Цефалексин на сучасному ринку виробників молока

Використання цефалексину на сучасному ринку виробників молока. Головні критерії при підборі експрес-тестів

Модернізація молочного тваринництва має велике соціально-економічне значення – забезпечення населення біологічно повноцінними продуктами харчування. І питання, пов'язані з виробництвом якісного молока та молочних продуктів, що гарантують повну безпеку при їх споживанні, виходять на перше місце.

В умовах інтенсивного виробництва молока організм тварини, через високі навантаження, додатково піддається ризикам захворювань шлунково-кишкового тракту, органів дихання, сечостатевої системи, шкірних інфекцій, маститу в період лактації, опорно-рухової системи, іншим первинним і вторинним інфекціям бактеріальної етіології. Застосування антибіотиків у тваринництві неухильно розширюється. Така тенденція сприяє збільшенню числа мікроорганізмів, що несуть множинну антибіотикорезистентність, що, в свою чергу, створює умови для передачі стійкості мікроорганізмів від тварин до людини.

З огляду на низьку токсичність, високу безпеку та ефективність, відсутність негативного впливу на імунітет антибіотики пеніцилінового ряду (група бета-лактамів) продовжують залишатися препаратами першочергового вибору у ветеринарній практиці. Через антибіотикорезистентність мікроорганізмів стає все складніше використовувати антибіотики 2-го і 3-го поколінь, що змушує ветеринарів використовувати антибактеріальні препарати 1-го покоління, які раніше досить рідко застосовувалися. Одним із таких антибіотиків є цефалексин.

ДОВІДКА:

Вперше цефалексин був відкритий в 1967 році і на ринку з'явився в 1969 і 1970 роках в препаратах під назвою «Keflex» і «Ceporex». Цефалексин – антибіотик 1-го покоління, що належить до цефалоспоринів, які представляють собою природні і напівсинтетичні антибіотики, за структурою вони близькі до пеніцилінів, як і пеніциліни належать до групи бета-лактамів. Вони, в свою чергу, діляться на цефалоспорини 1-го покоління: цепорин, цефалотин, цефалексин; 2-го покоління:  цефазолін (кефзол), цефамезін, цефамандол (мандол); 3-го покоління: цефуроксим (кетоцеф), цефотаксим (клафоран), цефуроксим аксетил (зиннат), цефтриаксон (лонгацеф), цефтазидим (фортум); 4-го покоління:  цефепим, цефпиром (цефром, Кейт) і інші. У наш час також використовується у ветеринарії і є основною діючою речовиною для Рілексина, Убролексина, Цефал-Мілка, Цефатека, Мамексина, Солвасола, Мастилекса, Профімаста та ін.

Для наочності наведена статистика виявлення антибіотиків з 2013 по 2016 роки (гістограма 1) від одного з великих кооперативів Європи. Ми не можемо сказати назву цього кооперативу, оскільки ця інформація є комерційною таємницею. Але надана ними інформація є дуже корисною.

Статистика виявлення антибіотиків в молоці

Із наведеної гістограми випливає, що найчастіше виявлялися представники бета-лактамів і тетрациклінів, серед яких найпопулярнішими є цефалоспорини 1-го покоління: цефалоніум, цефалексин і цефапірін. Варто відзначити, що цефалексин в 2013 році не був помічений при тестуванні, але в наступні роки його частота виявлення поступово збільшується і на кінець 2016 року перевершує деякі пеніцилінові – такі як амоксицилін і клоксацилін. Що не можна залишати без уваги при прийомі сировини на виробництво.

Підбиваючи підсумки, необхідно відзначити, що з плином часу і сучасними потребами в харчових продуктах, навантаження, що покладається на тваринництво, тільки зростає. Подібне навантаження не сприяє зменшенню кількості захворювань серед поголів'я худоби, через що все частіше і частіше доводиться вдаватися до використання антибактеріальних засобів, яке призводять до антибіотикорезистентності мікроорганізмів. Тому стає все складніше застосовувати звичні антибіотики, що призводить до використання нових (раніше менш використовуваних) антибіотиків, через що з року в рік найменування антибіотиків у ветеринарії змінюється, а переробникам молока постійно доводиться враховувати ці зміни. Через те що досліджень переліку і частоти застосування антибіотиків у відкритому доступі немає, переробникам залишається тільки використовувати експрес-тести для визначення антибіотиків у молоці при прийомі, які повинні мати найбільший перелік визначених антибіотиків (перелік антибіотиків, які дійсно використовуються в наш час), межі виявлення повинні бути в межах допустимих норм і не низькими. Наприклад, візьмемо цефалоніум: його допустимий рівень вмісту в молоці відповідно до EU MRL = 20 мкг/кг. Якщо тест буде виявляти його на 4 мкг/кг, тоді існує великий ризик відправити молоко назад фермеру, хоча зміст цефалоніума може знаходиться в межах допустимого, що напевно призведе до суперечок між фермою і переробником молока. Тест повинен визначати антибіотики не на гранично низькому рівні, а на оптимальному для переробників і виробників. Також тест повинен бути надійним, захищеним, зручним і простим у використанні як в лабораторних умовах, так і у вантажівці або на фермі. Підібрати тест з величезної кількості виробників завдання непросте, проте тести SNAPduo ST Plus американського виробника IDEXX lab. повністю задовольняють всі сучасні потреби для контролю вмісту антибіотиків в молоці і є єдиними тестами, що здатні виявити цефалексин в допустимих нормах.

ЯК ПІДІБРАТИ ЕКСПРЕС-ТЕСТ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ АНТИБІОТИКІВ В МОЛОЦІ?

  • Перелік визначення антибіотиків повинен бути найбільш широким. Антибіотики з пропонованого переліку повинні дійсно використовуватися фермерами, а не бути присутнім там заради кількості: не варто платити надмірно високу плату за те, що ніколи не буде визначатися
  • Межі виявлення повинні бути в межах допустимих норм і прийнятними як для виробників, так і переробників молока
  • Тести повинні бути надійними, необхідні наявність сертифікатів якості та дослідження незалежних інстанцій міжнародного рівня (наприклад, ILVO, Науково-дослідний інститут сільського господарства і рибальства, Бельгія, AOAC Іnternational Association of Official Agricultural Chemists). Помилкові результати – це втрата часу і грошей!
  • Універсальними у використанні. Тести не повинні потребувати додаткового обладнання (адже воно може виходити з ладу), вони мають бути зручними при використанні в молоковозі, на фермі і в лабораторії
  • Тести повинні бути стійкими до pH, жирності молока, концентрації білка, наявності соматичних клітин і наявності бактерій
  • Тестування повинне бути прийнятним як для сирого молока, так і для пастеризованого, стерилізованого, відновленого з порошку або розмороженого молока. Також для окремих або змішаних видів молока від корів, кіз, овець та ін.
  • Простими. Тести повинні бути інтуїтивно зрозумілі у використанні як для висококваліфікованого, так і для низькокваліфікованого персоналу. Водій молоковоза не стане вникати в тонкощі використання тесту
  • Захищеними. Важливо не порушувати інструкцію при проведенні тесту для достовірних результатів. Тест повинен бути захищеним від людського фактору, такого як недотримання часу або внесення забруднення в сам тест

Сподіваюся, викладений вище матеріал допоможе Вам краще орієнтуватися в мінливих умовах ринку і підбирати тести, які будуть дійсно корисні для вашого виробництва. Експрес-тести SNAPduo ST Plus завжди готові стати надійним помічником в контролі якості вхідної сировини.

Вибір, як і завжди, залишається за Вами!

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
34.24%
Корисно 2 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити