Набори IDEXX діагностика захворювань тварин
Кузебний Сергій – ветеринар-експерт ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Діагностичні дослідження для ветеринарних фахівців: як проводити швидко, ефективно і безпосередньо на фермі

Будь-який спеціаліст знає: оперативна і точна постановка діагнозу дозволяє якнайшвидше почати лікування і дасть максимум шансів вберегти тварину від вимушеного вибраковування  чи й загибелі, дозволить знизити витрати на придбання ряду вакцин. А в разі інфекційних захворювань – ще й не допустити розповсюдження збудника по поголів’ю. Які сучасні можливості в цьому напрямку пропонує ХЛР, і в чому їхні переваги – читайте далі.

Проблема загальнодержавного значення

Потреба у проведенні ветеринарних діагностичних досліджень визначається не лише внутрішньогосподарською необхідністю, а й загальнодержавною програмою щодо моніторингу особливо небезпечних захворювань, які можуть передаватися від тварин до людей. Адже оскільки більшість продукції сільськогосподарських тварин потрапляє у торгову мережу для забезпечення потреб населення у продуктах харчування, існує ймовірність розповсюдження таких захворювань. Тому державна ветеринарна служба відповідно до плану протиепізоотичних досліджень за рахунок коштів держбюджету, наприклад,  двічі на рік досліджує на лейкоз, бруцельоз та туберкульоз усіх корів, продукція від яких реалізується для населення. Це дозволяє контролювати ситуацію в країні по цих захворюваннях.

Але, на жаль, лише цими захворюваннями справа не обмежується. Широкого розповсюдження набувають ті, які у більшості випадків характеризуються безсимптомним перебігом або проявляються сезонними захворюваннями молодняку, зниженням продуктивності та резистентності тварин, погіршенням їхніх репродуктивних показників.

Більше того, ефективна терапія і профілактика можливі лише за умови правильно поставленого діагнозу. Спроба лікування лише за клінічними симптомами не завжди дієва. Це пов’язано з розвитком схожих ознак у тварин при різних захворюваннях, а враховуючи вартість більшості лікувальних засобів, це ще й справа дуже затратна.

Лабораторна діагностика захворювань тварин та її особливості

З іншого боку, лікування тварин на початковому етапі захворювання є більш ефективним. Тому застосування методів лабораторної діагностики, які здатні швидко типізувати збудника, дозволить не лише вберегти поголів’я тварин від вимушеного вибраковування  чи й загибелі, а і знизити витрати як на лікування, так і на необґрунтоване придбання ряду профілактичних препаратів (вакцин).

При інфекційних захворюваннях лабораторна діагностика – взагалі незамінний інструмент. У тварин вона має свої особливості: переважно це зумовлено тим, що при таких хворобах першочерговим є не лікування окремої тварини, а недопущення розповсюдження збудника: оскільки хвора тварина є джерелом інфекції та сприяє її швидкому поширенню у стаді. Тому саме рання діагностика дозволить швидко виявити й ізолювати хворих, тим самим знизивши ймовірність зараження сприйнятливих тварин, і попередити зростання витрат на їхнє лікування та профілактику.

Сучасні можливості: діагностувати можна швидко і безпосередньо на фермі

Тривалий час для встановлення діагнозу на інфекційне захворювання застосовували цілий комплекс діагностичних методів: епізоотичний, клінічний, патологоанатомічний, бактеріологічний (вірусологічний) тощо. Із впровадженням високоспецифічних методик – імуноферментного аналізу (ІФА), полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) час на встановлення діагнозу скорочується в рази. Так тривалість виявлення специфічних антитіл методом ІФА складає від 1 до 1,5 години, при високій специфічності реакції 97-98% і її чутливості 98-99%.

На жаль, більшість тестових наборів адаптовані для лабораторій і передбачають необхідність в додатковому обладнанні. Але є тести, які можна використовувати і безпосередньо на фермі.

Придбати такі тексти можна в ХЛР

«ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» є дистриб’ютором світових компаній-виробників імуногенетичних та молекулярно-генетичних діагностикумів для ветеринарії – IDEXX, QIAGEN та інших. Тестові набори розраховані на визначення широкого переліку захворювань сільськогосподарських тварин різної етіології – бактеріальної, вірусної та паразитарної.

  • Метод ІФА досить простий у постановці і базується на з’єднанні специфічних антитіл з антигеном та наступною їх візуалізації шляхом зміни забарвлення. За його інтенсивністю можна не лише визначати наявність інфекції, а й реєструвати рівень імунної відповіді організму
  • Метод ПЛР більш вимогливий до методики постановки дослідження і переліку необхідного обладнання. Тому його проводять виключно у сертифікованих лабораторіях

Отже, більш доступним методом для господарства є імуноферментний аналіз.

Тестові набори ІФА американської компанії IDEXX, які пропонує ХЛР, допоможуть виявити великий перелік захворювань

Перелік захворювань різних видів тварин, які можна виявити за допомогою діагностичних наборів IDEXX

Вид тварин Захворювання
Вірусні Бактеріальні Паразитарні
Велика рогата худоба, вівці, кози
  1. Лейкоз.
  2. Вірусні захворювання із респіраторним синдромом.
  3. Парагрип-3.
  4. Ринотрахеїт.
  5. Хвороба Шмаленберга.
  6. Ящур.
  7. Вірусна діарея.
  8. Хвороба Вісна-Маеді.
  9. Губчастоподібна енцефалопатія ВРХ (Скрепі).
  10. Вірусні хвороби із діарейним синдромом у телят.
  1. Туберкульоз.
  2. Паратуберкульоз.
  3. Бруцельоз.
  4. Ку-лихоманка.
  5. Хламідіоз.
  6. Контагіозна плевропневмонія.
  1. Токсоплазмоз
  2. Фасціольоз
  3. Неоспороз
  4. Криптоспоридіоз

Свині

  1. Респіраторно-продуктивний синдром.
  2. Грип свиней.
  3. Класична чума свиней.
  4. Хвороба Ауєскі.
  5. Ящур.
  1. Мікоплазмоз свиней.
  2. Сальмонельоз.
  3. Актинобацильозна плевропневмонія.

Птиця

  1. Інфекційний енцефаломієліт.
  2. Інфекційна бурсальна хвороба (Гамборо).
  3. Інфекційний бронхіт курчат.
  4. Лейкоз птиці.
  5. Хвороба Ньюкасла.
  6. Грип птиці.
  7. Реовірусна інфекція.
  8. Ретикулоендотеліоз.
  9. Пневмовірусна інфекція.
  10. Інфекційна анемія курчат.
  1. Мікоплазмоз птиці.
  2. Пастерельоз.
  3. Сальмонельоз.
  4. Орнітобактеріальний ринотрахеїт.

Серед пропонованих тестів, які не потребують додаткового обладнання, і які можна застосовувати безпосередньо на фермі, – тест на визначення тільності у корів та на виявлення збудника вірусної діареї у новонароджених телят.

Крім того, спеціалісти «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» за необхідності порадять ветеринарну лабораторію, де можна провести тестування тварин, чи допоможуть підібрати обладнання для створення власної ІФА-лабораторії у господарстві, що особливо актуально для холдингів чи груп компаній.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити