриттям немитий тривалий час, оскільки це ускладнить очищення.

7. Не вставляйте в скляний посуд металеві або інші тверді предмети, такі як шпателі, скляні стрижні для перемішування або щітки з металевими частинами. Це подряпає скло і може призвести до його поломки.

8. Не використовуйте сильнолужні продукти та плавикову кислоту як засоби для чищення. Вони розчиняють скло, роблячи його тоншим, і можуть зашкодити при недотриманні умов безпеки.

9. Не використовуйте абразивні засоби для чищення, оскільки вони також можуть подряпати скло, а при повторному використанні спричинити утворення тріщин на поверхні виробу.

10. При ручній обробці скляного посуду потрібно обов'язково знімати будь-які прикраси, особливо кільця з діамантами, тому що вони можуть пошкодити внутрішню частину виробу.

11. Не нагрівайте скляний посуд до температури вище 400 °C для утворення золи. Це призведе до виникнення постійних напруг у склі, а отже, до бою самого виробу.

12. Скляний посуд із пластиковим покриттям не можна мити агресивними хімічними миючими засобами. Натомість використовуйте неабразивний миючий засіб. У разі використання посудомийної або сушильної машини уникайте температур вище 110 °C (230 °C). Не рекомендується використовувати губки та щітки для чищення скляного посуду із пластиковим покриттям.

Висновки:

Підготовка лабораторного посуду до початку досліджень – досить трудомісткий процес. Варто уважно поставитися до вибору необхідних етапів очищення, їхніх методів, а також засобів для чищення. Проведення якісної повторної обробки необхідне для подальшого використання посуду, і навіть для продовження терміну його служби. Дуже важливо проводити обробку своєчасно, не допускаючи при цьому контакту лабораторного посуду з абразивними засобами, металевими та іншими предметами, які можуть подряпати виріб. І обов'язково звертайте увагу на цілісність посуду перед його використанням. Поради безпечного очищення лабораторного посуду стануть у нагоді для того, щоб Ваші дослідження пройшли бездоганно.

ХЛР – офіційний постачальник таких преміальних брендів лабораторного посуду, як Duran, Wheaton, Pyrex та Kimble. Наші фахівці проконсультують Вас з усіх питань щодо вибору та правильного використання лабораторного посуду. Звертайтесь!

Якщо у Вас виникли питання:

Телефонуйте: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98

Пишіть: info@apk.hlr.ua

Фотогалерея
Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
64.57%
Корисно 7 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити